30 százalékos reáljövedelem-emelkedés 4 év alatt! "/>
Megjelent: 14 éve

30 százalékos reáljövedelem-emelkedés 4 év alatt!

Az elmúlt években valamelyest emelkedett a munkanélküliség, ugyanakkor 2001-2005 között az egy főre jutó jövedelem reálértéken 30 százalékkal emelkedett

Kolosi Tamás, a Tárki elnöke, a kutatóintézet Háztartás Monitor Jelentések sorozata Feketén, Fehéren című tanulmánykötetének bemutatóján mutatta be a munkaerőpiac helyzetét.

Kolosi Tamás kijelentette: "a rendszerváltás óta példanélküli életszínvonal-emelkedés történt ebben a négyéves időszakban". Hozzátette: a 2003-as csúcs után csökkentek a jövedelmi egyenlőtlenségek, és a szegénység létszámot tekintve a 2000-es szintre mérséklődött az évtized eleji emelkedés után.

Az elnök rámutatott: az adatok szerint Magyarországon kikristályosodóban van egy határozott karakterű osztályszerkezet a társadalmi egyenlőtlenségek, a társadalmi szerkezet vonatkozásában. A vizsgálat arra is rámutat, hogy míg a népesség jelentős része saját társadalmi vagy az ország társadalmi helyzetét pesszimistábban ítéli meg, mint amit az objektív adatok mutatnak, az elmúlt két évben határozott elégedettség-növekedés mutatható ki.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a bemutatón a kedvező tendenciával kapcsolatban úgy vélekedett, hogy ehhez valamelyest az elmúlt években folytatott politika is hozzájárult. Hozzátette: ezek azonban összetett, bonyolult folyamatok, amelyek sokkal lassabban hatnak, mint az egyes társadalompolitikai intézkedések.

- Hogyan adjunk kevesebb pénzből többet a munkavállalóknak?
- Munkaerő megtartás, járulékmentes rövid- és hosszútávú premizálás!

Ingyenes tanácsadás, konzultáció: részletek itt!
A felmérés megállapítja, hogy a jövedelmi különbségek csökkenése mögött döntően a legnehezebb helyzetben lévő társadalmi csoportoknak juttatott szociális jóléti transzferek állnak, valamint az, hogy a családok jövedelmi helyzetére döntő befolyást a keresők foglalkozásának minősége jelent. A kormányfő ezzel kapcsolatban azt mondta: hosszú távon nagyobb és stabilan fenntartható életszínvonal-növekedést csak a képzettségi viszonyok, és ezzel együtt a foglalkoztatási viszonyok jelentős megváltoztatásával lehet elérni.

Gyurcsány Ferenc hozzátette: legrövidebb távon a szociális transzferek szerkezetének átalakításával lehet valamit tenni. De ez az esetek többségében csak arra alkalmas, hogy a legnehezebb helyzetben lévő társadalmi tizedekbe avatkozzon be, és ott "enyhítse a szegénység szorítását".

"Ha ezt a kettőt jól csinálja valaki, akkor rövid távon a szociális fájdalmakat, nehézségeket képes csökkenteni, hosszú távon pedig képes dinamizálni" - fogalmazott a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc szerint annak, hogy stabilizálódott az osztályszerkezet, az a következménye, hogy jelentős társadalmi csoportok azt érzik, rögzült helyük és szerepük a társadalomban, és ha ez - a növekvő elégedettség ellenére - egy többségi elégedetlenséggel párosul, akkor ebből sok esetben vagy apátia vagy radikalizmus alakulhat ki.

A kormányfő szerint szükség lenne arra, hogy a kutatásokban résztvevőkkel közösen alakítsanak ki egy nemzeti, társadalomtudományi adattárat, információs bázist, nemzeti kutatási központot, amely megrendelések nyújtásával, finanszírozásával egy stabil, áttekinthető, mindenki számára szabadon hozzáférhető adathalmazzal rendelkezne. Hozzátette: a következő négy évben ilyenfajta nemzeti központot kellene létrehozni.

Tovább nőtt a munkanélküliség
Tarthatatlan a fiatalok magas munkanélkülisége

  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csatlakoztak a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségéhez tartozó szakszervezetek a KDSZSZ-hez

A KDSZSZ Magyarország egyik legnagyobb közúti személyszállításban működő szakszervezeti szövetsége lett. Teljes cikk

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke szerint egyszeri és érdemi béremelésre van szükség

Kincses Gyula szerint a hálapénz intézményét társadalmilag is érzékelhető béremelés nélkül nem lehet felszámolni. Teljes cikk

A középgeneráció uralja a belföldi cégeket

A felmérés szerint az idősebbek szerepe főképp a nagyobb cégek irányításában jelentős. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek