Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

90 ezer rokkantnyugdíjas nem jelentkezik - elveszíthetik járandóságukat

images

images

Szakály József arra figyelmeztetett, hogy aki nem jelentkezik időben, az májustól automatikusan elveszítheti a járandóságát, ellátását. A főtitkár elmondta, március 31-éig az 57 évesnél fiatalabb, korábban 3-as kategóriájú rokkantnyugdíjasoknak kell bejelentkezniük felülvizsgálatra a nyugdíjbiztosítási igazgatóság területi kirendeltségeihez. Jelezte: a felülvizsgálat összesen 196 ezer ember érint.

Szakály József szerint elképzelhető, hogy információhiány állhat annak hátterében, hogy 90 ezren még nem jelentkeztek. Utalt arra, hogy az érintettek nem ajánlott küldeményként kapták meg az erről szóló értesítést. Hozzátette, jobbnak tartotta volna, ha ahhoz bérmentesített válaszborítékot is mellékeltek volna.

A főtitkár arra is felhívta figyelmet, hogy azoknak is jelentkezniük kell, akiknek az állapotáról korábban az eljárások során bírósági ítélet is született. Közölte, megváltozott a jogszabály január 1-jével, ezért kell most minden érintettnek jelentkeznie.

Elmondta azt is, hogy a vizsgálatokra most csak jelentkezni kell, az újraminősítést 2013 december végéig végzik el. Mint mondta, amíg ez nem történik meg, addig az érintettek tovább kapják a mostani ellátást.

Kitért arra: a felülvizsgálat eredményeképpen lesznek, akik tovább kapják majd a mostani ellátást, mások csökkentett ellátást kapnak, és lesznek olyanok is, akikről azt állapítják meg, hogy rehabilitálhatók, őket megpróbálják visszairányítani a munkaerőpiacra.

Ezzel kapcsolatban ugyanakkor Szakály József azt jelezte, hogy a nyílt munkaerőpiacon jelenleg is 650 ezer egészséges és 30 ezer megváltozott munkaképességű ember vár munkára.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter