Megjelent: 13 éve

A Gyurcsány-csomag nem alkalmas

Az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) nem tartja alkalmasnak a Gyurcsány-programot arra a célra, amelyre létrehozták. Kassai Róbert, az Iposz alelnöke keddi győri sajtótájékoztatóján úgy vélekedett, hogy a Gyurcsány-csomag csak az államháztartási hiány szinten tartására alkalmas, de nem csökkenti azt. A megszorító intézkedések azt eredményezik, hogy a GDP 4-4,5 százalékos eddigi növekedése 2-2,5 százalékra csökken - mutatott rá.

Az alelnök felhívta a kisvállalkozók figyelmét, hogy vegyék igénybe a szakemberek tanácsadását, mivel szeptember 1-jétől egy teljesen új gazdasági elvonási környezetben kell majd dolgozniuk. Az Iposz egyelőre nem akar európai uniós szervezetekhez fordulni a megszorító csomaggal kapcsolatban, de partnerszervezeteiktől állásfoglalást fognak kérni, mivel olyan adók kerülnek a rendszerbe, amelyek az árbevételhez kapcsolódnak. Ilyen az Európai Unióban csak egy van, az általános forgalmi adó, mást nem is ismer el az unió.

Hancz István, a győri ipartestület titkára néhány sarokszámot ismertetett. A járulékemelkedések miatt ha valaki minimálbéren van bejelentve, tehát bruttó 62.500 forintot keresett, az eddig 54.062 forintot kapott kézhez. Ezután pedig 1.563 forinttal kevesebbet, 52.499 forintot vihet majd haza. Ha szeptember 1-jétől elfelejtené lejelenteni, hogy nem a 125 ezer forint után fizeti a járulékokat, akkor 35 ezer forinttal több teher rakódik rá. Ha valaki szeptember 1-jétől 125 ezer forinttal jelenti be az alkalmazottat, akkor 83.437 forint többletterhet fizet. A járulékemelkedésekkel egyébként a 125 ezer forintos fizetésnél is 13,29 százalékkal kevesebb lesz a nettó fizetés.

Példa nélkül
Egyéni vállalkozó esetében a plusz összeg 83.125 forintot tesz ki, tehát nagy különbség nincs. Ha egyébként az eddigi minimálbéren bejelentett dolgozó bérét megemelik 100 százalékkal, tehát 125 ezer forintra, akkor a tényleges keresetnövekedés csak 74 százalék. A közterhek ilyen mértékű emelésére az Iposz álláspontja szerint eddig még nem volt példa. Ezért szeptemberben rendkívüli közgyűlést hívtak össze, ahol ezt vitatják majd meg.

A sajtótájékoztatón közös kezdeményezést indítottak el, amely szerint a győri belvárosi kereskedők, a győri kereskedelmi és iparkamara, valamint az Iposz létrehoznak egy Bevásárló utcák nevű alapítványt bécsi példát követve, azzal a céllal, hogy ellensúlyozzák a bevásárlóközpontok nyomulását.

Rajcsányi András, az alapítvány kuratóriumának leendő elnöke megfogalmazása szerint végre a kis halak összefognak a nagy halak ellen. Ez az összefogás közös reklámtervet, közös arculat kialakítását és közös akciókat jelent. Egy ilyen már folyamatban is van, az úgynevezett V + P program, vagyis Vásárolj és parkolj. A belvárosi kereskedők a győri kommunális szolgáltatótól kedvezményesen vásároltak a belvárosi parkolóházba szóló bónokat, amelyeket vásárlóiknak értékhatár nélkül adnak.

  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Egyre nagyobb a nyomás a bolti dolgozókon a munkaerőhiány miatt

A munkaadók szerint 6 ezer dolgozó hiányzik a kiskereskedelemből, a szakszervezet és a munkavállalók szerint nagyobb a gond. Teljes cikk

Megkéseltek egy tanárt egy győri iskolában

Az 51 éves tanárnőt kórházba szállították, a 17 éves elkövetőt elfogták. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek