Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

"A csökkenő foglakoztatás szociális robbanáshoz vezet"

Az MSZP szerint a januári adatok alapján tavaly december végéhez képest 81 ezer fővel csökkent a foglalkoztatottak száma a kormány drasztikus leépítésének köszönhetően. A szocialisták úgy látják, hogy az ország északi régiójában tapasztalható munkanélküliség szociális robbanáshoz vezethet.

images

Tukacs István, az MSZP szakpolitikusa vasárnap Budapesten, a volt Munkaügyi Minisztérium Alkotmány utcai épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a Fidesz-kormány 10 év alatt egymillió munkahelyt ígért, ám a kormányzati kommunikációval ellentétben a valóság az, hogy a januári foglalkoztatási adatok szerint a közszférában tavaly decemberhez képest 47 ezer, a versenyszférában pedig 32 ezer ember veszítette el állását egy hónap alatt a kormány leépítései miatt.

Az MTI későbbi kérdésére elmondta, hogy emellett van egy köztes szféra, a különféle szociális és karitatív területeken működő nonprofit vállalkozásoké, ahonnan szintén elbocsátottak embereket.

Hozzátette: ezek az adatok még akkor is lesújtóak, ha nem tavaly decemberhez, hanem 2011 januárjához viszonyítva nézzük, mert ahhoz képest is 16 ezer fővel csökkent a foglalkoztatottak száma.

Az ellenzéki párt szakpolitikusa "elborzasztónak" nevezve ezeket az adatokat, azt mondta, hogy az országban van néhány "válságtérség", például Szabolcs-Szatmár Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megye, ahol a 25-30 százalékos munkanélküliség szociális robbanáshoz vezethet.

Tukacs István a problémát abban látja, hogy a regisztrált álláskeresők fele semmilyen ellátást nem kap, felére csökkentették a munkanélküli, más nevén az álláskeresési járadékot, a minimálbér megemelésével járó terheket a vállalkozások pedig nem bírták kigazdálkodni, ezért elbocsátották alkalmazottjaikat.

Az MSZP országgyűlési képviselője azt mondta: a foglalkoztatás helyzetének megoldásához meg kellene változtatni az adó- és járulékpolitikát, aktivizálni a még rendelkezésre álló uniós forrásokat, és kiszámíthatóvá kellene tenni a vállalkozások számára a viszonyokat, hogy a foglalkoztatók ne szembesüljenek havonta újabb és újabb terhekkel, változtatásokkal.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter