Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

"A közfoglalkoztatás célja, hogy a munkaképes emberek munkabérből éljenek"

A közfoglalkoztatás célja, hogy az egészséges, munkaképes emberek ne segélyből éljenek, hanem munkabérből - reagált a Belügyminisztérium (BM) Csige Tamásnak, Hajdúdorog polgármesterének az MSZP által kiadott közleményére pénteken.

A tárca hangsúlyozta: olyan munkát biztosítanak részükre, amely karbantartotta munkaerejüket, és értékteremtő volt. Hozzátették: az eredmények azt mutatják, hogy a 2012-ben végrehajtott közfoglalkoztatási programok sikeresek voltak, hozzájárultak az elmaradott térségekben a foglalkoztatás növeléséhez, és az értékteremtés révén gyarapították a helyiek javait. Ezért a kormány úgy döntött, hogy a Start-munkaprogramot 2013-ban az előző évi közfoglalkoztatás mintájára, azt továbbfejlesztve folytatni kell - írták.

A minisztérium célkitűzése, hogy a közfoglalkoztatás keretén belül biztosítsanak munkalehetőséget azoknak, akiknek a munkaerejére a piacgazdaságnak pillanatnyilag nincs szüksége. Mindenki számára elérhetővé kívánják tenni a munkát, a tanulást, a piacgazdaságba való visszatérés lehetőségét - húzták alá.

A tárca szerint ezt az MSZP elmulasztotta. Az általuk szervezett és elnevezett "éhségmenet" erkölcsileg elfogadhatatlan kísérlet volt arra, hogy a kormányzásuk alatti tehetetlenségről eltereljék a figyelmet - fogalmaztak.

Csige Tamás, Hajdúdorog polgármestere, az éhségmenet egyik résztvevője csütörtöki közleményében azt írta: örömmel olvasta az önkormányzatnak postázott kormányhivatali értesítőben, hogy a kormány mégsem kívánja általánosítani a hatórás közfoglalkoztatást a korábbi nyolcórás helyett. Szerinte "a hatalom csak eljátszotta, hogy teljesen süket a nép hangjára, amikor február elején cinikus molinóval és nyilatkozatokkal reagált az Éhségmenet és a Közmunkások Szakszervezete által megfogalmazott követelésekre".

Közleményében azt írta, hogy álláspontja szerint a közmunkára kényszerülő munkavállalók követeléseinek többségét a mai napig nem hallotta meg a kormány. Szerinte a kormány nem teljesítette azokat a követeléseket, hogy a nyolcórás, nettó 49 453 forintos közmunkásbér újra 60 200 forint legyen, hogy minden magyar családban legalább egy ember egész éven át, legalább minimálbérért dolgozhasson, a pályakezdő fiataloknak is legyen lehetőségük közmunkát vállalni annak érdekében, hogy munkatapasztalathoz jussanak, továbbá azt sem, hogy vizsgálják felül a munka törvénykönyvét, valamint az elmúlt évek szociális törvényeit a rokkantnyugdíjasokat sújtó jogszabályoktól kezdve a munkanélküli-ellátás idejének harmadolásáig.
  • 2021.12.07Babér Panoráma - Online bérszámfejtési konferencia Tekintsen ki velünk a legfontosabb tb- és bérszámfejtést érintő jogszabályváltozásokra a BaBér és az Abacus szervezésében megvalósuló Panoráma 2022 Bérszámfejtési Konferencián. Az egész napos szakmai előadások során neves előadók értelmezik a 2022. évre vonatkozó szja, kötelező egészségbiztosítás, tb fedezeti rendszer és a munkáltatói járulékbevallások vonatkozó jogszabály-változásait. Részletek Jegyek
  • 2021.12.09Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit. Képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba. Részletek Jegyek
  • 2021.12.13Mentorált képzési forma – Jó a munkavállalónak, jó a munkáltatónak Ha egy kollégát megkérdezünk arról, hogy miből van egyre kevesebb, akkor nagy valószínűséggel az „idő” hangzik el válaszként. Részletek Jegyek
  • 2022.01.106 azonnal hasznosítható tipp a mentális állapot megerősítéséhez HR-esként sok mindent tudunk tenni annak érdekében, hogy a mentálhigiéné eszközeit bevetve fenntartsuk az egészséges lelkiállapotot. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter