Megjelent: 10 éve

A szakközépiskolákból is egyenes út vezethet az egyetemre

A diákok az érettségit követően is nagy számban maradnak a közoktatásban, melynek oka, hogy az iskolaszerkezet sokkal rugalmasabb lett az utóbbi 8-10 évben - mondta el Fábri István, az Educatio Kft. vezető elemzője a Népszabadságnak.

images

Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. idén második alkalommal végezte el az érettségizők jövőképét feltérképező Jelentkezési Tendenciák Kutatás elnevezésű országos kérdőíves vizsgálatot, amely 3400 érettségi elő álló diákot kérdezett meg későbbi terveiről.

A megkérdezett 3400 tanuló közül 982 diák nem adta be jelentkezését egyik egyetemre és főiskolára sem, és csak 3,6 százalékuk - az összes megkérdezett diák egy százaléka - hivatkozott arra, hogy anyagi okok miatt nem jelentkezett a felsőoktatásba - derült ki a kutatás részeredményeiből.

Az idén érettségizők több mint 22 százaléka számolt be arról, hogy bár a felsőoktatásba nem jelentkezett, de a közoktatásban marad és szakmát szerez. Az egyetemre nem felvételiző végzősöknek csak kis hányada, 1,2 százaléka válaszolta azt, hogy külföldre menne tanulni vagy dolgozni, illetve itthon is csak 4,4 százalékuk állna munkába. Közülük a felsőoktatási tanulmányokat nem tervező szakközépiskolások 19 százaléka, míg a gimnáziumban végzők 14,4 százaléka kezdene dolgozni az érettségit követően.

Fábri István, az Educatio Kft. vezető elemzője elmondta: ma már nincsen éles választóvonal a munka és a továbbtanulás, illetve a két iskolatípus között, vagyis a szakközépiskolákból is egyenes út vezethet az egyetemre. Míg 8-10 éve a felvételizők harmada, addig ma már a felvételizők bő 40 százaléka szakközépiskolából érkezik. Hozzátette azonban, hogy a szakközépiskolások nagy számban maradnak iskolájukban az érettségit követően is, mert akkor szerezhetik meg szakmájukat.

A szakközépiskolások mellett a felsőoktatásba nem jelentkező gimnazisták 5,8 százaléka marad iskolájában szakmát tanulni, és csaknem 80 százalékuk vált iskolát az érettségit követően továbbra is a közoktatásban maradva. A szakközépiskolásoknál az iskolát váltók aránya 26 százalék, ők feltehetően más szakmát választanak.

Az egyetemi és főiskolai tanulmányokkal szemben továbbra is a közoktatást választó diákok döntését az iskolarendszer rugalmasabbá válásával magyarázta Fábri István, aki szerint így a diákoknak az érettségi követően is alkalmuk nyílik váltani.

A tavalyi felmérésben két és félezer középiskolás véleményét gyűjtötték össze személyesen az Educatio Felsőoktatási Műhelyének munkatársai, az online vizsgálatban pedig több mint harmincegyezer felsőoktatásba jelentkező fiatal válaszolt a kérdésekre.

Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. - Országos Felsőoktatási Információs Központ által elkészített Jelentkezési Tendenciák Kutatás végleges eredményei júliusra várhatóak.

Népszabadság/Edupress
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter