A tanárok is benyújtották bérigényüket"/>
Megjelent: 12 éve

A tanárok is benyújtották bérigényüket

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) pedagógus bérkoncepciót dolgozott ki és tett le a kormány asztalára, amelyet 2009-től vezetnének be - közölte Árok Antal, a PSZ elnöke.

images

A koncepcióról annyit árult el a miniszterelnök jövő hétfőre tervezett évértékelő beszéde előtt, hogy annak alapja a pedagógusok közalkalmazotti viszonya. Ennek esetleges megszüntetését, amelyre szerinte vannak törekvések, teljes mértékben elutasítják, ez ugyanis a pedagógusi pálya presztízsének további csökkenését eredményezné - mondta.

Árok Antal elmondta, elsősorban a különböző pedagógusi pótlékokat kell jelentősen megemelni, s erre egyik példaként az osztályfőnöki pótlékot említette, amelynek bruttó hatezer forintos összege ma alig észrevehető. Ezt a pótlékot a szakszervezet több lépcsőben, akár negyvenezer forintra emelné.

Fontosnak tartotta azt is, hogy a pályakezdő pedagógusok bére is növekedjen, a PSZ által kidolgozott javaslatcsomag erre is kiterjed. A bérhelyzet és a közoktatás tartalmi megújítására legalább 70 milliárd forintos többletet szeretnének elérni - jelezte.

Árok Antal kijelentette: a magyar közoktatás jövője nagymértékben függ a pedagógusképzéstől, a pedagógusi pálya presztízsétől. Ezért is nagyon fontos, hogy vonzóvá tegyék a pedagóguspályát, s javítsák az élet- és bérkörülményeket - mondta. Jelenleg ugyanis a pedagógusképzésre nem a legjobb tanulmányi eredményekkel jelentkeznek, s egyfajta negatív szelekció már a jelentkezéskor érvényesül.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a PSZ együttműködési megállapodást írt alá a francia SNES, egy középiskolai dolgozókat tömörítő szakszervezet képviselőivel.

Odile Cordelier, a SNES nemzetközi titkára elmondta: ahhoz, hogy a pedagógus szakma becsületes javuljon a kormányoknak megfelelő pénzalapot kell biztosítaniuk a bérek emelésére, a munkakörülmények javítására. A kormánynak oda kell figyelnie a pedagógus szakszervezetek igényeire, konstruktív párbeszédet kell folytatnia - hangoztatta.

A megállapodás értelmében a felek rendszeresen kicserélik a nemzeti oktatás és érdekvédelem területén szerzett tapasztalataikat, elősegítik a francia és magyar oktatási intézmények, pedagógusok kapcsolatait, tapasztalatcseréjét, együttműködését az uniós pályázatokon. Közös kezdeményezéseket dolgoznak ki továbbá a bérek javítására, a pedagógusképzés egységesebbé tételéért.

Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt mondta: a PDSZ felkéri a korábban együttműködést aláíró szakszervezeteket, hogy a lehető leghamarabb üljenek tárgyalóasztalhoz a közoktatás finanszírozását, valamint a pedagógus és nem pedagógus dolgozók bérezését érintő kérdések megtárgyalására, valamint a kötelező óraszámemelés visszavonását célzó közös fellépés megteremtése érdekében. Mint mondta, fontosnak tartják, hogy e kérdésekben a megállapodást minden szakszervezet betartsa, s együttesen lépjenek fel.
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
7000 új munkahely, darabja 16 millió forintért

2019-ben a kormány összesen 105,3 milliárd forint támogatást ítélt oda munkahely teremtésre. A támogatott cégek összesen 6686 új munkahely... Teljes cikk

Csökkent decemberben az álláskeresők száma éves szinten

Az álláskeresők száma 2019. decemberében 2,9 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest; a Nemzeti Foglalkoztatási... Teljes cikk

Megkéselt két rendőrt egy őrizetes Pest megyében

Megsebesített egy késsel két rendőrt egy bűnügyi felügyelet alatt álló férfi Erdőkertesen - adta hírül a Pest megyei község polgármestere... Teljes cikk