Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

A japánok negyede nyugdíjas - gondban a kormány

Először lépte át a harmincmilliót a hatvanöt éven felüliek száma Japánban a kormány vasárnap közzétett becslése szerint.

Az elmúlt évhez képest 1,02 millióval nőtt a nyugdíjas korúak száma a szigetországban, akik immár a teljes japán lakosság 24,1 százalékát teszik ki - derült ki az egy nappal az idősek tiszteletére rendezett nemzeti ünnepnap előtt nyilvánosságra hozott felmérésből a Kyodo hírügynökség tudósítása szerint. A 75 évesek száma meghaladta a 15 milliót.

Az idősek számának rekordmértékű növekedése mögött az áll, hogy idén töltik be 65. életévüket a II. világháború utáni baby boom első évében, 1947-ben születettek. Ebből kifolyólag a következő két évben hasonlóan jelentős mértékben emelkedhet a nyugdíjas korúak száma.

A szigetországnak hosszú ideje gondot jelent a népesség öregedése, aminek a szociális kiadások emelkedése és a munkaképes korú lakosság arányának csökkenése miatt komoly gazdasági vonzatai is vannak. Japánban az elmúlt húsz év során mintegy 60 százalékkal nőttek a társadalombiztosítási és nyugdíjkiadások. Egyes közgazdászok szerint a demográfiai folyamatok jelentős szerepet játszottak abban, hogy a japán gazdaság az elmúlt két évtizedben gyakorlatilag stagnált. Ugyanakkor a felmérésből az is kiderült, hogy a 65 éven felüliek közül közel öt és fél millióan dolgoznak.

Egy, a héten közzétett felmérés arról számolt be, hogy először érte el az 50 ezret a száz éven felüliek száma a szigetországban. Korábbi kormányzati előrejelzések szerint az alacsony születési ráta miatt Japán népessége fél évszázadon belül harmadával, száz éven belül kétharmadával csökkenhet.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter