Megjelent: 3 hete

A brit munkáltatók 57%-a idén kevesebb diplomást vesz fel

A frissdiplomások több mint fele úgy érzi, hogy nagyon nehezen talált állást.

images

A brit munkáltatók 57%-a nyilatkozott úgy, hogy idén kevesebb diplomás munkavállalót vesz fel, mint tavaly – írja a HR News.

Az Adzuna friss adataiból kiderül, hogy a diplomás állások száma az Egyesült Királyságban közel egyharmadával csökkent (kétszer annyival, mint az összes betöltetlen álláshely), ami alátámasztja a tavalyi jelentéseket, amelyek szerint a diplomás állások száma az alacsony belépőszintű bérek mellett egyre csökken.

A Robert Walters munkaerő-közvetítő cég nemrégiben végzett felmérése szerint a friss diplomások több mint háromötöde állítja, hogy nehezen talál megfelelő állást.

Jövőre a Z generáció a globális munkaerő több mint negyedét (27%) fogja kitenni. Ennek ellenére a brit munkaadók több mint fele (57%) úgy nyilatkozott, hogy idén kevesebb diplomást vesz fel, 26%-uk „kicsit kevesebbet”, közel egyharmaduk (31%) pedig „sokkal kevesebbet”.

Arra a kérdésre, hogy miért, majdnem 39%-uk a korlátozott felvételi költségvetésre hivatkozott, egynegyedük arra, hogy kevesebb kapacitásuk van a képzésre vagy továbbképzésre, 22%-uk pedig arra, hogy a felvételi hangsúlyt a magasabb beosztású jelöltekre helyezik át.

Álláskeresési nehézségek

A másik oldal - a frissdiplomások ugyanúgy érzik a szorongást, amikor az álláskeresés sikerességéről van szó – a megkérdezettek több mint a fele (58%) állítja, hogy az álláskeresés rendkívül nehéz volt – és csak 10%-uk találja könnyűnek.

Arra a kérdésre, hogy mennyi időbe telt, amíg a végzettségüknek megfelelő állást találtak, 18%-uknak 6 hónapnál is több kellett hozzá, 44%-uk azt állította, hogy még egyáltalán nem talált állást.

Mit keresnek a munkaadók a frissdiplomásokban?

Az egyetemről a munkaerőpiacra lépő diplomások érkezésével a munkáltatók egyre magasabb követelményeket támasztanak a munkakörökkel szemben - a StandOutCV nemrég megállapította, hogy a belépő szintű munkakörök több mint fele átlagosan 2,7 éves előzetes tapasztalatot igényel.

A Robert Walters felmérése arról is megkérdezte a munkáltatókat, hogy mi a legfontosabb tulajdonság, amit a friss diplomásoknál keresnek. A válaszadók a tanulási hajlandóságot (72%) tartották a legfontosabbnak - a csapatjátékos jelleget (14%), a korábbi munkatapasztalatot (10%) és a tudományos tapasztalatot (3%) megelőzve.

 

HR News

  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek