Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 11 éve

A tudatos női karrierépítés fortélyai

Gyakori buktatók és azok megelőzése. Tudatosság, önbizalom, sikerek bemutatása. Tanácsadói tippek

Jogos kérdés, hogy a társadalom, vagy a család számlájára írhatóak-e a félrecsúszott, vagy korrekcióra szoruló női karrier utak. Joó Zsuzsanna karriertanácsadó a helytelen pályaválasztásért a családi hátteret és a bizonytalan női önértékelést teszi felelőssé. A hozzá forduló, pályaválasztásukkal, munkájukkal elégedetlen fiatal nők szülői nyomásra, családi elvárásoknak megfelelően választottak az egyéniségükhöz nem illő szakmát, munkakört. Nem térképezték fel, milyen továbbtanulási, pályaválasztási lehetőségük van. A döntés felelősségét környezetükre hárították. Az eredmény: negatív tapasztalatok hatására csökkenő önértékelés, a rossz választás eredményeképpen értékes évek veszhetnek kárba.

Felesleges az öncélú diplomahalmozás

Szintén karriertervezési hiba: rengeteg fiatal nő elodázza a kilépést a munkaerőpiacra. Nem ritka, hogy őket 26-28 évesen, három diploma megszerzése után hidegzuhanyként érik a mindennapi élet kihívásai. A tanácsadó szerint a tapasztalatszerzéshez az életben kell megmártózni. A jó végzettség, az ambíció mindenképpen fontos, az öncélú diplomahalmozás mégsem javasolt.

A nők véletlennek érzik a sikereiket

A nők karriertervezése számos ponton eltér a férfiakétól. Gyakori női hiba: bizonytalanok, határozatlanok a karriertervezésben, tele vannak kételyekkel. A férfiak ezzel szemben taktikusabbak, tudják, honnan hová szeretnének eljutni. Az akadályokat így nem tragédiának, hanem a munka megoldandó velejáróiként kezelik.
A férfiak és a nők sikerről alkotott képe is eltérő. Míg a férfiak elért eredményeiket a szorgalmasan végzett munka gyümölcsének látják, a nők inkább úgy érzik: a siker a szerencsének köszönhető, pusztán a véletlen műve.

A nők nehezebben viselik a kritikát

A nők többségének alacsony az önbizalma: sokan csak akkor hiszik el, hogy eredményesek voltak, amikor több külső forrás is megerősíti ezt. A férfiak könnyen viselik a munkakezdést és a főnök nemtetszését. A nők nehezebben teszik túl magukat a felettesük kritikáin. Nagyobb szeretet-és biztonságigényük azt eredményezi: képtelenek nemet mondani egy-egy feladatra. Inkább túlvállalják magukat, nehogy kegyvesztettek legyenek feletteseik szemében.

A férfiak céltudatosabbak az önmenedzselésben

A férfiak önérvényesítő készsége is nagyobb. Az értekezleteken, nyilvános felszólalások alkalmával is többször ragadják magukhoz a kezdeményezést. Míg a férfiak a sikeresen elvégzett feladatot szinte azonnal tudatják a környezetükkel, a nők úgy érzik: nincs szükség "promócióra", elegendőek a kézzelfogható eredmények. Gyakran ez az oka a női-férfi keresetkülönbségeknek és a várva-várt fizetésemelés elmaradásának.

A nők helyzetét a számtalan rájuk háruló feladat-háztartás, gyermekvállalás, tanulás, munka, karrier-sokszor mindez egyszerre bonyolítja. Mindemellett a nőknek egy-egy gyermek születése után számolni kell a karrier újrakezdésének lehetőségével is. A nőknek a sikeres karrierút érdekében meg kell tanulnia az önmenedzselés fortélyait is.

A nők válasszanak maguknak mentort

A szakértő úgy látja: az a nő lehet sikeres a karriertervezésben, aki önérzetes, független, rendelkezik önismerettel, fűti a tettvágy. Mindemellett egészséges életörömmel rendelkezik, rugalmas, döntőképes, jók a társadalmi kapcsolatai is. A jó párkapcsolat szerepe kulcsfontosságú, a gyermekek is színesíthetik a nő életét. Az idejében megkezdett karriertervezés fontos. Így a nők nem tékozolhatnak el felesleges éveket az átgondolatlan pályaválasztásnak miatt. Optimális megoldás, ha a fiatal nők néhány évvel idősebb mentort választanak maguknak, aki segít eligazodniuk a karrierépítés útvesztőiben. A mentor soha ne szülő, barát, közeli rokon legyen.

Tippek a tudatos karriertervezéshez:

- Saját érdeklődésünknek megfelelően válasszunk szakmát, ne a környezet nyomására
- Kerüljük ki az öncélú diplomahalmozás csapdáját
- Adjunk hangot elért eredményeinknek
- Merjünk nemet mondani és képviselni saját érdekeinket
- Válasszunk magunknak mentort
- Tudatosítsuk magunkban: a siker és a jó eredmény nem a véletlen műve
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
4 rossz szokás, ami árthat a karrierednek

A cnbc.com munkatársai azt vizsgálták hogyan befolyásolják a karrierépítést a jó illetve rossz szokások, tulajdonságok - írja a hirado.hu. Teljes cikk

Gigabüntetést kapott a Google

Hatalmas büntetéssel sújtotta az EU tegnap a Google-t, mert visszaélt piaci erőfölényével. A bírság a cég idei profitjának a tizedét teszi ki, ami... Teljes cikk

Hatszáz új munkahelyet teremt a BorgWarner Oroszlányban

Az amerikai BorgWarner három oroszlányi üzemében három év alatt 600 új munkahelyet teremt, 15 milliárd forintos beruházással. Bogár Attila, a... Teljes cikk

Önjáró bőrönd, zajcsökkentő fülhallgató üzletembereknek

A sokat utazó üzletemberek számára minden perc számít, rengeteg időt vesztegethetnek el a repterek várótermeiben. Annak érdekében, hogy a... Teljes cikk

Új projektigazgatót nevezett ki a Skanska Magyarország

A Skanska nemzetközi ingatlanfejlesztő vállalat új magyarországi projektigazgatót nevezett ki Mariusz Wieczorek személyében. Wieczorek... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár