Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

A szakképzési hozzájárulásról vitáztak a Parlamentben

A képviselők keddre virradó éjszaka is folytatták a parlamenti vitát, egyebek a szakképzési hozzájárulásról, valamint a 2012-es költségvetését megalapozó egyes törvényekről tárgyaltak.

A szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló törvényjavaslat részletes vitájában Ferenczi Gábor (Jobbik) elhamarkodottnak nevezte a javaslatot, mivel a munkáltatóknak csak néhány hetet ad arra, hogy felkészüljenek a változásokra. Kifejtette, hogy a szakképzési hozzájárulást két részre bontanák, egy részét a Nemzeti Adó-és Vámhivatalnak, a másikat pedig a Térségi Integrált Szakképző Központoknak (TISZK), bár ezeket nem megfelelő szervezeteknek minősítette, és részben ezek miatt nem támogatják a javaslatot.

Egy másik módosító indítványa elmondása szerint azt célozza, hogy a cégek a szakképzési hozzájárulásból leírhassanak 20 százalékot, ha a dolgozóikat továbbképzésre küldték.

Sós Tamás (MSZP) arra hívta fel a figyelmet, hogy az előterjesztés nem számol azzal, hogy jelentősen csökkenni fog a felnőttképzésben résztvevők száma. A cégek még kevesebb pénzt tudnak majd a felnőttképzésre fordítani, egyes vállalatok pedig piaci hátrányban is kerülhetnek. Szerinte több ellentmondás van a javaslatban, és komoly gond a 2012. január 1-jei bevezetés is, mivel tanév közben szervezik át a rendszert.

Czomba Sándor államtitkár a vitában elhangzottakra úgy reagált: a javaslat célja, hogy a hozzájárulás szakképzési célokat szolgáljon, és ez ma nincs így. A bevezetéssel kapcsolatban azt mondta, több problémát vetne fel a 2012 szeptemberi indítás, mint a januári.

Az ülést levezető elnök - a fenti előterjesztések mellett - a nemzetbiztonsági szolgálatokról, illetve a jövő évi költségvetését megalapozó egyes törvények módosításáról szóló javaslatok részletes vitáját is lezárta. Utóbbiban a szocialista Gúr Nándor egyebek mellett az álláskeresési járadék mértékét, illetve igényelhetőségének idejét kevesellte, míg a jobbikos Nyikos László a tervezett Nemzeti Foglalkoztatási Alap független pénzügyi ellenőrzését hiányolta.

Ujhelyi István utolsó napirendi pontként lezárta a munka törvénykönyvéről szóló törvényjavaslat előző hétről elnapolt általános vitáját is, a képviselők ezúttal azonban már nem szólhattak az előterjesztéshez.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter