A nőket is segítené a kötelezővé tett esélyegyenlőségi terv "/>
Megjelent: 16 éve

A nőket is segítené a kötelezővé tett esélyegyenlőségi terv

Idén a legalább 50 főt foglalkoztató, állami tulajdonú vállalatoknak és szerveknek kötelező esélyegyenlőségi tervet készíteni. Ennek eredményeképpen javulhatnak a munkaerőpiacon hátrányos helyzetben lévő csoportok esélyei és munkakörülményei, számol be a Világgazdaság.

A terv a munkaerőpiacon hátrányos helyzetben lévő csoportok, tehát a nők, a kisgyermeket nevelők, a 40 év felettiek, a fogyatékkal élők és a roma kisebbséghez tartozók védelmét szolgálja, mondta el a Világgazdaságnak Koltai Luca, a Fővárosi Esélyegyenlőség Módszertani Iroda programvezetője.

Esélyjavító program például a munkaidő megszervezése, a részmunkaidő biztosítása, a távmunka, a munkakörülmények javítása, az ergonomikus berendezések felszerelése vagy az akadálymentesítés.
A 40 év felettiek számára például munkaidő-kedvezményt lehetne adni, az egyenlő munkáért egyenlő bér elvének pedig már a jelenlegi törvény szerint is érvényt kellene szerezni.

A terv készítése a versenyszféra cégei számára nem kötelező, de késlekedés esetén az állami tulajdonban lévő vállalatot sem bünteti egyelőre az esélyegyenlőségi törvény.
Előbb-utóbb azonban olyan szankciórendszert alakítanak ki, amely rászorítja a munkáltatót a hátrányos helyzetben lévő csoportok esélyeinek javítására, számol be a Világgazdaság.

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Varga Mihály: háromezer milliárd forintos járványügyi alap a 2021-es büdzsében

A munkahelyek védelméhez és újrateremtéséhez 2550 milliárd forintos gazdaságvédelmi alapot hoztak létre. Teljes cikk

A vállalkozások egyharmadának csak 1-2 hónapnyi tartaléka van

A K&H felmérést készített mikro- kis- és középvállalati ügyfeleinél, hogy miként hatott rájuk a járványhelyzet miatti leállás. Teljes cikk

Minden budaörsi óvodai és bölcsődei dolgozót leteszteltek koronavírusra

A fertőzött dolgozókat két hétre karanténba helyezték - közölte a budaörsi önkormányzat. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek