A diplomások elvándorlását kutatja az MTA "/>
Megjelent: 12 éve

A diplomások elvándorlását kutatja az MTA

A Magyar Tudományos Akadémia célul tűzte ki, hogy felmérje a hatáskörén, intézményrendszerén kívül eső – azaz külföldön tevékenykedő – magyar diplomás munkavállalókat, valamint a külföldi tudományos életben, oktatói munkában résztvevőket.

Az MTA a Nyugati Magyar Tudományosság nevet viselő, 2005-ben indult programja keretében folytatja le a külföldön dolgozó magyar diplomásokat megkereső, valamint helyzetüket felmérni kívánó kutatást.

A magyarországi diplomások rendszerváltás utáni migrációját vizsgáló kérdőíves felmérésnek A diplomások elvándorlása nevet adta az Akadémia. A névtelen adatgyűjtés célja, hogy a külföldön munkát vállaló, magasan képzett „hazánkfiai” lehetőséget kapjanak a külföldi és a hazai körülmények értékelésére. Az MTA az összesített adatokat annak reményében publikálja, hogy ezzel segíti a politikai, gazdasági és tudománypolitikai döntéshozókat.

A felmérés során csak a világhálón közölt, a nyilvánosság számára közzétett adatokkal dolgoznak a kutatók – például a kiinduló címeket az iwiw-ről, a külföldön dolgozó diplomásokat tartalmazó levelezőlistákról, az MTA e-mail listájáról, illetve a Nyugati Magyar Tudományos Tanács levelezőlistájáról merítik. Sajnos nehéz a dolguk, mivel nem létezik olyan nyilvántartás, amely a külföldön élő és dolgozó diplomás magyar munkavállalókról készült, így a mintavétel során úgynevezett „hólabda-elvű” metódust használják: minden megkérdezettől további személyek e-mail elérhetőségét kérik el.

A „hólabda-elvű” kutatás ugyan nem ad lehetőséget a hagyományos értelemben vett reprezentatív mintavételre, de a felmérés során feltáruló hálózati struktúrára támaszkodva meg lehet becsülni a vizsgált személyi kör hálózatának nagyságát. A módszernél az is nagyon fontos, hogy a kiinduló listák a lehető legheterogénebbek legyenek.

A kutatást a Magyar Tudományos Akadémia és a Forsense Kft. végzi, dr. Csanády Márton, Személyi László és Kucsera Tamás Gergely vezetésével. A kérdőív online tölthető ki.

  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csatlakoztak a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségéhez tartozó szakszervezetek a KDSZSZ-hez

A KDSZSZ Magyarország egyik legnagyobb közúti személyszállításban működő szakszervezeti szövetsége lett. Teljes cikk

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke szerint egyszeri és érdemi béremelésre van szükség

Kincses Gyula szerint a hálapénz intézményét társadalmilag is érzékelhető béremelés nélkül nem lehet felszámolni. Teljes cikk

A középgeneráció uralja a belföldi cégeket

A felmérés szerint az idősebbek szerepe főképp a nagyobb cégek irányításában jelentős. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek