Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

20 év alatt nem ösztönöz munkára az EU

Andor László, az Európai Unió szociális és foglalkoztatási ügyekért felelős biztosa szerint a legnagyobb kihívás a munkanélküliség csökkentése. Mint mondta, a foglalkoztatás mérésén változtattak: csak 20 évtől felfelé figyelik meg, ami bizonyítja, hogy e korhatár alatt az unió nem ösztönzi a fiatalok belépését a munkaerő-piacra.

images

images

Bár természetesen nagyon fontos, hogy olajozottan menjenek a dolgok a magyar EU-elnökség alatt, az országnak nem csupán jó házigazdának kell lennie, hanem vezető szerepet is kell vállalnia bizonyos kérdésekben - mondta Andor László, az Európai Unió szociális és foglalkoztatási ügyekért felelős biztosa előadásában csütörtökön, Budapesten.

A Magyar Politikatudományi Társaság Nemzetközi és Európai Politika Szakosztálya által szervezett eseményen a biztos az MTI kérdésére úgy válaszolt: a magyar elnökségnek legalább két-három fontos uniós kérdésben kell az élre állnia, ezek például gazdasági, társadalompolitikai vagy külpolitikai jellegűek lehetnek. Részletek említése nélkül megemlítette, hogy azt is sikerként lehetne értékelni, ha "a jelenlegi feszültséget" enyhítené a magyar elnökség.

Andor László az unió versenyképességét ösztönző EU 2020 stratégiáról úgy vélekedett: ez a lisszaboni stratégia utána a második lehetőség a gazdasági és társadalmi átalakításra. Az EU 2020 az elmúlt év egyik legjelentősebb uniós eredménye - jegyezte meg.

A biztos szerint az egyik legnagyobb kihívás, amellyel az uniónak jelenleg szembe kell néznie a válság eredményeként, a munkanélküliség, és a helyzet különösen rossz a fiatalok körében, igaz, ebben a tekintetben nagy eltérések tapasztalhatók az egyes tagállamok között. Mint fogalmazott, ez azonban csak egy részterülete az EU 2020-nak, amely alapvetően a gazdasági növekedést hivatott elősegíteni. Ha ez sikerül, azzal több más probléma is kezelhetővé válik - vélte.

Andor László kiemelte: a program célja az EU versenyképességének növelése is, ez egyebek mellett a foglalkoztatási ráta emelésével, az oktatási helyzet javításával, a felsőfokú képzettséggel rendelkezők arányának növelésével érhető el. Az EU 2020 kidolgozásakor nem volt egyetértés arról, hogy a szociálpolitika is megjelenjen-e a stratégiában, végül úgy döntöttek, a célok közé beveszik, hogy 20 millió fővel kell csökkenteni a szegénység kockázatának kitett polgárok számát - magyarázta.

Mint mondta, a foglalkoztatás mérésén változtattak: csak 20 évtől felfelé figyelik meg, ami azt bizonyítja, hogy e korhatár alatt az unió nem ösztönzi a fiatalok belépését a munkaerő-piacra.

Az EU integrált iránymutatásokat dolgozott ki a tagállamoknak, ezek révén könnyebben megvalósíthatják az EU 2020 céljait. Ilyen iránymutatás például az államháztartás fenntarthatósága, a makrogazdasági egyensúlytalanságok kezelése, vagy a társadalmi összetartozás ösztönzése - mutatott rá.

A biztos szerint az EU a gazdasági kormányzás felé halad, ami egyre sürgetőbb is, mivel kevesen számítottak arra, hogy a "pénzügyi instabilitás" ilyen hosszan fennmarad, nem látták előre a hatásait - hangsúlyozta. Ebből a szempontból hosszú távon fontos az EU 2020 stratégia, amely a soros elnök programjának is lényeges része.

A biztos saját szakterületét ismertetve elmondta: egyszerre szakpolitikai és "pénzköltő", a harmadik legnagyobb költségvetéssel rendelkező portfólió a Bizottságban. Olyan kérdésekkel foglalkozik, mint a szociális ügyek, a szegénység, a társadalmi kirekesztettség és a foglalkoztatáspolitika, a forrásai pedig egyebek mellett az Európai Szociális Alapból és az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alapból származnak - fejtette ki.

Az Európai Szociális Alap működése kapcsán Andor László megjegyezte: a Bizottság jóváhagyja a tagállamok operatív programjait, majd az egyes országok döntenek a projektek támogatásáról. Az alap támogatásai mintegy tízmillió kedvezményezettet érnek el évente, mások mellett munkanélkülieket, hátrányos helyzetűeket és fogyatékkal élőket - fűzte hozzá.

Kérdésre válaszolva a biztos elmondta: az uniós romastratégia hamarosan elkészül, és szerencsés, hogy a magyar elnökség élére állt ennek az ügynek. Sokáig vitatott volt, hogy szükség van-e egyáltalán erre a programra, jelenleg egyetértenek a felek abban, hogy keretstratégiát kell kidolgozni, ez a tagállamok programjait fogja egybe - közölte, hozzátéve: ebben a kérdésben az elsődleges felelősség a tagállamoké.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Rendkívüli ülésen emelhetik meg a bírók és az ügyészek fizetését

Rendkívüli ülést tart kedden az Országgyűlés a kormány kezdeményezésére, hogy határozzon arról a jogszabályról, amelyet a köztársasági elnök... Teljes cikk

DK: vissza kell állítani a nyugdíjszámításnál a svájci indexálást

A Demokratikus Koalíció ismételten arra szólította fel a kormányt, hogy a nyugdíjak kiszámításakor újra alkalmazza a svájci indexálást. Teljes cikk

A minisztérium szerint átlagosan 30 százalékos béremelés jár a szakképzésben dolgozó pedagógusoknak

A szakképzés erősítése részeként a kormány kiemelt megbecsülést és kiemelt bérezést kíván biztosítani a szakképzésben dolgozó... Teljes cikk