kapubanner for mobile
Megjelent: 7 éve

Mennyi az alkohol megengedett értéke a vérben?

Mindenki tisztában van azzal, hogy a közúti közlekedésben a zéró tolerancia elve érvényesül hazánkban. Lássuk, hogy mit tudunk az alkoholról és annak lebomlási idejéről.

Az alkohol kalkulátorok

Az Alkohol kalkulátor a rögzített ital tiszta etanol értékével számol, ami alapján kikalkulálja az adott itóka alkoholtartalmát a vérben. Az etanol a 100 százalékosan tiszta alkohol, más néven etil-alkohol. Ennek a figyelembevételével képes kiszámolni, hogy a bevitt adatok alapján aktuálisan mennyi alkoholt tartalmazhat a vér.

Mivel ahány ital, annyiféle alkoholtartalom, így pontos adatokat kell megadni a megfelelő eredmény érdekében, de még ez sem helyettesíti az alkoholszondát.

Hogy milyen adatok kellenek?
 

  • A fogyasztó neme, 
  • testsúlya, 
  • az elfogyasztott alkohol mennyisége és típusa.

Ennek a kiszámítására többféle szempont létezik, de a lényeg, hogy mind azt mutatja meg, hogy az adott ital szempontjából mikor várható a tökéletes józanság. Ez jellemzően akkor fontos, ha vezetni szeretne az ember, hiszen senki sem szeretne pár pohárka miatt balesetet okozni, vagy épp elveszíteni a jogsiját.

Hogy jelöljük a véralkoholszintet?

Nem okozunk nagy meglepetést, ha eláruljuk, hogy mind nemzetközi, mind európai szinten máshogy jelölik a vér alkoholtartalmát. Bár a jelölés más, de értékét tekintve tökéletesen megegyezik egymással.

Nemzetközi viszonylatban a százalékos jelölés van érvényben, ami azt mutatja meg, hogy 1 deci vérben mennyi tiszta alkohol van (%). Hazánkban az ezrelékes jelölés a bevett szokás, ami ugyanúgy a tiszta alkohol tartalmat mutatja meg, csak 1 liter vérben (%).

Mivel minden ember szervezete más, és nem reagál hasonlóan a bekerülő etanolra, így nagy valószínűséggel az alkohol lebontás is eltérő ideig tart. Maga a folyamat mindenkinél ugyanúgy történik, azaz a máj lebontja a szervezetbe került alkohol nagyjából 90 százalékát. A maradék is távozik persze, de az vizelettel vagy épp a kilégzés alkalmával.

Felszívódás-lebontás

Mikor elfogyasztunk egy bizonyos mennyiségű alkoholt, akkor elsőként a felszívódás kezdődik meg a szervezetben, ami attól függ, hogy mennyire edzett a testünk, ettünk-e ivás előtt, vagy épp nem üres-e a hasunk. Üres gyomorban ez akár percek alatt megtörténhet, míg jóllakottan akár órák múlva fejeződhet be.

A lebontás egy olyan folyamat, ami teljesen egyéni, így nehéz vele megfelelően kalkulálni. Nem véletlen, hogy a legtöbb alkohol kalkulátor meglehetősen pontos, de mégis ott szerepel, hogy csakis a saját tapasztalatra és egy alkohol szondára hagyatkozzunk 100 százalékosan.
  • 2024.05.16Atipikus foglalkoztatási formák – Dr. Bankó Zoltán Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Feketén foglalkoztattak egy 15 éves fiút, akinek mindkét kezét összepréselte egy gép

Vádat emelt a Kecskeméti Járási Ügyészség két férfi ellen, akik munkaszerződés és munkavédelmi oktatás nélkül foglalkoztattak egy 15 éves... Teljes cikk

Munkahelyi tréfa: benzint öntött a csikkjére és felgyújtotta kollégáját

A Tatabányai Járási Ügyészség súlyos testi sértés bűntette miatt nyújtott be vádiratot azzal a férfival szemben, aki tréfából meggyújtotta... Teljes cikk

35 milliót fizet az exférj volt feleségének a házasság alatt végzett házimunkáért

A háztartásban és a gyereknevelésben végzett munkát, melyet gyakran "láthatatlan munkaként" is emlegetnek, ritkán lehet pénzbeli fizetésre váltani.... Teljes cikk