Megjelent: 6 éve

46,2 millióan munka nélkül

Csökkent 2013 decemberében a munkanélküliség a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamaiban. A 34 tagországból álló szervezetben már a harmadik egymást követő hónapja esett a munkanélküliség, decemberben leginkább a fiatalkorúak és a férfiak körében mérséklődött az állástalanok aránya.

images

images

Az OECD keddi jelentése szerint decemberben 7,6 százalékra csökkent a tagállamaiban a harmonizált munkanélküliségi ráta a novemberi 7,7 százalék és az októberi 7,8 százalék után. 2013 nagyobb részében 7,9 százalék fölött volt a munkanélküliség.

Az állástalanok arányának tartós és fokozatos csökkenése az elemzők szerint arra utal, hogy a munkaerőpiacra is kezdenek átterjedni a tagállamokban tapasztalt mérsékelt gazdasági növekedés pozitív hatásai. A munkanélküliek száma decemberben 46,2 millió volt, novemberben 46,9 millió. A decemberi szám még mindig 11,5 millióval magasabb, mint a 2008 júliusi, azaz a gazdasági válság előtti adat.

Spanyolországnak a legnehezebb?

A munkanélküliség leginkább az Egyesült Államokban és Japánban csökkent, de szintén jelentős visszaesés volt Spanyolországban és Írországban is. Kanadában, Izraelben és Mexikóban decemberben nőtt a munkanélküliség. A munkanélküliek aránya Spanyolországban volt a legnagyobb (25,8 százalék) és Dél-Koreában a legkisebb (3 százalék).

Az OECD Magyarországról még nem adott ki 2013. decemberi munkanélküli adatokat. 2013 novemberében 9,3 százalék, októberben 9,5 százalék volt a harmonizált munkanélküliségi arány.

Rengeteg fiatal van munka nélkül

A szervezet jelentése kitért a fiatalkorúak közti munkanélküliségre is, ami 15,5 százalék volt 2013. decemberben, 1 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Az OCED felhívta rá a figyelmet, hogy tagállami szinten még mindig kedvezőtlenek az adatok. Görögországban a fiatalkorúak 59,2 százalékának, Spanyolországban 54,3 százalékuknak, Olaszországban 41,6 százalékuknak nincs munkája.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Bevezetik a rendszeres 13. havi nyugdíjat Lengyelországban

A 13. nyugdíjra idén 9,8 millió személy lesz jogosult, akiknek összesen 11,75 milliárd zlotyt folyósítanak. Teljes cikk

Érdekvédelmi szervezet jött létre a környezettudatos dolgozók képviseletére

A ClimateVoice célja, hogy a dolgozók nagyobb lobbitevékenységre ösztönözzék vezetőiket az éghajlatváltozással kapcsolatban. Teljes cikk

Munkalassításba kezdett a brüsszeli repülőtéri rendőrség

A repülőtéri rendőrség március 1-jéig folytathatja a demonstrációt. Teljes cikk