Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 14 éve

Szexmunka: luxusért vagy megélhetésért?

Vegyes a magyar szexmunkások köre, találhatunk közöttük vállalkozói igazolvánnyal bírókat és felsőfokú végzettséggel rendelkezőket is - már, ha hinni lehet a statisztikáknak és a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesületének. Az ELTE Egyetemi Kollégium főigazgatója szerint az "intellektuális prostitúció" terjedésében nemcsak a megélhetés játszik szerepet, hanem az is, hogy társadalmunk elfogadóbb ezen pénzkeresési móddal szemben.

images

Portálunk arra volt kíváncsi, vajon Magyarországon is létezik-e az "intellektuális prostitúció". Többen kételkednek ugyanis abban, valóban diáklányok-e azok a prostituáltak, akik főiskolásnak adják ki magukat. Földi Ágnes, a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesületének vezetője azonban váltig állítja, "masszázsszalonokban" rendszeresen összefut főiskolásokkal. Ha pedig tényleg létezik az intellektuális prostitúció, mint ahogyan egy angliai egyetem 2010-es adata is ezt támasztják alá, akkor érdemes elgondolkozni, hogy mi kergeti ezeket a fiatalokat ebbe az életformába. Valóban nincs más mód megkeresni a "kenyérre valót", mint áruba bocsátani testüket? Vagy közel sem a megélhetésről van szó, inkább a könnyű és gyors pénzkeresésről.


Hogy lesz valakiből prostituált?



Könyvek, cikkek, blogok egész sora boncolgatja azt a kérdést, hogy jut valaki odáig, hogy a testéből éljen. Erről szól például az a 2003-as svéd film is (Lilya 4-ever), ami egy 16 éves lány drámáját mutatja be. A volt Szovjetunióban a mérhetetlen szegénység és kilátástalanság közepette nem marad más, mint áruba bocsátani a kenyérért a testét. A lány küzd sorsa ellen, és amikor a jóképű fiatalemberrel beteljesedik a szerelem, úgy érzi, megmenekült. Gyorsan jön azonban a végkifejlet, amikor Svédországban egy bezárt hotelszobában találja magát prostitúcióra kényszerítve.

Az ember elképzelni sem tudja ezt a helyzetet, pedig ez közelebb van hozzánk, mint gondolnánk. Hiszen napjainkban az elszegényedés, eladósodás, munkanélküliség soha nem látott méreteket ölt - egyes országokban például ez az egyetlen kitörési pont, főként a szegény, képzetlen tinédzserek, vagy éppen főiskolások számára, akik könnyen befolyásolhatók és gyorsan rákapnak a pénzkeresés ezen formájára. A pénz pedig jön, nem is kevés, gyakran a hatszorosa-tízszerese a jelenlegi magyar (diplomás) minimálbérnek, azonban cserébe mindent oda kell adni. A prostitúció oka lehet tehát a luxus utáni vágy, ahogy a megélhetés is. A sorsunk azonban a kezünkben van, rajtunk múlik, mit hozunk ki belőle.


Kit nevezünk prostituáltnak?



Földi Ágnes, a szexmunkások érdekvédője a magyar törvényben meghatározott kifejezést idézve éppúgy prostitúció alá sorolja azokat a titkárnőket, médiamunkásokat, akik - mondjuk így - nem a tudásukkal érvényesülnek a munka világában, kapnak állást, fizetésemelést, szerepet, mint ahogy az üzletembereket szórakoztató konzumlányokat, luxus kísérőket, modelleket is, akik között felsőoktatásban tanulókat is találni. - A törvény egyértelműen fogalmaz, prostituált az a személy, aki anyagi ellenszolgáltatásért szexuális szolgáltatást nyújt, így ők is - mutat rá Földi Ágnes.

Az érdekvédő egyébként elmondott egy olyan esetet, amikor egy főiskolán végzett hölgy tanulmányai befejeztével abbahagyta a szexmunkát és elhelyezkedett egy banknál. Két évig semmi probléma nem volt a munkájával, ám amikor egy jóakarója rájött a múltjára és nem feledkezett meg erről emlékeztetni a főnökét, azonnal kirúgták, noha nem a munkájával volt probléma. - Álszent a társadalmunk. Ugyanis az teljesen rendben lett volna, ha a főnökével teszi ugyanezt, év végén pedig szemrebbenés nélkül átveszi a bónuszt, fogadja el a magasabb fizetéssel járó pozíciót - mutat rá az emberek képmutató hozzáállására az érdekvédő.


Egyre több hallgató árulja a testét



Két éve nagy botrányt kavart egy francia diáklány a "Mes cheres études" ("Drága tanulmányaim") című könyvével, amelyben leírja, testével kereste meg a tandíjra valót. De Sonia Rossi könyve is erről a kettős életéről szól: a Németországban tanuló matematika szakos, olasz hallgató állítása szerint nehéz anyagi helyzete miatt adta el testét.

Két évvel ezelőtt az egyik francia diákszervezet 40 ezerre becsülte azon egyetemisták számát, akik alkalmi prostituáltként tartották fenn magukat. Ez év tavaszán pedig egy angliai egyetem sokkolta a nagyérdeműt: tíz év alatt 3 százalékról 25 százalékra nőtt azon egyetemisták száma, akik ismernek a szexiparban dolgozó, tandíjukat ily módon fedező diákokat - adta hírül a hvg.hu a BBC cikke alapján. A Kingston Egyetem professzora, dr. Ron Roberts a brit tanulmányukban kifejti: a helyzet aggasztó, a megkérdezett több száz felsőoktatásban résztvevő diák 16 százaléka dolgozott - vagy tervezi, hogy dolgozni fog - a szexiparban azért, hogy tanulmányainak költségeit fedezni tudja. Roberts hangsúlyozza, noha az eredmények egyetlen londoni egyetem diákjainak megkérdezésén alapulnak, ez a tendencia szinte az összes nívós felsőoktatási intézménynél megfigyelhető, ahol borsos tandíjat kell fizetni.

Portálunk úgy tapasztalta, sokan kételkednek ezen adatokban és bagatellizálják el a kérdést, mintha az "intellektuális prostitúció" nem is létezne, "legalábbis Magyarországon, és a nagyobb egyetemeken biztosan nem". Intellektuális prostitúció: városi legenda, ügyes marketingfogás vagy létező jelenség?


Csak egy ügyes marketingfogás?



Az interneten fellelhető erotikus munkára felhívó vagy éppen azt kínáló hirdetés, amelyekben többen diáklányként tüntetik fel magukat. Hogy ezek a lányok valóban a főiskolán tanulnak, vagy csak azt mondják magukról, nem tudni. Mindemellett majd minden harmadik fiatal köti ki hirdetésében - okosan - minden munka érdekli, azonban a "szex és ügynöki munka kizárva". Ebből arra lehet következtetni, hogy még mindig többen vannak azok a diákok, akik nem ebből a munkából szeretnének megélni és sokan keresik meg őket ilyen "munkaajánlattal".

A Mohának (az egyetemisták és főiskolások ingyenes magazinja) egy masszázsszalon üzemeltetője azonban azt állította, hogy a legtöbb lány marketingfogásból hirdeti magáról, hogy főiskolás vagy egyetemista. Aztán itt vannak ezek a szintén gyanús blogok is, mint például az a magát magyar szociológushallgatónak kiadó nő, aki blogjában részletesen leírja tapasztalatait. A lány azt állítja, szexuális szolgáltatásaiért cserébe nem pénzt, hanem egy kérdőív kitöltését kérte vendégeitől, vagyis "tudományos célok vezérelték".


Intellektuális prostitúció: létezik



Az egyesület szerint igenis vannak főiskolások/egyetemisták a szexmunkások között, de pontos számadatokkal nem tudtak szolgálni, ugyanis nincsenek, ahogy a prostituáltak számát is csak megbecsülni lehet. A Magyarországi Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesületet 15 és 20 ezer közé teszi a magyar szexmunkások számát - állítja Földi Ágnes, aki a "masszázsszalonokban" több felsőoktatásban tanulóval találkozott. Az egyesület folyamatosan tartja a kapcsolatot a szexmunkásokkal, tanácsokkal látja el őket. Egy ilyen látogatás során fedezték fel öt-hat éve, hogy felsőfokú végzettségűek is vannak a prostituáltak között. A diákok egy lakásban fogadták az ügyfeleket, két időpont között pedig bújták a könyveket, az érdekvédők legnagyobb döbbenetére. Földi Ágnes szerint anyagi okok vezérlik a főiskolás szexmunkásokat. Sokan ebből tartják el családjukat, gyereküket, fizetik be a tandíjat, vagy csak egyszerűen ebből élnek, és pontosan ezért nehéz kikerülni az ördögi körből. Mert hiába van meg a diploma, ha nincs munka, ha pedig van, akkor a korábbi pénz töredékéért. Így olyanról is tud Földi Ágnes, aki "rendes" munkáját alkalmi prostitúcióval egészíti ki.


Egy-két száz magyar egyetemista keresheti testéből a kenyerét



Dénes Rajmund, a Humán Centrum és a Mind-Diák Szövetkezet cégvezetője nem hiszi, hogy hazánkban is ilyen mértékű lenne a prostituálódó főiskolások aránya. Természetesen ő is hallott a sajtóban megjelenő történetekről, ám azok akár város legendák is lehetnek. Dr. Seifert Tbor, az ELTE Egyetemi Kollégium főigazgatója, a Hallgatói ügyek rektori megbízottja is kételkedik abban, hogy egyáltalán megközelítené a magyar szexmunkásként dolgozó főiskolások száma az angliait, vagy a franciaországit. A főigazgató egy-két százalékban maximalizálja a magyar prostituáltként tevékenykedő hallgatók számát, vagyis néhány százan lehetnek "csupán".

A főigazgató egyébként úgy véli, ha létezik is intellektuális prostitúció, biztosan nem a neves intézményekben. Úgy látja, intézmény és intézmény hallgatói közönsége között is van különbség. Azokon a tudományegyetemeken, ahol magasak a bemeneti követelmények, és a felvételt követően is teljesíteni kell, más kvalitású, értékrendű, műveltségű diákok járnak, akiknek idejük sincs effélékre - fogalmaz az ELTE Egyetemi Kollégium főigazgatója.

Seifert Tibor - hasonlóan az angliai egyetem professzorához - az úgynevezett diplomagyárakba járókról tudná elképzelni, hogy a magas tandíjra valót ezúton szerzik meg. Ugyanakkor azt sem tartja kizártnak, hogy a sokat utazó üzletemberek, topmenedzserek több nyelven beszélő, jól szituált konzumlányokat fogadnak maguk mellé, akik akár egyetemi hallgatók is lehetnek.


Miért lesz valaki prostituált?



Valóban nincs más mód megkeresni a "kenyérre valót", mint áruba bocsátani testüket alkalmi szexmunkásként, erotikus masszőrként, konzumlányként? Vagy közel sem a megélhetésről van szó, inkább a könnyű és gyors pénzkeresésről - szegeztük a szakembereknek a kérdést.

A portálunknak nyilatkozó, Műegyetemre járó három végzős egyetemista közül egyik sem hallott ilyen esetről. A 28 éves Judit azonban nem tartja elképzelhetetlennek, hogy diáktársai szexmunkával fedezik költségeiket. Elég csak a 300 ezres féléves tandíjra, vagy a kevés kollégiumi férőhelyre gondolni. Judit szerint a kollégiumnál papíron a szociális helyzet - amelyet sokan hamisítanak - a való életben a kapcsolatok számítanak.

Azt az ELTE Egyetemi Kollégium főigazgatója is megerősítette, hogy kevés a férőhely a kollégiumokban, 400 ezer hallgatóra mindössze megközelítőleg 50 ezer kollégiumi férőhely jut. Igaz, ebből 100 ezer diák jár lakóhelyétől távoli intézménybe. Az ELTE 32 ezer hallgatójára például mindössze 4 ezer kollégiumi férőhely jut.

Seifert Tibor úgy tapasztalja, van olyan család, ahol az egy főre jutó jövedelem 30-40-50 ezer forint. Így a rektori megbízott szerint előfordulhat, hogy valaki a megélhetésért kényszerül ilyen jellegű munkára. Dénes Rajmund is azt emelte ki, hogy a fiatalok manapság nem egy új kerékpárra gyűjtve vállalnak munkát - akár nyáron, akár év közben - hanem a megélhetésért küzdenek. - Egyre több az elszegényedő, eladósodott család, hatalmas a munkanélküliség, a diákhitel pedig sokszor még a tandíjat sem fedezi, amelynek egyébként komoly kamatai vannak. Így a cégvezető sem tartja kizártnak, hogy a tájékozatlan, befolyásolható fiatalok egy rétege nem lát más kiutat, mint testéből megélni. Az erre szakosodott iparágak pedig kihasználják a fiatalok ezen hiszékeny, kétségbeesett csoportját, akiknek nincs még kialakult nézetük az életről.

Dénes Rajmund egyébként olyan fiatalról is tud, aki diákhitel-elmaradásai miatt menekült külföldre - tehát tényleg nem babra megy a játék. A Humán Centrum ügyvezetője azonban megerősítette feltevésünket, diákmunkával akár egy hétvége alatt megkereshető az albérletre való, ha két-három ember összeáll és a költségek eloszlanak. Így egyhavi tisztességes munka fedezi a fennmaradó költségeket, mint rezsi, tandíj, élelmiszer, és - ami nem utolsó szempont - másnap is tükörbe tud nézni.

Nem ért egyet ezzel Földi Ágnes, aki úgy látja, a megélhetéshez szükséges összeget igen nehéz előteremteni. Az érdekvédő állítja: van, akinek tényleg nincs más választása, mint testét áruba bocsátani, mivel nem támogatják a szülők és drága az élet az egyetemi városokban.


Megváltozott a társadalom morális értékrendje



.
Hollandia egészen másként kezeli a szexmunkás-kérdést, a 2008-as adócsökkentés is ezt demonstrálja. A prostituáltak érdekképviseletei ugyanis megállapodtak a pénzügyi kormányzattal, hogy a bevétel 20 százaléka leírható a jövedelemadóból a munkavégzéshez kapcsolódó kiadásként. A prostitúció 2000 óta legálisan gyakorolható szakma Hollandiában. A kenyerüket ezzel a munkával kereső nőket és férfiakat alkalmazottként vagy egyéni vállalkozóként tartják.Forrás: MTI
A Kingston Egyetem professzora szerint az, hogy a diákok egy része éjszakai bárokban, escort munkával vagy éppen szex-chateléssel (is) tesz szert jövedelemre, nemcsak azzal magyarázható, hogy rá vannak szorulva a pénzre, hanem azzal is, hogy megváltozott a társadalom morális értékrendje, az ilyen jellegű munkák ma már nem annyira "kínosak", mint egy évtizeddel korábban. Egyre többen elfogadják és fordulnak ehhez a pénzkeresési módhoz.

Seifert Tbor is úgy tapasztalja, mindebben a korai szexuális érés és az értékrend drasztikus változása is szerepet játszik.


Nem tudni mennyien vállalkoznak



Ha hinni lehet ezen számoknak, akkor különösen fontos lenne megfelelő keretek közé szorítani ezt a munkát, és visszaszorítani a velük szemben elburjánzó, már-már természetesnek számító megalázó, diszkrimináló bánásmódot. Ennek egyik eszköze lehet a vállalkozói igazolvány. Azt azonban nem tudni, mennyien váltották ki a vállalkozói igazolványt, mivel sem az igazolványon, sem a kiállított nyugtán vagy számlán nem lehet feltünteti a szexuális szolgáltatás megnevezést, csak a gyűjtőcsoportot, így semmilyen regisztráció nem keletkezik - nyomatékosítja Földi Ágnes.

Az APEH sajtóosztályán sem tudták megmondani, hányan váltották ki a vállalkozói igazolványt 930506 máshová nem sorolt egyéb szolgáltatás megnevezésű szakmakód alatt, mivel a hatóság az adószámot nézi az adózás rendjér
Antidiszkriminációs törekvésekre fordította az egyesület az uniós pályázaton elnyert 48 millió forintot. Ebből futotta ügyvédhálózat kialakítására, érdekvédelemre, tanácsadásra, oktatásra. Emellett a szervezet készített egy reprezentatív kutatást a prostitúció társadalmi megítéléséről, amelyből kiderült, hogy minden tizedik megkérdezett szerint elfogadható a lekezelő bánásmód a szexmunkásokkal szemben. A mintába kerültek háromötöde elfogadhatónak tartja azt, hogy törvényes keretek között vállalkozóként lehessen prostitúciót folytatni, válaszadók ötöde azonban ehhez nem járulna hozzá. A prostituáltak vállalkozóvá és adófizetővé válása feltételezhetően kedvezőbbé tenné a megítélésüket is - gondolja a válaszadók több mint fele.
ől szóló törvény értelmében, így ellenőrizni sem tudják annak meglétét. Az érdekvédő azonban hozzátette: ebben az évben is rengetegen érdeklődtek az egyesületnél a vállalkozói igazolvány kiváltása iránt, és a honlapjukon fellelhető tájékoztatókra is rengetegen kattintottak. - Csak az egyesületünk könyvelőjéhez húsz szexmunkás jelentkezett be, ki tudja, hogy más könyvelőnél, mennyien vannak - tette hozzá Földi Ágnes.

Az egyesületnek az a célja, hogy minél több prostituált váltsa ki a vállalkozói igazolványt, fizessen adót, hiszen a legális munkával nemcsak az adófizetés, hanem orvosi ellátás, táppénz, gyerekvállalás esetén GYES, GYED is együtt jár, ahogy a nyugdíjjogosultság is, ugyanakkor lakáshitelhez is könnyebben jutnak, amely az egyik legfontosabb tényező, hogy az ördögi körből ki tudjanak törni. Hiába van azonban egy szexmunkásnak vállalkozói igazolványa, orvosi igazolása, ha legálisan nincs hol nyújtania ezt a szolgáltatást. Nem könnyítik meg ugyanis a szexmunkások legális munkavégzését a hatóságok. Ez a helyzet csak akkor oldódhat meg, ha az önkormányzatok hosszú évek után végre kijelölik a türelmi zónákat - húzza alá az érdekvédő.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért emelkedtek Magyarországon a munkaerőköltségek kevésbé, mint a régió többi országában?

Közel 20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz - ennek kapcsán a GKI Gazdaságkutató Zrt. cikksorozatában egy-egy mutató segítségével... Teljes cikk

Kiemelten fontos a magyar munkavállalók megtalálása és felvétele

Közel négyéves csúcson a munkanélküliség, miközben a vezérigazgatók relatív többsége létszámbővülést vár. Kiemelt tényező a magyar... Teljes cikk

Hogy lehet bevonni még 300 ezer embert a munka világába?

A 2023-as extra nehéz évből sikerült "ép bőrrel kikecmeregni" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budapesti Várkert Bazárban... Teljes cikk