Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

A rendőrfőkapitányhoz fordult az ombudsman a tüntetések ügyében

Az országos rendőrfőkapitányhoz fordult Szabó Máté ombudsman két tüntetéssel és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Kunigunda utcai épülete előtti éhségsztrájkkal kapcsolatos rendőri intézkedések ügyében; választ tizenöt napon belül kér Hatala Józseftől - tudatta az alapvető jogok biztosának hivatala csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint Szabó Máté a tavaly december 23-i, budapesti Kossuth téri rendezvénnyel, a január 2-án az operaház környékén történtekkel, valamint az MTVA Kunigunda utcai épülete előtti éhségsztrájkkal összefüggő rendőri intézkedésekről kérdezte Hatala Józsefet.

Mint a tájékoztatásban olvasható, az ombudsman mindhárom esetben sajtóhírek alapján, hivatalból, az alapvető jogok biztosáról szóló törvény felhatalmazása szerint indított vizsgálatot, mert a hírek alapján "nem volt kizárható visszásság a gyülekezéshez való jog, valamint a véleményszabadság érvényesülésében".

A tudósítások arról számoltak be - áll a közleményben -, hogy 2011. december 23-án a budapesti Kossuth Lajos téren a rendőrség több országgyűlési képviselő személyi szabadságát korlátozta, ezért a biztos a többi között arra a kérdésre vár választ a főkapitánytól, hogy volt-e bejelentett rendezvény, mi volt a feloszlatás indoka, kikkel szemben és milyen jogalappal történtek az intézkedések, és indult-e bármilyen eljárás ezekkel az emberekkel szemben.

Tavaly december 23-án az LMP Kossuth téri demonstrációján 43 embert - köztük 15 országgyűlési képviselőt - állított elő a Parlament elől személyi szabadság megsértése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Az LMP által meghirdetett tüntetésen néhány tucat aktivista a Parlament déli, illetve északi kapuja mellett sorakozott fel, tiltakozva a szavazásra váró jogszabályok, elsősorban a pénzügyi stabilitási és a választójogi törvény ellen. Később a hozzájuk csatlakozó LMP-s képviselőkkel együtt leláncolták magukat az autóbejáratoknál. A rendőrök hidegvágóval vágták el a láncot, majd kisebb dulakodás alakult ki, amikor félretolták az aktivistákat a kaputól. Ezt követően felszólították a résztvevőket a terület elhagyására, majd több LMP-s képviselőt, valamint a Demokratikus Koalíció több tagját - köztük Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt, Vadai Ágnest és Molnár Csabát - elvitték a helyszínről.

Azzal összefüggésben, hogy a Magyar Állami Operaház környékéről január 2-án "ellentétes érzelmű tüntetők összecsapását" is jelentették, az ombudsman azt kérdezte a főkapitánytól, hogy volt-e ezen a helyszínen bejelentett rendezvény, miként biztosította a rendőrség a résztvevők alapvető jogait és azt, hogy elkerüljenek esetleges összeütközéseket, valamint milyen rendőri intézkedés volt a demonstrációk résztvevőivel kapcsolatban.

A budapesti Opera közelében hétfő este civil szervezetek és több ellenzéki párt részvételével megtartott demonstráció résztvevői az alaptörvény és a sarkalatos törvények visszavonását követelték, közvetlenül azelőtt, hogy a dalszínházban ünnepi gálaestet rendezett a kormány az alaptörvény hatálybalépése alkalmából. Az Operánál a civilek által bejelentett megmozdulást ellenzők is tüntetést is szerveztek, amelyre egy szélsőjobboldali portál hívott fel.

Kedden az LMP arról számolt be, hogy szélsőjobboldali tüntetők két szimpatizánsukat is durván bántalmaztak a tiltakozó akciónál, a párt szerint a rendőrség hibákat követett el, és azt szeretnék, ha a Belügyminisztérium kivizsgálná az ügyet.

Az MSZP szerdán kezdeményezte a politikai, rendőri vezetők felelősségének kivizsgálását amiatt, hogy szerintük a rendőrség, bár tudott róla, mégsem tett megelőző, majd rendteremtő intézkedéseket a demonstrációt megzavaró szélsőjobbosok provokációjával kapcsolatban.

Az Országos Rendőr-főkapitányság csütörtökön közölte az MTI-vel, hogy Hatala József elrendelte a Operaháznál és a környékén megtartott demonstrációkhoz kapcsolódó rendőri biztosítás értékelő, elemző szakmai vizsgálatát.

A Magyar Televízió gyártóbázisa előtti éhségsztrájkkal kapcsolatban az alapvető jogok biztosának hivatalának közleményében sajtóhírekre hivatkozva az olvasható, hogy az éhségsztrájkolókat folyamatosan atrocitások érték. Ez ügyben a biztos a főkapitánynak azt a kérdést tette fel, hogy az éhségsztrájk a törvény szerint bejelentéshez kötött rendezvény-e, és milyen rendőri intézkedések történtek az MTVA Kunigunda utcai épületénél.

A Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének két alelnöke december 10-én kezdett éhségsztrájkba a közszolgálati televízió óbudai székháza előtt. A tiltakozással azt követelték, hogy a Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnökének "kitakarási" ügye miatt bocsássák el az ügyben felelősséggel tartozó vezetőket.

Az alapvető jogok biztosa Hatala József országos rendőrfőkapitány válaszait 15 napon belül kéri, azzal, hogy csatolják a három üggyel kapcsolatos valamennyi irat, jelentés, felvétel másolatát is.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csatlakoztak a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségéhez tartozó szakszervezetek a KDSZSZ-hez

A KDSZSZ Magyarország egyik legnagyobb közúti személyszállításban működő szakszervezeti szövetsége lett. Teljes cikk

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke szerint egyszeri és érdemi béremelésre van szükség

Kincses Gyula szerint a hálapénz intézményét társadalmilag is érzékelhető béremelés nélkül nem lehet felszámolni. Teljes cikk

A középgeneráció uralja a belföldi cégeket

A felmérés szerint az idősebbek szerepe főképp a nagyobb cégek irányításában jelentős. Teljes cikk