Megjelent: 10 éve

A magyar állam 1200 határon túli diák továbbtanulását támogatja

Mintegy 2500 határon túli magyar jelentkezett magyarországi felsőoktatási intézménybe, közülük 1200-an államilag finanszírozott formában kezdik meg tanulmányaikat szeptembertől - mondta el az MTI kérdésére Bakonyi László, az Oktatási Hivatal elnöke.

A határon túliak száma valószínűleg tovább nő majd a jogorvoslati kérelmek elbírálása után, sokan ugyanis a felvételi kérelmükön nem tüntették fel, hogy határon túli magyarok, holott az a kedvezménytörvény alapján jogosulttá teszi őket az államilag finanszírozott képzésben való részvételre - írja az MTI híre alapján a stop.hu.

Az elnök tájékoztatása szerint a külföldön, így a határon túli magyar területeken tett érettségik számítása 2005 óta speciális metódus alapján, központilag történik. Ha az adott államban van százalékos számítás, akkor azt veszik alapul, ahol csak osztályzat van, ott a magyar rendszer szerinti legjobb százalékos eredményt számítják.

Probléma akkor szokott felvetődni, ha az adott országban nem egytől ötig van osztályzás. Ebben az esetben az átváltás bonyolultabb, ilyenkor az eredményeket egy szintre próbálják hozni a magyar rendszerrel.

Problémás helyzet az emelt szintű érettségiknél szokott még adódni. Ausztriában, Szlovákiában például többszintű érettségi van, ilyenkor mindig az oktatáskutató intézet szakmai véleménye alapján dől el, hogy az ottani vizsgát a magyar rendszerben milyen szintűnek fogadják el. Jellemző az is, hogy a szomszédos országokból átjönnek emelt szintű vizsgát tenni bizonyos tárgyakból. Az idén 340 emelt szintű vizsgát tettek határon túli magyarok.

stop.hu/MTI/Edupress
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Elnök nélkül maradt a szakképzési hivatal

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal még nem találta meg Kucsák László utódját. Teljes cikk

Csütörtökig kell hitelesíteni a felvételi jelentkezéseket

A jelentkezéseket a hitelesítő adatlapot aláírva, vagy az ügyfélkapun keresztül lehet hitelesíteni. Teljes cikk