Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

A munka önmagában nem húz ki a szegénységből

A szegénység növekedésére figyelmeztet az európai munkaképes korú lakosság körében az Európai Bizottság kedden közzétett jelentése. Az EB szerint az elhelyezkedés sem jelent feltétlenül kiutat a szegénységből.

Brüsszel arra is felhívja a figyelmet, hogy ha egy munkanélküli sikeresen elhelyezkedik, az is csak az esetek mintegy felében jelent kiutat a szegénységből, sok függ ugyanis attól, hogy milyen munkahelyet talál, hány főből áll a háztartás és, hogy az élet- vagy házastársnak van-e állása. A brüsszeli testület közleménye szerint ez a gazdasági válság legkézzelfoghatóbb társadalmi, szociális következménye.

"Figyelmet kell fordítanunk a munkahelyteremtés mellett arra is, hogy minőségi munkahelyek jöjjenek létre, amelyek fenntartható fejlődéshez vezetnek, s így nem csak a munkanélküliséget, hanem a szegénységet is mérséklik" - figyelmeztetett a közlemény szerint Andor László foglalkoztatáspolitikai és szociális ügyekért felelős biztos.

A 2013-as év foglalkoztatáspolitikai és szociális fejleményeit áttekintő dokumentum arra a megállapításra jut, hogy a közhiedelemmel ellentétben nagyobb eséllyel találnak állást azok, akik munkanélküli segélyben részesülnek, főleg, hogy ha az ellátás folyósításának feltétele az aktív álláskeresés, vagy ha a segély összege idővel fokozatosan csökken.

A jelentés külön kiemeli Lengyelországot és Bulgáriát, ahol a munkanélküliek jelentős része semmilyen segélyt nem kap, családjuk tartja el őket, vagy alkalmi munkákból élnek. A bizottság szerint nekik jóval kevesebb esélyük van, hogy állást találjanak, mert nem ösztönzi őket az, hogy a segélyért cserébe állást keressenek.

Az elemzés arra is kitér, hogy valamelyest csökkentek azok a különbségek, amelyekkel a nők kénytelenek szembenézni a munkaerőpiacon, ám ez főleg annak tudható be, hogy a válság a jellemzően férfiakat foglalkoztató szektorokat sújtotta a legnagyobb mértékben. A nők továbbra is kevesebb munkaórát dolgoznak, kisebb fizetésre és nyugdíjra számíthatnak - állapította meg az Európai Bizottság.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
MSZP: elszegényedés vár a nyugdíjba vonulókra

Az MSZP szerint a nyugdíjak emelésekor a bérek növekedését is figyelembe kéne vennie a kormánynak. Teljes cikk

Ezeken a helyeken tart ellenőrzést a NAV a következő napokban

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közzétette, hogy hol fognak vizsgálódni az adóellenőrök augusztusban. Teljes cikk

320 ezres alapfizetéssel keres dolgozókat a BKV, végzettség sem kell

Ismét intenzív toborzási kampányba kezdett a BKV, utaskoordinátorokat keresnek - írja a Pénzcentrum. Teljes cikk