kapubanner for mobile
Megjelent: 4 éve

Számít a kerékpár mérete: számoljunk a magassággal, a váz- és a kerékmérettel is!

Meglehetősen nagy fába vágja a fejszéjét az, aki a tökéletes kerékpár kiválasztására szánja el magát. Már egy gyors internetes keresés is megmutathatja, hogy milyen sokféle szempont áll a rendelkezésünkre, hogy mennyi biciklifajta, illetve -típus között válogathatunk.

Számít a kerékpár mérete-

Az egyik legfontosabb ezek közül a megfelelő méret meghatározása - és még ezen belül is több irányba indulhatunk. Figyelembe kell vennünk a váz magasságát, a kerék méretét, vagy éppen a nyereg pozícióját. Ha feltérképezzük ezeket a paramétereket, nagyobb esélyünk van leszűkíteni a kerékpárok széles választékát, hogy megtaláljuk a számunkra ideális darabot.

A vázmagasság

A kerékpár méretek kapcsán az egyik leginkább meghatározó faktor, amelyet érdemes előre megfontolni, az a váz magassága. Ez alatt általában a hajtómű és az üléscső közötti távolságot értik a gyártók. Az értékét a legtöbb esetben egy számmal, néha betűvel adják meg – ez fogja megmutatni számunkra, hogy a testmagasságunkhoz milyen méretű kerékpár az optimális.

A vázméretet nem kizárólag a magasságunk határozza meg, hanem az is befolyásoló tényező lehet, hogy milyen célra fogjuk majd használni az adott bringát. Ha például hosszabb kirándulásokat tervezünk terepen, és ehhez egy mountain bike mellett döntünk, számolnunk kell azzal is, hogy ezeken a modelleken jellemzően alacsonyabban helyezkedik el az ülés.

Ebből kifolyólag a magasságunkhoz még passzoló, lehető legkisebb méretű vázat célszerű választanunk. Ez szabad mozgást biztosít, és az alacsonyan elhelyezkedő súlypont miatt könnyebbé teszi az egyensúlyozást a nem egyenletes felületű utakon is.

A városi kerékpároknál a praktikusságot megelőzi a komfort, ezért a kényelmes testtartás érdekében az ülés is magasabban található, mint a terepre tervezett biciklik esetén. Mivel a városi közlekedéshez használt bringákat nagyobb vázzal gyártják, javasolt a testmagasságunkat felfelé kerekíteni, ha ilyen célra vásárolunk kerékpárt.

A kerék mérete

A másik meghatározó tényező, amit figyelembe kell vennünk a kerékpárvásárlás előtt, az a kerék mérete. A vázakhoz hasonlóan a kerekekre is igaz, hogy az eltérő típusú biciklikhez különböző méretű kerék ajánlott. Emellett még a gyártók által meghatározott szabványok is befolyásolhatják a méretezést.

Ha már megvan a kiszemelt bringa, akkor az ahhoz tartozó felni méretét és annak átmérőjét célszerű kiindulópontnak venni a választáskor. Általában az új biciklinket a gyártó által megfelelőnek ítélt gumiabronccsal felszerelve kapjuk meg, de ez nem jelenti azt, hogy egy későbbi csere segítségével nem változtathatjuk meg az eredeti méretet.

Mielőtt bármelyik kerékváltozat mellett letennék a voksunkat, fontos tisztában lennünk azzal, hogy az adott fogalmak a keréknek pontosan melyik részére vonatkoznak. A felni átmérőjének azt a belső peremátmérőt nevezzük, amelynek azonos méretűnek kell lennie a külső gumi átmérőjével, hogy az illeszkedés megfelelő legyen, és elkerüljük a baleseteket. A külső gumi szélessége vagy keskenysége viszonylag tág határok között mozoghat, de érdemes előre feltérképezni azt is, hogy ez a tulajdonság hogyan fogja megváltoztatni a menettulajdonságokat. Például a bicikli gyorsabban gurul-e, vagy kényelmesebb elhelyezkedést tesz-e lehetővé.

Egyéb beállítások

Miután megvizsgáltuk a fenti opciókat, kiválasztottuk a számunkra optimális vázat és kerekeket, élhetünk egyéb változtatásokkal is. Ide tartozik például a nyereg magasságának beállítása. Ha a pedál a legalsó pozícióban helyezkedik el, és a teljesen kinyújtott lábunkat kényelmesen rá tudjuk tenni, akkor a kerékpárunk ülése megfelelő magasságban van. A legtöbb típusú bringa esetén ez a javasolt beállítás, mivel ez olyan testtartást biztosít, amely egyaránt elősegíti a komfortérzetünket, és kíméli az izmainkat is.

Ha tudjuk, hogy milyen célra szeretnénk beszerezni magunkat egy kerékpárt, az már sok mindenben irányadó lehet a méretek tekintetében is. A felhasználás célja, az út típusa vagy hossza magában hordozza, hogy a kerékpár mérete milyen esetben lehet ideális számunkra.

Az interneten megtalálható táblázatok és egy egyszerű mérőszalag segítségével mi magunk is könnyedén meghatározhatjuk a szükséges paramétereket, azonban még inkább leegyszerűsíti a dolgunkat, ha tájékoztatást kérünk bringás barátoktól, vagy az eladóktól a kerékpárméretekkel kapcsolatban. A szakszerű iránymutatás mellett az is ajánlott, hogy vásárlás előtt kipróbáljuk az adott bringát, ezért ha van erre lehetőségünk, mindenképpen éljünk vele!

 

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Évi 70 millió forintos fizetésért keresnek háziorvost

Évi 150 ezer fontért, azaz mintegy 70 millió forintért keresnek az Egyesült Királyság legtávolabbi, legeldugottabb szigeteinek háziorvosi... Teljes cikk

Ittasan dolgozó buszsofőr ellen mondták ki az ítéletet

Nem jogerősen egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt az Egri Járásbíróság egy ittasan dolgozó buszsofőrt Egerben - közölte a Heves... Teljes cikk

Autószerelő drogdíler ellen emeltek vádat, aki műhelyében árulta a kábítószert

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem, új pszichoaktív anyaggal... Teljes cikk