Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 13 éve

A PDSZ szerint a megállapodás nem garantálja a béremelést

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) mélységes csalódottságának ad hangot a kormány és a sztrájkbizottság megállapodásnak 2007-re és 2008-ra vonatkozó tartalma miatt. A szervezet hamarosan dönt a további lépésekről - közölte Kerpen Gábor elnök.

"A megállapodás sem 2007-ben, sem 2008-ban nem jelent béremelést. Erre a két évre a megállapodás érdemi keresetemelkedést sem garantál" - írta közleményében az érdekvédő.

Kifejtette: 2007-re vonatkozóan a biztos keresetemelkedés 0,00%, mert a 2008. januárjában járó 13. havi illetmény előrehozása nem keresetemelő tényező a 2007. január 17 és 2008. január 17. közötti időszakban.

A munkavállalók "nem annyira ostobák", hogy úgy lássák, 2007-ben teljesül a 6,65 százalékos keresetemelkedés, mert annak nagy része valójában egy kötelezően felveendő fizetési előleg, amit 2008. januárjában "vissza kell fizetni" - közölte.

A PDSZ reményét fejezi ki a megállapodásban szereplő esetleges fél havi illetmény - éves szinten 4,15 százalékos - kifizetését illetően. Ezt mindkét fél fontosnak tartja, de kifizetése nem garantált, és legkorábban 2008 első félévében fizetik ki, ha egyáltalán, vagyis legjobb esetben is egy évig hitelezni kell a kormánynak - jelezte Kerpen Gábor. A szakszervezeti vezető felhívta a figyelmet arra is: a tárgyalások során a kormány többször nyomatékosan közölte, hogy nem térhet el a konvergenciaprogramtól.

Fehér József, az Egységes Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács operatív bizottságának elnöke hétfőn közölte, hogy nem lesz közszolgálati sztrájk, mert sikerült megállapodásra jutni a kormánnyal. A megállapodás szerint a közszféra 2007. évi keresetnövelésének mértéke 6,65 százalék lesz - mondta Fehér József. Emlékeztetett arra, hogy az sztrájkbizottság eredeti követelése 6,75 százalék volt.
Follow hrportal_hu on Twitter