Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 9 éve

A cégvezetők a gazdasági körülmények javulását várják jövőre

"A felmérés egyik legpozitívabb üzenete, hogy a beruházások tekintetében jelenleg komoly vetélytársaknak számító balkáni országokhoz képest pozitívan változik Magyarország gazdasági környezetének megítélése a cégek körében" - hangsúlyozta Gerendy Zoltán, a BDO Magyarország vezető partnere. "Mindez első jele lehet az előző években fokozatosan növekvő régiós versenyhátrányunk leépülésének, ami segíthet abban, hogy a következő időszakban megálljon vagy meg is forduljon a vállalatok gazdasági áttelepülésének trendje" - tette hozzá.

A magyar cégek mellett azok balkáni versenytársaikra (bolgár, görög, horvát, román, török, szerb, szlovén cégekre) kiterjedő elemzés a vállalatok esetében többek között a bevételek és profit várható alakulására, az ügyfelek és munkatársak számának és elégedettségének változására, a munkavállalói juttatások és továbbképzési költségeinek jövőbeli alakulására is rákérdezett. A hazai cégek várakozásai a kérdések többségét tekintve a három legkedvezőbb hely valamelyikén szerepeltek. Különösen a munkatársak elégedettségét, juttatásainak és képzésükre fordított erőforrásokat, illetve a vállalatok általános költési lehetőségeinek növekedését illetően tapasztalható pozitív eltérés a régiós átlaghoz képest.

Általában a szerb és török cégek várják a legnagyobb mértékű javulást az egyes tényezőket tekintve, ugyanakkor az elmúlt időszak kényszerű gazdasági sokkterápiája egyértelműen tükröződik a görög vállalatok várakozásain, amelyek rendre a legpesszimistábbak a nyolc országot tekintve.

A gazdasági környezet alakulását érintő kérdések többek között az infláció, a GDP alakulása, a munkanélküliség, valamint a külföldi tőkebeáramlás mértékének változásait érintették. A magyar cégek kulcs döntéshozói ezen a területen is kedvező várakozásokat fogalmaztak meg: mind a munkanélküliség, mind az infláció változásának tekintetében a legkedvezőbb, míg a GDP növekedését tekintve a második legkedvezőbb álláspontot képviselik a vizsgált régióban.
Follow hrportal_hu on Twitter