Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

A Belügyminisztériummal tárgyalna a közmunkás-szakszervezet

Miután a napokban jogerőssé vált bejegyezése, tárgyalásokat kezdeményez a Belügyminisztériummal a Közmunkás Szakszervezet a közfoglalkoztatottak helyzetének jobbítása és az igazságosabb rezsicsökkentés érdekében.

Erről Kordás László főtitkár tájékoztatta a sajtót szerdán. Elmondta, hogy mára 4300 tagja van a szakszervezetüknek, ami megítélésük szerint feljogosítja őket arra, hogy a közmunkabérekről és a szabadságszámítási szabályok megváltoztatásáról tárgyaljanak a belügyi tárcával. Azt is szeretnék elérni, hogy azokon a településeken, amelyeken az önkormányzat a legnagyobb foglalkoztató, és nincs más munkalehetőség, minden családban legyen valaki, aki legalább a közfoglalkoztatásban részt vehet.

Hozzátette: érdemi választ várnak Szabó Máté ombudsmannak a közmunkaprogramokkal kapcsolatban még tavaly decemberben megfogalmazott kifogásaira, ugyanis a kormány adós ezzel. Emellett kezdeményezik, hogy részt vehessenek a Belügyi Érdekegyeztető Tanács ülésein.

Kordás László azt is elmondta: igazságtalannak tartják a jelenlegi rezsicsökkentést, mivel az a legmódosabbaknak havi több tízezer forint megtakarítást jelent, a legszegényebbek viszont csak az áramszámlán tudnak megspórolni néhány száz forintot. Ezért a közmunkás-szakszervezet a rezsicsökkentés igazságosabbá tételéről is tárgyalna a Belügyminisztériummal.

Nyakó István MSZP-s országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón kifogásolta, hogy a borsodi Krasznokvajda fideszes polgármestere - amint arról ő maga beszélt az ÉszakOnline hírportálnak - közmunkásokkal gyűjteti a Fidesz rezsicsökkentési akcióját támogató aláírásokat.

A szocialista politikus ezt jogszerűtlennek minősítette, hangsúlyozva: a közmunkások nem pártkatonák, Fidesz-aktivisták, ezért elfogadhatatlan, hogy a kormánypárt bevonja őket aláírás-gyűjtési akciójába, kihasználva, hogy nem mernek ellenszegülni.

Hozzátette: bár Selmeczi Gabriella Fidesz-szóvivő kedden a polgármester törvénytelen magánakciójának minősítette a történteket, és azt közölte, hogy az aláírásgyűjtés még nem kezdődött el, az íveket és a feladatot csak a pártközponttól kaphatta meg a krasznokvajdai polgármester.

Nyakó Istvánt arról kérdezték újságírók, hogy Szanyi Tibor, a szocialista párt elnökségi tagja hétfőn a parlamentben az általa elmondott interpellációt követően középső ujját felfelé tartva "bemutatott". A képviselő azt mondta: nem örülnek a történteknek, Szanyi Tibor mozdulata nem való a parlamentbe, mint ahogyan a Jobbik-frakcióból a szocialistáknak címzett beszólások sem. Hozzátette: párttársától nagyobb önmegtartóztatást vár a frakcióvezetés, retorzióra azonban nem kell számítania.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
50 milliárd forintos pályázat hazai mikro-, kis- és középvállalkozásoknak

A kiírásra az 5 és 249 fő közötti munkavállalót foglalkoztató vállalkozások nyújthatnak be pályázatot. Teljes cikk

Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk