Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

A cégvezetők jövedelméről szavaznak Svájcban

Cégvezetőik "mértéktelen jövedelmeiről" tartanak népszavazást vasárnap Svájcban.

A vállalatvezetők által bezsebelt csillagászati összegek hatására összegyűlt a szükséges százezer aláírás egy ilyen célú népi kezdeményezés támogatásához.

A népszavazásra bocsátandó szöveg - amely elindítójáról a Minder-kezdeményezés nevet kapta - jelentősen növelné a részvényesek jogát arra, hogy gátat szabjanak a túl nagy vezetői fizetéseknek és prémiumoknak.

Daniel Vasella, a Novartis gyógyszercég elnöke például 2011-ben 15 millió svájci frankot (12 millió euró) vett föl, Ernst Tanner, a Lindt és Sprüngli csokoládégyáré 10 milliót, Severin Schwan, a Roche gyógyszerkonszern feje 12,5 milliót, Paul Bulcke, a Nestlé élelmiszeripari cég főnöke pedig 11,2 milliót.

Ha a svájciak a referendumon elfogadják a kezdeményezést - ami a felmérések alapján valószínű -, Svájcnak lesz "a legmerevebb részvénytársasági joga a világon" - figyelmeztettek már jó előre a javaslat ellenfelei, akik bizottságot is alakítottak az ellenkampány érdekében.

A "névadó" Thomas Minder szerint, aki a Trybol SA nevű, kozmetikai és gyógyszerészeti cikkeket gyártó családi vállalkozás vezetője, a nagy cégek főnökeinek mértéken felüli jövedelmei az igazgatótanácsok tétlenségével magyarázhatók. Utóbbiak ugyanis "képtelenek féken tartani a vezetői béreket". Ahelyett, hogy tartalékokat képeznének és - amint a törvény előírja - legalább 5 százalékos osztalékot juttatnának a részvényeseknek, "csillagászati béreket" ítéltek meg a vezetőknek "mindenki más előtt".

A Le Temps című lapnak nyilatkozó Minder egyetlen megoldást lát e visszaélések megszüntetésére: a részvényesek dönthessenek a cégvezetés tagjainak javadalmazásáról.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.26HR Basic HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.04.14NEXONbér képzés A hallgatók elsajátítják a bérszámfejtési feladatok elvégzését a NEXONbér programban. A 4 napos képzés célja a NEXONbér program szerkezetének megismerése, valamint a szoftver felhasználói kompetenciák fejlesztése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter