Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

A béradatok nem befolyásolják a hétfői kamatkilátásokat

A kedden közzétett béradatok nem befolyásolják a Monetáris Tanács jövő hétfői kamatdöntését, beleilleszkednek a trendbe - mondták az MTI által megkérdezett elemzők.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a január-júniusi reálkereset - a fogyasztóiár-index 6,8 százalékos növekedése mellett - 0,5 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. Trippon Mariann, a CIB Közép-Európai Nemzetközi Bank Zrt. vezető elemzője úgy véli, hogy a Monetáris Tanács által kiemelten megfigyelt elem, a magánszférában bónuszokkal kiigazított jövedelmek növekedése, a májusi kevesebb munkanappal van összefüggésben.

A KSH által közölt rendszeres havi bruttó átlagkereset (amit bónuszok nélkül számol a statisztikai hivatal) a magánszférában a májusi 7,4 százalékkal szemben júniusban 8,9 százalékkal emelkedett.

A tendencia változatlan - mondta az elemző, hozzátéve, hogy a béradatok az egyedi hatások miatt amúgy is torzítottak. Trippon Mariann várakozása szerint a Monetáris Tanács tartja az alapkamatot, mert nem jött még el az ideje a kamatcsökkentésnek sem. A következő hónapokban változatlan kamatokkal számol az elemző, bár szerinte az inflációs várakozások jelentenek kockázatot.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője is azon a véleményen van, hogy a KSH béradatai nem változtatnak sem az inflációs-, sem a kamatkilátásokon, az adatok beleilleszkednek a trendbe. Az elemző megjegyezte, hogy az MNB az előrejelzésében 9-10 százalékos keresetnövekedést prognosztizált, de az általuk várt bérdinamika lassulás egyelőre nem látszik. Kondrát Zsolt szerint is a keresetekre vonatkozó előrejelzések a legkiszámíthatatlanabbak: évről évre változik a bónuszkifizetés, a munkanapok száma, a gazdaság fehéredésének mértéke.

Az elemző kiemelte, hogy a júniusi foglalkoztatás csökkenésének mértéke szokatlanul nagy, valószínűleg az ipar lassulása áll mögötte, és a gazdasági növekedés rossz mutatói. Kondrát Zsolt szerint ez a jövőben is visszafoghatja a béreket. Az elemző úgy véli, hogy az elmúlt hetek áfa-emelési javaslatai nem kedveznének az inflációnak: 2-3 százalékponttal növelnék azt, ami viszont felfelé lendítené a béreket. Az MKB Bank vezető elemzője 2009-re négy százalékos inflációt és 6-7 százalékos keresetnövekedést vár.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Pluszjuttatást kapnak az egészségügyi dolgozók

A pluszjuttatást tartalmazó járványügyi alapot szombaton ismerteti majd Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Teljes cikk

Megszorítások a BKK-nál?

A Magyar Nemzet névtelen informátora leépítésekről beszélt, a BKK. cáfolja az értesülést. Teljes cikk

Az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkára: Magyarország védelem nélkül hagyja a dolgozókat

Luca Visentini főtitkár szerint egyensúlyt kéne teremteni a dolgozók és a foglalkoztatók jogai közt. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek