Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

"A fiatalok helyzete kétségbeejtő az országban"

Az LMP szerint több olyan kormányzati intézkedés született az elmúlt időszakban, amely inkább rontotta, mint javította a fiatalok foglalkoztatási helyzetét. Ilyen például a nyugdíjkorhatár emelése.

images

images

Az LMP a fiatalok foglalkoztatási helyzetének javítását sürgeti, ezért a párt arra kéri az emberierőforrás-minisztert, hogy ennek érdekében hívjon össze kerekasztal-megbeszélést - mondta Szél Bernadett, a párt országgyűlési képviselője.

A kerekasztal tagjai között - mondta - helyet kellene kapniuk a kormány képviselőin kívül a politikai pártok, azok ifjúsági szervezetei, a munkáltatók és a munkavállalók, valamint a tudományos műhelyek képviselőinek.

Szél Bernadett szerint több olyan kormányzati intézkedés született az elmúlt időszakban, amely inkább rontotta, mint javította a fiatalok foglalkoztatási helyzetét. Ilyen például a nyugdíjkorhatár emelése, amely azt okozza, hogy a fiatalok nem tudnak időben belépni a munkaerőpiacra, így csökken az esélyük arra is, hogy időben családot tudjanak alapítani. Innentől kezdve ez már népesedési probléma is - mutatott rá.

Közölte, további problémát jelent a fiatalok munkavállalásával kapcsolatban, hogy a közszférában csökkentették a létszámot, valamint a foglalkoztatásbiztonság is csökkent.

A megalakítandó kerekasztalt arra kérik, hogy az említett problémákat, azok megoldási lehetőségeit tekintse át, és dolgozzon ki cselekvési tervet a kormánynak - jelentette ki Szél Bernadett.

Hozzátette: meg kellene vizsgálni a nemzetközi megoldási példákat, aktív munkaerő-piaci politikát kellene alkalmazni, valamint javasolják egy munkaerő-piaci információs és elemző rendszer kidolgozását.

Az LMP szerint - egyebek mellett - fontos lenne bővíteni a Munkaerőpiaci Alap forrásait, valamint nem a munkát, hanem a környezetterhelést kellene adóztatni. Kutatások azt mutatják, hogy a gazdasági teljesítmény hosszú távon növelhető azzal, ha a környezetterhelést adóztatják - mondta Szél Bernadett.

Csiba Katalin, az LMP szóvivője kijelentette, "a fiatalok helyzete kétségbeejtő az országban": nincs munkájuk és nincs lehetőségük az itthon maradásra. Ezt mutatják a nemrég napvilágra került statisztikai adatok is - tette hozzá.

Csiba Katalin ugyanakkor azt mondta, a fiatalok kedvezőtlen foglalkoztatási helyzete európai probléma, de Magyarországon is egyre súlyosabb a helyzet.
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kiengedték az ukrán hajóskapitányt, ismét házi őrizetbe került

Kiengedték a letartóztatásból a tavaly májusi dunai hajóbaleset ügyében megvádolt ukrán hajóskapitányt - erősítette meg a Fővárosi... Teljes cikk

Ennyit keresnek a focisták Magyarországon

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) jelentéséből kiderül, hogy átlagosan egy magyar focicsapat a 2018-as évben 5,3 millió eurót költött el... Teljes cikk

Tovább csökkent a magyar cégek száma 2019-ben

Több mint 5 százalékkal több céget alapítottak, és 3,6 százalékkal kevesebb cég szűnt meg tavaly, mint az előző évben, azonban ez sem volt elég,... Teljes cikk