Megjelent: 4 hónapja

A nők még többet dolgoznak a járvány alatt - felmérés készült a magyar munkavállalókról

A csak érettségivel rendelkezőket érintette legsúlyosabban a munkanélküliség - derül ki a Publicus Intézet felméréséből.

images

images

A dolgozók majdnem fele ugyanúgy naponta bejár a munkahelyére, mint a koronavírus magyarországi megjelenése és a kijárási korlátozások elrendelése előtt, és csak minden ötödik munkavállaló dolgozik teljesen otthonról - derül ki abból a felmérésből, amit a Publicus Intézet készített a Népszava számára április 14-18. között. A kimutatás szerint a munkavállalók 13 százalékát kényszerszabadságra küldték a járvány miatt, 12 százalékuk pedig elveszítette munkáját. A csak érettségivel rendelkezőket érintette legsúlyosabban a munkanélküliség, közülük minden ötödik dolgozó vesztette el munkáját, mióta kitört a járvány.

Legnagyobb arányban a turizmusban, vendéglátásban és a rendezvényszervezésben dolgozókat küldték kényszerpihenőre, és ezen a területen minden tizedik dolgozó elvesztette munkáját. Az ágazatban dolgozók harmada továbbra is bejár dolgozni munkahelyére. A mezőgazdaság, az ipar, a kereskedelem és az egészségügy területén a dolgozók több mint kétharmada továbbra is bejár dolgozni, míg 14-19 százalékuk kényszerszabadságon van. Legnagyobb arányban az oktatásban dolgozók tudnak élni az otthoni munkavégzés lehetőségével.

A munkavállalók 17 százaléka többet, 23 százaléka kevesebbet dolgozik, mióta bevezették a korlátozó intézkedéseket. Minden negyedik nő arra panaszkodott, hogy többet kell dolgoznia, mint a járványhelyzet előtt, míg a férfiaknak csak a 10 százaléka gondolja úgy, hogy megnőtt a munkaterhelése.

A megkérdezettek 93 százaléka szerint súlyos károkat okoz majd a magyar gazdaságnak a járványhelyzet és az amiatt bevezetett óvintézkedések.

Népszava
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter