kapubanner for mobile
Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 14 éve

Újabb leépítések jöhetnek

A második negyedévben kevesebb munkaadó tervez elbocsátást a Manpower munkaerő-piaci előrejelzése szerint. A jövőben azonban a humán erőn fog múlni a versenyképesség, ezért rugalmas jogszabályi környezet, kedvező adókörnyezet hiányában nem hazánkat fogják választani a cégek, ami tömeges elbocsátáshoz vezethet.

Lassan gyógyul a munkaerőpiac

A jövőre nézve Kiss Judit a HR Portálnak kifejtette: gyors javulásra nem lehet számítani a munkaerőpiacon, az azonban biztos, hogy a foglalkoztatási struktúra meg fog változni, soha nem lesz olyan, mint a válság előtt. Ez a demográfiai folyamatoknak is köszönhető. Ahogy kezd magához térni a munkaerőpiac 2010-ben, megindul a verseny a tehetségekért, és a humán erőn fog múlni a vállalat versenyelőnye.


Tömeges elbocsátáshoz vezethet a kölcsönzési törvény szigorítása



- Ha kedvező (adó, TB) szabályozás, jogszabályi környezet lenne hazánkban, kevésbé halogatnák a cégek a létszámbővülést - mondta Kiss Judit. A Manpower ügyvezetője hozzátette: a kölcsönzési törvény módosítása során azt is figyelembe kellene venniük a döntéshozóknak, hogy a munkáltatók bizonytalanságához vezet, ha szigorítják a törvényt. - Ha egy cég két hétre szeretne embereket felvenni, és neki kötelező lesz három vagy hat hónapig foglalkoztatni valakit, akkor nem oda fogják helyezni a nagy vállalatok például a gyártásukat, szolgáltató központjukat, így még azt a két hét munkát is elveszik az emberektől. A munkáltatók ilyen feltételekkel nem fogják hazánkat választani, ez rontani fog Magyarország versenyképességén - fogalmazott.

- Nem lesz kit védeni, ha kivonulnak hazánkból a munkáltatók, és nem lesz az embereknek munkájuk - szögezte le G. Nagy Balázs üzletfejlesztési vezető. Az EU ugyanis ilyen szempontból is megosztott, az egyes országokban nem ugyanaz a szabályozás, más a szerepe a szakszervezeteknek, másképp kezelik a minimálbért.

Kiss Judit hozzáfűzte: a rugalmas szabályozás, az ideiglenesség (temporary work) megfelelő módon történő definiálása a dolgozó érdekét is szolgálja, hiszen ezen múlik, hogy lesz-e munkájuk. A Manpower reményét fejezte ki annak érdekében, hogy megmarad a kölcsönzés rugalmassága, ideiglenessége.


További elbocsátások várhatók



A Manpower második negyedévre vonatkozó Munkaerő-piaci Előrejelzése szerint a munkakeresők lehetőségei valószínűleg gyengék maradnak az elkövetkező három hónapban. Ugyanakkor az első negyedévvel összehasonlítva enyhe növekedés várható a magyar munkaerőpiacon.

A Manpower 753 magyarországi munkaadó megkérdezésével készítette el reprezentatív felmérését, amelynek során azt kérdezte a résztvevőktől, hogyan látják saját vállalatuknál a munkaerő létszámának alakulását a következő negyedévben. A Manpower úgy számolt, a második negyedévre vonatkozó munkaerő-piaci mutatója mínusz 3 százalékon áll, szemben az első negyedéves mínusz 7 százalékkal, ez négy százalékos növekedés. A munkáltatók többsége - tízből hét - azt jelzi előre, hogy szinten tartja a dolgozói létszámot az április-június közötti időszakban, ebben a negyedévben ugyanis már stabilitást feltételeznek, így a munkáltatók számára megfelelő az aktuális dolgozói létszám. - A munkáltatók hét százaléka azonban nem tudta/nem akarta megmondani, hogyan alakul a cég létszáma a következő negyedévben. Ez az előző negyedévhez képest hétszeres növekedés, amely igen erőteljes bizonytalanságra utal. Vagyis sok cég még mindig nem tudja megjósolni, mi fog történni az elkövetkező időszakban - mutatott rá Kiss Judit.


Hol lesznek leépítések?



A foglalkoztatási kilátások azonban még mindig negatívak a legtöbb régióban, ami azt jelenti, hogy több munkaadó tervez elbocsátást, mint létszámfelvételt. Ez alól csak a dél-dunántúli régió (+ 5 százalék) és az észak-alföldi régió (+2 százalék) képez kivételt, hiszen ezeken a területeken számottevően erősödtek a várakozások. A munkakeresők lehetőségei továbbra is az észak-magyarországi régióban a legrosszabbak, hiszen ott a legpesszimistábbak a munkaadók, továbbra is -15 százalék a munkaerő-piaci mutató értéke a második negyedre vonatkozóan.


A válság nyugatról keletre vonult



Jó hír, hogy az előző negyedévhez képest a nyolc régió közül hatban javultak a munkaerő-felvételi kilátások, a legnagyobb, 11, illetve 10 százalékpontos javulást a Nyugat-Dunántúlon és az Észak-Alföldön mérték - mondta Kiss Judit. Budapesten az előrejelzés enyhe, -2 százalékpontos csökkenést mutat.

- Mindezekből arra lehet következtetetni, hogy a válság nyugatról keletre tolódott, hiszen a válság kirobbanása az ország nyugati felét érintette a legérzékenyebben - mondta Kiss Judit.


Mely ágazatokban lesz létszámfelvétel?



A munkaadók szerint a kilenc iparágból kettőben várható mérsékelt létszám-növekedés a második negyedévben. A vendéglátó-ipari szektorban tevékenykedő munkaadók +3 százalékos, míg az áram- gáz- és vízellátási ágazatban óvatos +2 százalékos Manpower Munkaerő-piaci Mutatót jósolnak. Ellenben öt másik szektorban a munkaadók létszám-növekedési előrejelzése negatív. - Tehát a közmű szektor, valamint az idegenforgalmi ágazat munkáltatói létszámbővítést terveznek a következő negyedévben, ezenkívül a különböző call centerek és szolgáltató központok is arról számolnak be, hogy egyre nehezebben találnak több nyelven beszélő munkaerőt - ismertette Kiss Judit.


A gyáriparban lesz a legrosszabb helyzet



A felmérés iparági eredményeiből kiderül, hogy a gyártásban és termelésben -9 százalékra hanyatlottak a foglalkoztatási kilátások, ez pedig 14 százalékponttal gyengébb, mint az előző negyedévben. - Ezen mi is megdöbbentünk, hiszen ez a szektor nagy tömegeket foglalkoztat. A valóság azonban - szerencsére - árnyaltabb a felmérésnél - nyomatékosította Kiss Judit, hozzátéve: azt is látni kell, hogy közel felére csökkent azok száma, akik felvételt terveznek, vagyis nem biztos, hogy leépítenek. Sok cég ugyanis már megoldotta a létszámfelvételét az előző negyedévben, és azt most szinten tartja. - A munkaerő-felvételi hajlandóság alacsony továbbá a nagy- és kiskereskedelmi szektorban és az építőiparban is, az előbbi -7 százalékos, az utóbbi -6 százalékos mutatóval számol.

Kiss Judit hangsúlyozta: az elhúzódó válság miatt óvatosabbak lettek a munkáltatók a munkaerő-felvételeket illetően, a kilábalás szempontjából ezért fontos lenne egy kiszámíthatóbb szabályozási környezet, amely jobban ösztönözné a cégeket a létszámbővítésre, így azok kevésbé halogatnák a döntéseket.


Lengyelország elhúz mellettünk



Szekeres Katalin, a Manpower toborzási vezetője a globális piac eredményeit ismertetve kiemelte: 36 vizsgált országból és térségből 27-ben lehet számítani a munkaerőpiac élénkülésére az év második negyedévében, míg nyolc államban romlottak a kilátások. A munkaerő-piaci kilátások Indiában, Brazíliában, Tajvanon, Peruban, Costa Ricán, Ausztráliában és Szingapúrban a legjobbak. A várakozások eközben Olaszországban, Spanyolországban és Írországban állnak a leggyengébb lábakon.

- Optimizmus uralkodik a legnagyobb munkaerőpiacokon, az európai azonban még nem indult meg a fejlődés útján. Ez többek között annak köszönhető, hogy a különböző tagállamok egymásnak ellentmondó válságkezelő intézkedéseket vezettek be, vagyis megosztott az unió piaca - fejtette ki Kiss Judit. Jó hír, hogy a három hónappal ezelőttihez képest a legtöbb munkáltató szinten tartaná, vagy bővítené a humán állományát.

Az európai, illetve közép-keleti és afrikai (EMEA) régióban megvizsgált 18 országban vegyesek a várakozások; 10 államban jelezték a munkaadók, hogy a következő negyedév pozitív változásokat hozhat számukra a munkaerőpiacon. A három hónappal ezelőtti állapothoz képest 8 EMEA országban erősödtek ezek a várakozások, ezekben az államokban már éves szintű összehasonlításra is lehetőség nyílik. A munkáltatók a legnagyobb élénkülésre Lengyelországban, Dél-Afrikában, Norvégiában és Svédországban számítanak a munkaerőpiacon, míg Olaszországban van rá a legkisebb esély.
  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.16Atipikus foglalkoztatási formák – Dr. Bankó Zoltán Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Legyen naprakész a társadalombiztosítási jogokkal és kötelezettségekkel!

Ismerje meg a BNO kód jelentőségét az egészségügyi diagnózisok és adókedvezmények szempontjából. Használja ki a betegszabadság kalkulátor... Teljes cikk

A közszolgálati jogviszony szabályai: illetmények, szabadságok, felmentési idő nagyító alatt

A közszolgálati tisztségviselők életében az illetményalap és a szabadságrendszere kiemelt jelentőséggel bír. A 2024-es minimálbér-emelkedés... Teljes cikk

Foglalkoztatottság, nyugdíj, keresetek - jobban teljesítünk, mint 20 éve?

Lemaradunk a visegrádi országoktól, vagy épp az élre törünk? Tényleg megelőzött minket Románia? Május 1-én uniós csatlakozásunk 20.... Teljes cikk