Megjelent: 7 éve

A diplomásnak mindig jobb, de némelyiküknek még jobb

Bár diplomával mindig könnyebb elhelyezkedni, mint nélküle, a társadalmi különbségek leképeződése a frissdiplomások munkaerő-piaci sikerességi mutatóiban is jól látszik, írja az edupress hírlevelében.

images

images

Harmadik éve készül széles körű adatállomány a hazai frissdiplomások munkaerő-piaci fogadtatásról, kilépéséről, képzési és foglalkoztatási stratégiáiról. A Diplomás Pályakövető Rendszerben tavaly 32 felsőoktatási intézmény gyűjtött adatokat végzettjeiről és hallgatóiról. Az adatok elemzése nyomán zárótanulmány is született.

A pályakövetési vizsgálatok eredményei rendre alátámasztják a felsőfokú végzettség munkaerő-piaci megóvó hatását és a diplomában rejlő további fejlődési lehetőségeket. Előbbit jól mutatják a frissdiplomások körében mért, országos átlag alatti munkanélküliségi arányok. A diploma mindemellett jövedelmi előnyt is jelent a munkaerőpiacon, mely már a végzés utáni korai években mérhető. De nem csak pénzben mérhető a különbség: a diploma a munkaerő-piaci előrejutás lehetőségét is magában hordozza.

A vizsgálat során alkalmazott munkaerő-piaci mutatók mindegyike igen jelentős különbségeket tár fel a felsőoktatási rendszer egyes képzési szintjein, képzési területein végzettek között. Ezek mellett azonban még érzékenyebb probléma a társadalmi különbségek leképeződése a frissdiplomások munkaerő-piaci sikerességi mutatóiban. Jól látszik ez abban, ahogy a jövedelmek alakulását a származási háttér befolyásolja és több esetben szemléletesen megmutatkozik a nemek közti éles különbségekben. E tények alapján úgy tűnik, a diploma fentebb említett pozitív hozadékaiban nem egyformán részesülhet minden frissdiplomás csoport.

Edupress
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter