Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 5 éve

9000 fővel karcsúsítják a szerb közszférát

Szerbiában az év végéig legalább 9 ezerrel csökkentik a közszférában dolgozók számát - jelentette be Belgrádban Kori Udovicki államigazgatási miniszter.

A hétmilliós Szerbiában jelenleg több mint 493 ezren dolgoznak a közszférában, az állami vállalatok dolgozóival együtt azonban ez a szám eléri a 780 ezret is. A miniszter azt is hangsúlyozta, hogy a Nemzetközi Valutaalappal való korábbi megbeszélések során sokkal nagyobb mértékű elbocsátásokról volt szó. Néhány hónapja a szerb sajtóban még több mint 20 ezres létszámcsökkentésről lehetett olvasni.

A miniszter kiemelte, hogy a közszférában dolgozók létszámcsökkentéséről szóló törvény várhatóan a nyáron kerül a parlament elé, és ezt követően, szeptembertől kezdődhet meg alkalmazása.

Szerbia az idén 700 millió eurót szeretne megtakarítani, ennek legnagyobb részét - mintegy 400 millió eurót - a közalkalmazotti bérek és a nyugdíjak csökkentésével érnék el. A szerb kormány tavaly november elsejétől már csökkentette a közszférában dolgozók fizetését. A költségcsökkentés részeként megvonták a támogatásokat a veszteséges állami vállalatoktól, illetve a racionalizáció része a közszférában dolgozók számának csökkentése is.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter