Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 8 hónapja

Leépítések több iparágban

Több magyar munkáltató tervez elbocsátást, mint ahányan bővítéssel kalkulálnak - derül ki a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó Manpower kutatásából. A bővítések-elbocsátások egyenlegét a következő három hónapban gyártásban mínusz 10, a kereskedelemben -9, a vendéglátásban -8 százalékra várják a cégek. Növekedést csupán a köz- és szociális szolgáltatások területén mértek a gyakorlatilag folyamatosnak számító munkaerő-hiány miatt - mondta Kiss Judit ügyvezető.

Az Észak-Alföldön tervezik a legtöbb elbocsátást


Nem ilyen felhőtlen azonban a helyzet az ország többi hét régiójában. A foglalkoztatottak kilátásait tekintve az észak-alföldi munkaadók tűnnek a legpesszimistábbnak: itt a Manpower munkaerő-piaci mutatójának értéke -9 százalék a következő három hónapra vonatkozóan. A pesszimizmus sorában Észak-Magyarország következik, ebben a régióban -6 százalékos ez az érték. Őket követik a közép-dunántúli, valamint a dél-dunántúli munkáltatók a maguk -5 százalékos mutatójával. A már-már optimistának számító Dél-Alföld és Közép-Magyarország -3, míg Nyugat-Dunántúl -2 százalékkal "büszkélkedhet".


Nemzetközi kitekintés: pesszimisták a britek


Nemzetközi kitekintésben Norvégiában és Lengyelországban a legjobbak a kilátások, míg Spanyolországban, Írországban és Nagy-Britanniában a legpesszimistábbak az elképzelések a munkához jutás esélyeit illetően. Ez utóbbinál soha nem látott borúlátás jellemzi a munkaerőpiacot, a munkaadók 10 százaléka készül csökkenteni a foglalkoztatottak létszámát a következő negyedévben.


A felmérésben a munkáltatóknak egyetlen kérdésre kell választ adniuk: "Hogyan látja az ön vállalatánál a munkaerő létszámának alakulását a következő negyedév végéig a jelenlegi negyedhez képest?"


A munkavállalók létszámára vonatkozó elvárások (a bővülést-leépítést várók egyenlege):
Köz- és szociális szolgáltatások: +8
Áram-, víz- és gázellátás: 0
Mezőgazdaság: - 2
Pénzügy: -3
Építőipar: -5
Szállítmányozás: -5
Vendéglátás: -8
Kereskedelem: -9
Gyártás, termelés: - 10


2009. június 9.


Follow hrportal_hu on Twitter