Megjelent: 17 éve

A felnőttképzésről tárgyalt az oktatási és a munkaügyi miniszter

Magyarország.hu
2004. június 18., péntek
Az oktatási és a munkaügyi tárca együttműködik a felnőttképzés terén, a Sulinet- és a nyelvprogram jó alapja lehet a felnőttoktatás kiterjesztésének - derült ki Magyar Bálint és Burány Sándor megbeszélése után.

Az oktatási és a munkaügyi minisztérium közös programokkal, a közoktatás intézményhálózatának felhasználásával, a Világ-Nyelv program felnőttképzésre való kiterjesztésével kívánja elősegíteni a felnőttoktatást - mondta a munkaügyi miniszter, miután pénteken megbeszélést folytatott az oktatási tárca vezetőjével.

"A tudásnak két ága van: az iskolarendszerű képzés és a felnőttoktatás. Az a célunk, hogy ezeket az erőket egyesítsük, fölösleges ugyanis párhuzamos intézményrendszereket ugyanarra a célra felállítani, hiszen ha egy szaktudás megszerzéséről van szó, akár felnőttkorban kell ezt a szaktudást megszerezni, akár kamaszkorban, a követelmények lényegében egyformák" - mondta Burány Sándor.

A Sulinetre és a Világ-Nyelv programra is lehet építeni

A középiskolákban elindított Világ-Nyelv programra építve a felnőttképzés lehetőségeit is szeretnék kiterjeszteni - mondta Burány Sándor hozzátéve, hogy "nem mindenkinek kell felsőfokon beszélnie angolul, vannak szakmák, amelyekben 500-600 szóval el lehet boldogulni".

Hozzátette: "A Sulinet programot szeretnénk felhasználni, hogy az iskolákban meglévő számítógépes kapacitások a felnőttképzés céljaira is rendelkezésre álljanak." Erre közös pályázatokat fognak kiírni.

Magyar Bálint elmondta: az iskolarendszerű képzés egyszerre jelenthet fizikai és szellemi infrastruktúrát a felnőttképzés számára. Ma Magyarországon a felnőtt lakosság körülbelül 2-4 százaléka vesz rész felnőttképzésben, miközben Európában az átlag 10-12 százalék körül mozog - közölte.

A következő hetekben a két minisztérium szakértői kidolgozzák azokat a pályázati formákat, amelyek lehetővé teszik a szorosabb együttműködést az iskolai körökben.

  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Innovatív technikum és gimnázium létesül Biatorbágyon

Az intézmény oktatási módszerta a legkorszerűbb nemzetközi és magyar modellekre épít majd. Teljes cikk

Az MSZP és az LMP béremelést ígér a tanároknak kormányváltás esetén

Az MSZP azt ígéri, hogy 2022 után a pedagógusbérek vetítési alapját hozzárendelik a mindenkori minimálbérhez. Teljes cikk

Szerdán tartják az iskolákban az országos kompetenciamérést

A mérésben több mint 278 ezer diák vesz részt. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek