Megjelent: 11 éve

A dohánytermelők tiltakoznak, az EU pedig hallgat

Mégsem született döntés a régóta várt szeptember 17-ei EU-s tárgyalások folyamán a WHO ajánlásáról (FCTC), amely betiltaná a dohánytermékekben felhasznált összes adalékanyagot, illetve a dohánykeverést - áll a portálunkhoz eljuttatott sajtközleményben.

Az állásfoglalás nélküli állapot és döntéshalogatás több mint három hónapja tart. Mindeközben a Nemzetközi Dohánytermelők Szövetsége (ITGA) kitart az ajánlás ellenzése mellett. Sajtóközleményük szerint "a WHO bürokratikus baklövését erőszakolja rá 30 millió dohánytermesztőre".

A Kanada, Norvégia és az EU által alakított munkacsoport részletekbe menő ajánlásokat dolgozott ki a WHO Dohányzás-Ellenőrzési Keretegyezményének 9-es és 10-es paragrafusának rendelkezéseinek honosítására az egyes országok jogalkotásában, melyről az Európai Unió szeptember 17-én is képtelen volt egységes állásfoglalásra jutni.

A többszöri döntéselhalasztás vélhetően annak a jele, hogy számos egyéb ország mellett az EU-nak is fenntartásai vannak a WHO ajánlásaival kapcsolatban.

Az ügyhöz kapcsolódóan a Nemzetközi Dohánytermelők Szövetsége globális petíciós kampány keretében kívánja rávenni a dohánytermesztőket annak a dokumentumnak az aláírására, melyben felszólítják az érintett kormányokat a keretszerződés 9-es, 10-es, 17-es és 18-as paragrafusainak elutasítására.

A petíció eredményét október végén, évi rendes közgyűlésükön hozzák majd nyilvánosságra Kentuckyban. "Egyértelmű üzenetet kívánunk küldeni a világ kormányainak arról, hogy ezen irányelvek bevezetése nem több a szavazópolgáraik megélhetését veszélyeztető bürokratikus handabandánál." - mondta Roger Quarles, az ITGA elnöke.

Az érdekképviseleti szervezet tegnap kiadott közleménye szerint már vannak a termesztők szempontjából kedvező jelek: A COMESA kelet-, és dél-afrikai közöspiac (Common Market for Eastern and Southern Africa) eddig példátlan akció keretében a 9-es és 10-es paragrafus elutasítására szólította fel 19 tagállamát, valamint felszólította a WHO-t, hogy minden érintett fél bevonásával kezdje meg az egyeztetéseket az FCTC irányelveinek továbbfejlesztéséről.

Arról, hogyan alakul a világ 168 országa által aláirt Keretegyezmény sorsa, 2010 novemberében, Uruguayban születik végső döntés, így addig az EU-nak is ki kell mondania a 27 tagállam valamelyest egységes állásfoglalását.
  • 2021.12.07Babér Panoráma - Online bérszámfejtési konferencia Tekintsen ki velünk a legfontosabb tb- és bérszámfejtést érintő jogszabályváltozásokra a BaBér és az Abacus szervezésében megvalósuló Panoráma 2022 Bérszámfejtési Konferencián. Az egész napos szakmai előadások során neves előadók értelmezik a 2022. évre vonatkozó szja, kötelező egészségbiztosítás, tb fedezeti rendszer és a munkáltatói járulékbevallások vonatkozó jogszabály-változásait. Részletek Jegyek
  • 2021.12.09Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit. Képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba. Részletek Jegyek
  • 2021.12.13Mentorált képzési forma – Jó a munkavállalónak, jó a munkáltatónak Ha egy kollégát megkérdezünk arról, hogy miből van egyre kevesebb, akkor nagy valószínűséggel az „idő” hangzik el válaszként. Részletek Jegyek
  • 2022.01.106 azonnal hasznosítható tipp a mentális állapot megerősítéséhez HR-esként sok mindent tudunk tenni annak érdekében, hogy a mentálhigiéné eszközeit bevetve fenntartsuk az egészséges lelkiállapotot. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
52 éve nem volt ilyen alacsony az első alkalommal segélykérők száma az Egyesült Államokban

A november 6-án zárult héten 2,43 millió ember részesült valamilyen típusú munkanélküliségi támogatásban. Teljes cikk

Kimerülnek az egészségügy tartalékai, Csehország a szükségállapot bevezetését fontolgatja

A szükségállapot újbóli kihirdetését mérlegeli a cseh kormány a gyorsuló koronavírus-járvány miatt - jelentette ki Pavla Svrcinová országos... Teljes cikk

Több mint tíz éve nem volt olyan alacsony a munkanélküliség Görögországban, mint szeptemberben

A 25-74 év közöttiek körében 15,7 százalékról 12,2 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta. Teljes cikk