Megjelent: 11 éve

1100 akadémikus ajánlotta fel egyhavi tiszteletdíját

Eddig több mint 85 millió forintot utalt át a Magyar Tudományos Akadémia a Borsod Megyei Közgyűlés számlájára az árvíztől leginkább sújtott településeken élők lakhatási feltételeinek helyreállítására.

Az MTA vezetőinek kezdeményezése nyomán több mint 1100 akadémikus és akadémiai doktor ajánlotta fel egyhavi tiszteletdíját vagy annak egy részét a bajba jutottaknak.

"Az árvíz miatt nagy bajba jutott honfitársaik iránt szolidaritást érezve a Magyar Tudományos Akadémia vezetői felajánlják egyhavi akadémikusi tiszteletdíjukat az árvízkárosultak megsegítésére, és felhívással fordulnak akadémikustársaikhoz, hogy ők is ajánlják fel a bajba jutottak megsegítésre egy havi tiszteletdíjukat vagy annak egy részét" - e szavakkal fordult az MTA elnöke, főtitkára, főtitkárhelyettese és három alelnöke a hazai tudóstársadalomhoz a tavaszi árvíz okozta természeti csapást követően.


1100 tudós csatlakozottA felhívást egyhangú támogatással fogadták a tudós testület tagjai: az árvízkárosultak megsegítéséért létrehozott elektronikus postafiókba folyamatosan érkeztek az akadémikusok, MTA doktorok és köztestületi tagok felajánlásai.

"Örömmel ajánlom fel egy havi tiszteletdíjamat az árvízkárosultak javára. A kezdeményezést messzemenően támogatom és üdvözlöm. Magam is gondolkoztam a segítségnyújtás módján, a kezdeményezés ezt megkönnyítette" - fogalmazta meg az egyik levélíró.

"Csatlakozva az MTA Elnökének tiszteletreméltó felhívásához bejelentem, hogy az árvízkárosultak megsegítésére egyhavi tiszteletdíjamat felajánlom abban bízva, hogy azt az illetékesek legjobb becsületükkel használják fel a rászorultak segélyezésében" - így indokolta felajánlását a kezdeményezés egy másik támogatója.

Szolidaritásukat kifejezve összesen több, mint 1100-an csatlakoztak az Akadémia vezetőinek kezdeményezéséhez. Az adományozók között voltak olyanok, akik nem egy, hanem kéthavi tiszteletdíjukkal támogatták az árvíz sújtotta települések lakóit.

A kezdeményezéshez csatlakoztak olyan köztestületi tagok is, akik akadémiai tiszteletdíjban nem részesülnek, így egyéb jövedelmükből tettek nagylelkű felajánlást. Olyan tudós is akadt, aki maga is az árvízkárosult, de úgy gondolta, segíthet a nála is rosszabb helyzetbe került honfitársain.

A felajánlásokból eddig 85.360.885 forint érkezett be az Akadémiához. Az MTA az összeget a Borsod Megyei Közgyűlés árvízkárosultak megsegítésére nyitott elkülönített alszámlájára utalta át.

A felajánlott összeg megfelelő felhasználását ötfős testület kíséri figyelemmel a MTA elnökének felkérésére. A testület tagjai Vizkelety András, Ádám Veronika, Mindszenty Andrea, Lakatos István és Nusser Zoltán - az elsők között ajánlották fel adományaikat.

Mindszenty Andrea geológus, a testület tagja tételesen ellenőrizte az érintett helyiségek földrajzi helyzetét, részletesen tájékozódott a területen geológiai munkát végző, így személyes, helyszíni tapasztalatokkal rendelkező kollégái körében.


Árterületen kívülA felajánlók többször is kifejezett szándékának megfelelően Vizkelety András, az adományok felhasználásának ellenőrzésére felkért testület elnöke a gyors segítségen túlmenően, a hasonló károk megelőzésének hosszú távú biztosítására hívta fel a Borsod Megyei Közgyűlés figyelmét. "A támogatás felhasználásához az adományozók csak abban az esetben járulnak hozzá, ha azt kizárólag árterületen kívüli ingatlanok építésére fordítják"- áll az Ódor Ferencnek, a Borsod Megyei Közgyűlés elnökének írt levélben.

Vizkelety András akadémikus, a bizottság nevében tájékoztatta a Borsod Megyei Közgyűlés elnökét arról is, hogy a testület elfogadta javaslatát az összegyűlt adomány felhasználására. A javaslat alapján a tudósok, kutatók felajánlásaiból befolyt összeggel az MTA az árvíztől leginkább sújtott települések árvízkárosultjai lakhatási feltételeinek helyreállítását segíti.

Pálinkás József, az Akadémia elnöke levélben köszönte meg az adományozók nagylelkű felajánlásait. "Köszönöm, hogy közös tetté válhatott egyéni áldozatunk, hogy a tudós társaság nem először, de ismét egyként mutathatta meg felelősségérzetét, elkötelezettségét, odaadását mindazért, ami hazánkban történik.
Ez a Magyar Tudományos Akadémia alapításának gesztusa, működésének erkölcse, teljesítményének mérőfoka" - hangsúlyozta az MTA elnöke a Magyar Tudományos Akadémia tagjainak, doktorainak és köztestületi tagjainak írt levelében.

  • 2021.12.07Babér Panoráma - Online bérszámfejtési konferencia Tekintsen ki velünk a legfontosabb tb- és bérszámfejtést érintő jogszabályváltozásokra a BaBér és az Abacus szervezésében megvalósuló Panoráma 2022 Bérszámfejtési Konferencián. Az egész napos szakmai előadások során neves előadók értelmezik a 2022. évre vonatkozó szja, kötelező egészségbiztosítás, tb fedezeti rendszer és a munkáltatói járulékbevallások vonatkozó jogszabály-változásait. Részletek Jegyek
  • 2021.12.09Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit. Képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba. Részletek Jegyek
  • 2021.12.13Mentorált képzési forma – Jó a munkavállalónak, jó a munkáltatónak Ha egy kollégát megkérdezünk arról, hogy miből van egyre kevesebb, akkor nagy valószínűséggel az „idő” hangzik el válaszként. Részletek Jegyek
  • 2022.01.106 azonnal hasznosítható tipp a mentális állapot megerősítéséhez HR-esként sok mindent tudunk tenni annak érdekében, hogy a mentálhigiéné eszközeit bevetve fenntartsuk az egészséges lelkiállapotot. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ismét válság jöhet a turizmus-vendéglátásban?

A vendéglátósok szerint a teljes zárás beláthatatlan következményekkel járna. Teljes cikk

Az EP megkezdi a tárgyalásokat a kötelező minimálbér bevezetéséről

Az EP-képviselők fontosnak tartják, hogy a nemzeti hatásköröket és a szociális partnerek függetlenségét is tiszteletben tartsák a bérek meghatározásakor. Teljes cikk

ITM: nincs jele a munkaidőkerettel kapcsolatos tömeges jogsértéseknek

Bodó Sándor arra bíztatja a dolgozókat, hogy amennyiben jogsértést észlelnek, jelezzék a foglalkoztatás-felügyeleti hatóságnál. Teljes cikk