kapubanner for mobile
Megjelent: 10 éve

Tovább csökkent a munkanélküliség

9,8 százalékon állt augusztus-októberben a munkanélküliség, a foglalkoztatottak létszáma pedig csak nyolcezerrel marad el a négymilliótól.

2013. augusztus–októberben a munkanélküliek száma 434 ezer fő volt, 29 ezer fővel alacsonyabb, mint 2012 azonos időszakában, a munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal, 9,8 százalékra mérséklődött a megelőző évhez képest – közölte gyorsjelentésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Ugyanebben az időszakban a foglalkoztatottak száma 3 millió 992 ezer fő volt, 1,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Közülük 3 millió 960 ezer fő volt 15–64 éves, ami 61 ezer fős növekedést jelent az az előző év azonos időszakához képest. Az említett korcsoportot 59,3 százalékos foglalkoztatási arány jellemez-te, ez 1,1 százalékponttal magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

A foglalkoztatottság további növekedésére lehet számítani a következő hónapokban, miután a kormány rekordszámú, 200 ezer embert tervez bevonni a közfoglalkoztatásba novembertől.

Nemenként és korcsoportonként így néz ki a helyzet

A 15–74 éves munkanélküli férfiak száma 235 ezer fő volt, 17 ezer fővel kevesebb, mint egy évvel korábban, munkanélküliségi rátájuk 0,8 százalékponttal, 9,8 százalékra csökkent. A munkanélküli nők száma 199 ezer fő volt, munkanélküliségi rátájuk 9,8 százalék volt, ami 0,6 százalékponttal alacsonyabb az előző év azonos időszakinál.

A 15–64 éves férfiak közül 2 millió 142 ezren voltak foglalkoztatottak, foglalkoztatási rátájuk 1,6 százalékponttal, 65,3 százalékra nőtt. A 15–64 éves foglalkoztatott nők száma 1 millió 817 ezer fő volt, esetükben a foglalkoztatási ráta értéke 0,5 százalékponttal, 53,4 százalékra emelkedett.

A munkanélküliek 19,6 százaléka a munkaerőpiacon csak kis számban jelenlévő 15–24 éves korosztályból került ki. A korcsoport 26,8 százalékos munkanélküliségi rátája 3,3 százalékponttal alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt. A 25–54 évesek, azaz az úgynevezett legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 0,7 százalékponttal, 8,7 százalékra mérséklődött a tavalyi év azonos időszakához képest, miközben az 55–64 éveseké 0,6 százalékponttal, 7,7 százalékra nőtt.

A 15–24 éves korosztályból 232 ezren voltak foglalkoztatottak, 20,5 százalékos foglalkoztatási rátájuk 1,2 százalékponttal volt magasabb az előző év azonos időszakában mértnél. A legjobb munkavállalási korú, 25–54 évesek és az 55–64 éves foglalkoztatottak száma is nőtt, előbbiek foglalkoztatási rátája 0,7 százalékponttal, 76,3 százalékra, utóbbiaké pedig 1,5 százalékponttal, 39,3 százalékra javult.

A munkanélküliek 55,5 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 19,6 hónap volt.

A KSH azokat tekinti munkanélkülieknek, akik a megkérdezést megelőző egy hónapban aktívan kerestek állást és ha kapnának, két héten belül munkába tudnának állni, valamint a megelőző héten egyetlen órát sem dolgoztak. Mindenki foglalkoztatottnak számít, a megkérdezést megelőző héten legalább egy óra fizetett munkát végzett. A felmérést reprezentatív mintán végzik.
  • 2024.05.16Atipikus foglalkoztatási formák – Dr. Bankó Zoltán Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Legyen naprakész a társadalombiztosítási jogokkal és kötelezettségekkel!

Ismerje meg a BNO kód jelentőségét az egészségügyi diagnózisok és adókedvezmények szempontjából. Használja ki a betegszabadság kalkulátor... Teljes cikk

A közszolgálati jogviszony szabályai: illetmények, szabadságok, felmentési idő nagyító alatt

A közszolgálati tisztségviselők életében az illetményalap és a szabadságrendszere kiemelt jelentőséggel bír. A 2024-es minimálbér-emelkedés... Teljes cikk

Foglalkoztatottság, nyugdíj, keresetek - jobban teljesítünk, mint 20 éve?

Lemaradunk a visegrádi országoktól, vagy épp az élre törünk? Tényleg megelőzött minket Románia? Május 1-én uniós csatlakozásunk 20.... Teljes cikk