Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

"A fiatalok helyzete kétségbeejtő az országban"

Az LMP szerint több olyan kormányzati intézkedés született az elmúlt időszakban, amely inkább rontotta, mint javította a fiatalok foglalkoztatási helyzetét. Ilyen például a nyugdíjkorhatár emelése.

images

Az LMP a fiatalok foglalkoztatási helyzetének javítását sürgeti, ezért a párt arra kéri az emberierőforrás-minisztert, hogy ennek érdekében hívjon össze kerekasztal-megbeszélést - mondta Szél Bernadett, a párt országgyűlési képviselője.

A kerekasztal tagjai között - mondta - helyet kellene kapniuk a kormány képviselőin kívül a politikai pártok, azok ifjúsági szervezetei, a munkáltatók és a munkavállalók, valamint a tudományos műhelyek képviselőinek.

Szél Bernadett szerint több olyan kormányzati intézkedés született az elmúlt időszakban, amely inkább rontotta, mint javította a fiatalok foglalkoztatási helyzetét. Ilyen például a nyugdíjkorhatár emelése, amely azt okozza, hogy a fiatalok nem tudnak időben belépni a munkaerőpiacra, így csökken az esélyük arra is, hogy időben családot tudjanak alapítani. Innentől kezdve ez már népesedési probléma is - mutatott rá.

Közölte, további problémát jelent a fiatalok munkavállalásával kapcsolatban, hogy a közszférában csökkentették a létszámot, valamint a foglalkoztatásbiztonság is csökkent.

A megalakítandó kerekasztalt arra kérik, hogy az említett problémákat, azok megoldási lehetőségeit tekintse át, és dolgozzon ki cselekvési tervet a kormánynak - jelentette ki Szél Bernadett.

Hozzátette: meg kellene vizsgálni a nemzetközi megoldási példákat, aktív munkaerő-piaci politikát kellene alkalmazni, valamint javasolják egy munkaerő-piaci információs és elemző rendszer kidolgozását.

Az LMP szerint - egyebek mellett - fontos lenne bővíteni a Munkaerőpiaci Alap forrásait, valamint nem a munkát, hanem a környezetterhelést kellene adóztatni. Kutatások azt mutatják, hogy a gazdasági teljesítmény hosszú távon növelhető azzal, ha a környezetterhelést adóztatják - mondta Szél Bernadett.

Csiba Katalin, az LMP szóvivője kijelentette, "a fiatalok helyzete kétségbeejtő az országban": nincs munkájuk és nincs lehetőségük az itthon maradásra. Ezt mutatják a nemrég napvilágra került statisztikai adatok is - tette hozzá.

Csiba Katalin ugyanakkor azt mondta, a fiatalok kedvezőtlen foglalkoztatási helyzete európai probléma, de Magyarországon is egyre súlyosabb a helyzet.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ezzel a javaslatcsomaggal készül a kormány a járvány második hullámára

A kormány a munkaerőpiacon is készül a járvány második hullámára, ősszel kerülhet a kormány elé a szaktárca által készített javaslatcsomag,... Teljes cikk

VOSZ: a kata szigorítása erősítheti a válsághullámot a kisvállalkozók körében

Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára szerint a büntetőadó nem oldja meg a rejtett foglalkoztatás problémáját. Teljes cikk