Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

A nyár elmúltával újra több álláskereső Zalában

A szezonális munkák, valamint a közfoglalkoztatási programok egy részének befejeztével mintegy 3,3 százalékkal nőtt októberben az álláskeresők száma Zala megyében - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja.

Október végén közel 15 600 regisztrált álláskereső volt Zala megyében, mintegy 500-zal több, mint egy hónappal korábban.

Lenti és Letenye térségében az álláskeresők számának növekedése nagyrészt azzal magyarázható, hogy szeptember végén befejeződött a több mint 400 embert érintő zalai finanszírozású országos közfoglalkoztatási program. Keszthely térségében a szezonális változások miatt nőtt a munkanélküliek száma.

Szeptember óta a legnagyobb mértékben, mintegy 11 százalékkal a keszthelyi térségben nőtt az álláskeresők száma (októberben 2188 álláskeresőt tartottak nyilván), de a megyei átlaghoz képest a Balaton-parti térségben volt a legalacsonyabb, 9,6 százalék, a munkanélküliségi ráta.

A megyében az előző hónaphoz képest októberben 0,4 ponttal nőtt az álláskeresők száma; a gazdaságilag aktív népesség 11,8 százaléka volt munkanélküli. A letenyei kirendeltségen jóval a megyei átlag fölötti, 16,3 százalék volt a mutató és Nagykanizsa térségében is meghaladta a 13 százalékot.

A nyilvántartott álláskeresők 11 százaléka, 1,7 ezer fiatal pályakezdő. Az elmúlt 5 hónapban a megyében több mint 800 (októberben 250) újonnan végzett pályakezdő regisztráltatta magát a munkaügyi szervezetnél. Októberben a munkáltatók közel 800 új álláshelyet jelentettek be, ebből 500 feletti nem támogatott állás. A legnagyobb számban segédmunkások, alkalmi munkások, bolti eladók, hegesztők, lakatosok, festő és mázolók számára ajánlottak munkát.

A hónap során közel 2,1 ezer álláskereső került nyilvántartásba, közülük 164-en első alkalommal jelentek meg a kirendeltségeken. Az 1,9 ezer ismételten álláskeresővé válók kétharmada egy éven belül veszítette el a munkáját, 15 százalékuknál viszont már 4 évnél is hosszabb idő telt el a regisztrációból való kikerülésük óta.

A regisztrációból kikerülő közel 1580 ember közül több mint 200-an támogatott foglalkoztatás keretében tudtak elhelyezkedni, 630-an pedig az elsődleges munkaerő-piacon találtak munkát. Az év első 10 hónapjában összességében közel 13,5 ezer álláskereső talált (6 ezren támogatott) munkát Zala megyében.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter