Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 13 éve

A mai tárgyalás eldöntheti, lesz-e közszolgálati sztrájk

Újabb tárgyalás kezdődött a közszolgálati sztrájkbizottság és a kormány képviselői között pénteken a kora délutáni órákban. Amennyiben megegyezés születik a két fél között, várhatóan elmarad a közszolgálat dolgozók február 21-ére meghirdetett kétórás figyelmeztető sztrájkja.

images

A sztrájkbizottság képviseletében Fehér József - aki egyben a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének főtitkára - a tárgyalást megelőzően adott nyilatkozatában nem tartotta kizártnak, hogy hétfőig megegyezés szülessen.

Emlékeztetett arra, hogy csütörtökön, a sztrájkbizottság ülésének egy részén részt vett a munkaügyi tárca államtitkára. Csizmár Gábor államtitkár akkor azt kérte a sztrájkbizottságtól, fogalmazzák meg, hogy a megállapodás-tervezetnek melyek azok a pontjai, amelyeket nem tudnak elfogadni. Ezt megtettük, és a mostani tárgyaláson arra kapunk választ, hogy az általuk kifogásolt tartalom módosítható-e - fogalmazott Fehér József. Közölte, ha sikerül legkésőbb február 19-éig megállapodniuk, akkor még van esély arra, hogy lefújják a sztrájkot. Ezt követően már "majdnem hogy lehetetlen lefújni a sztrájkot" - fogalmazott.

Az Országos Érdekegyeztető Tanács péntek délelőtti ülésén Csizmár Gábor tájékoztatást adott a szociális partnereknek a közszférával eddig lezajlott tárgyalásokról. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt év vége óta folyamatosan tárgyal a közszféra sztrájkbizottsága és a kormány. Közeledtek az álláspontok, de még nem értek a tárgyalások végére. Az államtitkár úgy vélekedett: mind a két oldal a megállapodás szándékával folytatja a tárgyalásokat. Az OÉT bérajánlását a tárgyaló felek figyelembe veszik, és érvényesíteni kívánják a megállapodás során - mondta az államtitkár.

Csizmár Gábor elmondta, hogy három részeredményre, de még nem végleges megoldásra jutottak. Egyrészt a 2007. évi bérajánlásról a tárgyalást folytatják, de ez lehet, hogy 2007-ről, 2007-ről és 2008-ról, az is lehet, hogy 2007-ről, 2008-ról, 2009-ről is szólni fog. Másrészt van arra közös szándék, hogy egy hosszabb távú, átfogó munkaügyi megállapodásról is tárgyaljanak.

Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Bruttó 590 ezres fizetés kürtőskalácsosoknak Németországban

A Pénzcentrum arról ír, hogy Németországban magyar dolgozókat keresnek kürtőskalács sütésére, és közel bruttó 600 ezer forintos fizetést ígérnek. Teljes cikk

A képviselők fizetése jóval magasabb, mint a dolgozóké, és nem sokkal marad el az európai politikusok bérétől

Hazánkban nagyon elszakadt egymástól az átlagbér és a képviselők fizetése. 2018 szeptemberében, majd idén tavasszal is emelkedett a képviselők... Teljes cikk

Újraindul az újságírók képzése

Újra elindítja újságíróképzését a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) Bálint György Újságíró Akadémiája - írják közleményükben. Teljes cikk