Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

11 milliárddal segítenék a felsőoktatás struktúraváltását

A kormány 11 milliárd forintos keretösszeggel felsőoktatási struktúraváltást segítő alapot hoz létre - jelentette be az emberi erőforrások minisztere a Felsőoktatási Kerekasztal pénteki budapesti ülése után tartott sajtótájékoztatón.

Balog Zoltán elmondta, hogy két milliárd forinttal indítják az alapot, amit folyamatosan töltenek fel. A teljes keret 10+1 milliárd forint, amiből egymilliárd a művészeti intézmények kiadásaira jut.

Kiemelte: a finanszírozási kérdésekben az egyeztetések megkezdődtek a felsőoktatási intézményekkel, amelyekkel kétoldalú megállapodásokat kötnek majd. Két intézménnyel már tárgyalnak, jövő héten további öttel kezdődik meg az egyeztetés.

A tárca vezetője reményét fejezte ki, hogy másfél hónapon belül a tárgyalásokat le tudják zárni.

A miniszter elmondta: három változatot terjesztettek a kerekasztal elé a gazdasági és pénzügyi irányítás kérdésében, és a kancellár-rendszer ügyében ott tartanak, hogy akár testületi formában is megvalósulhatna az a támogató-ellenőrző funkció, amire a kormány szerint a felsőoktatási intézményeknek szüksége van.

A hallgatói szerződések ügyében rámutatott: háttértanulmányt bocsátottak a kerekasztal rendelkezésére, a hallgatók 10 százalékának megkérdezésével készült anyag szerint a fiatalok 8,2 százaléka már dolgozott külföldön. Tavaly ugyanakkor több mint 40 százalék gondolkozott külföldi munkavállaláson, ami a tárca vezetője szerint "aláhúzza" a hallgatói szerződések ügyét.

A hallgatói szerződések kapcsán olyan módosításokat javasoltak, amelyek, bízik benne, hogy elfogadhatóak lesznek. A részleteket firtató kérdésre jelezte, hogy azokat a munkacsoportban szeretnék még finomítani.

A szakok áttekintése ügyében jelezte: a Magyar Rektori Konferencia ütemtervet terjesztett elő, amelynek alapján még az első félévben megvitatható lesz, melyek azok a szakok amelyekre nem a jelenlegi formában, vagy egyáltalán nincs szükség.

Balog Zoltán közölte még: a kerekasztal egy taggal, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetével bővült. A grémium vezetését a miniszter átadta az új felsőoktatási államtitkárnak, Klinghammer Istvánnak.

Klinghammer István azt mondta: az a cél, hogy minőségi irányba mozduljon el a felsőoktatás, a diplomák értéke növekedjen és, hogy nyugalom, békesség legyen a területen.

Mezey Barna, a Magyar Rektori Konferencia elnöke azt mondta, örömmel üdvözölték az álláspontok közeledését, alapvető szempont, hogy a felsőoktatás körüli viszonyok nyugvópontra kerüljenek. E téren a pénteki tárgyalás előremutató volt - állapította meg. Az MRK szeretné, ha megtalálnák azokat a megoldásokat, amelyek a minőségi felsőoktatás megteremtése irányába mutatnak - rögzítette. Most a sürgős kérdések voltak napirenden, de egyetértettek abban, hogy döntően stratégiára van szükség, ehhez kell hozzáigazítani a finanszírozási, és szerkezeti kérdéseket - mutatott rá.

Nagy Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke elmondta: azt az álláspontot képviselték, hogy az alaptörvénynek elveket kell rögzítenie, és azt hangsúlyozták, hogy a Magyarországon tandíjmentesen megszerzett diploma valamint a mögötte lévő tudás itthon kamatozzon. Ez egy olyan elv, ami alaptörvénybe való, annak méltóságát ugyanis nem a részletszabályozás adja - fogalmazott, megjegyezve: nem a kényszer, hanem a lehetőség oldaláról kell a kérdéshez közelíteni.

Azért tértek vissza a kerekasztalhoz, mert az általuk támasztott feltételeket a tárca elfogadta - fűzte hozzá, kiemelve: kötelességük a hallgatói álláspontot is megjeleníteni az őket érintő kérdésekben. Örömmel vették, hogy a tárca vezetője távollétükben képviselte a hallgatók érdekeit, és visszatértükig az őket érintő kérdések nem voltak napirenden - jelezte.

Nagy Dávid örömtelinek nevezte Klinghammer Isván kinevezését felsőoktatási államtitkárrá.

Tőrös Szilárd, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke kiemelte: innovatív szerkezeti átalakítás forráskivonást nem eredményezhet, ahhoz éppen hogy pluszforrásokra van szükség. A miniszter bejelentése alapján ez a folyamat elindult - állapította meg.

Bivaly Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke hangsúlyozta: eredményes és minőségi felsőoktatás megteremtésében érdekeltek, és az ilyen irányú lépéseket támogatják.

Kerekes László, a Magyar Európai Üzleti Tanács elnöke kiemelte: a pénteki megbeszélés nagyon hasznos és előremutató volt. A munkacsoportokban létrejött anyagok egy hosszú távú stratégia elemei is lehetnek - fejtette ki.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter