Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 12 éve

A tudatos női karrierépítés fortélyai

Gyakori buktatók és azok megelőzése. Tudatosság, önbizalom, sikerek bemutatása. Tanácsadói tippek

Jogos kérdés, hogy a társadalom, vagy a család számlájára írhatóak-e a félrecsúszott, vagy korrekcióra szoruló női karrier utak. Joó Zsuzsanna karriertanácsadó a helytelen pályaválasztásért a családi hátteret és a bizonytalan női önértékelést teszi felelőssé. A hozzá forduló, pályaválasztásukkal, munkájukkal elégedetlen fiatal nők szülői nyomásra, családi elvárásoknak megfelelően választottak az egyéniségükhöz nem illő szakmát, munkakört. Nem térképezték fel, milyen továbbtanulási, pályaválasztási lehetőségük van. A döntés felelősségét környezetükre hárították. Az eredmény: negatív tapasztalatok hatására csökkenő önértékelés, a rossz választás eredményeképpen értékes évek veszhetnek kárba.

Felesleges az öncélú diplomahalmozás

Szintén karriertervezési hiba: rengeteg fiatal nő elodázza a kilépést a munkaerőpiacra. Nem ritka, hogy őket 26-28 évesen, három diploma megszerzése után hidegzuhanyként érik a mindennapi élet kihívásai. A tanácsadó szerint a tapasztalatszerzéshez az életben kell megmártózni. A jó végzettség, az ambíció mindenképpen fontos, az öncélú diplomahalmozás mégsem javasolt.

A nők véletlennek érzik a sikereiket

A nők karriertervezése számos ponton eltér a férfiakétól. Gyakori női hiba: bizonytalanok, határozatlanok a karriertervezésben, tele vannak kételyekkel. A férfiak ezzel szemben taktikusabbak, tudják, honnan hová szeretnének eljutni. Az akadályokat így nem tragédiának, hanem a munka megoldandó velejáróiként kezelik.
A férfiak és a nők sikerről alkotott képe is eltérő. Míg a férfiak elért eredményeiket a szorgalmasan végzett munka gyümölcsének látják, a nők inkább úgy érzik: a siker a szerencsének köszönhető, pusztán a véletlen műve.

A nők nehezebben viselik a kritikát

A nők többségének alacsony az önbizalma: sokan csak akkor hiszik el, hogy eredményesek voltak, amikor több külső forrás is megerősíti ezt. A férfiak könnyen viselik a munkakezdést és a főnök nemtetszését. A nők nehezebben teszik túl magukat a felettesük kritikáin. Nagyobb szeretet-és biztonságigényük azt eredményezi: képtelenek nemet mondani egy-egy feladatra. Inkább túlvállalják magukat, nehogy kegyvesztettek legyenek feletteseik szemében.

A férfiak céltudatosabbak az önmenedzselésben

A férfiak önérvényesítő készsége is nagyobb. Az értekezleteken, nyilvános felszólalások alkalmával is többször ragadják magukhoz a kezdeményezést. Míg a férfiak a sikeresen elvégzett feladatot szinte azonnal tudatják a környezetükkel, a nők úgy érzik: nincs szükség "promócióra", elegendőek a kézzelfogható eredmények. Gyakran ez az oka a női-férfi keresetkülönbségeknek és a várva-várt fizetésemelés elmaradásának.

A nők helyzetét a számtalan rájuk háruló feladat-háztartás, gyermekvállalás, tanulás, munka, karrier-sokszor mindez egyszerre bonyolítja. Mindemellett a nőknek egy-egy gyermek születése után számolni kell a karrier újrakezdésének lehetőségével is. A nőknek a sikeres karrierút érdekében meg kell tanulnia az önmenedzselés fortélyait is.

A nők válasszanak maguknak mentort

A szakértő úgy látja: az a nő lehet sikeres a karriertervezésben, aki önérzetes, független, rendelkezik önismerettel, fűti a tettvágy. Mindemellett egészséges életörömmel rendelkezik, rugalmas, döntőképes, jók a társadalmi kapcsolatai is. A jó párkapcsolat szerepe kulcsfontosságú, a gyermekek is színesíthetik a nő életét. Az idejében megkezdett karriertervezés fontos. Így a nők nem tékozolhatnak el felesleges éveket az átgondolatlan pályaválasztásnak miatt. Optimális megoldás, ha a fiatal nők néhány évvel idősebb mentort választanak maguknak, aki segít eligazodniuk a karrierépítés útvesztőiben. A mentor soha ne szülő, barát, közeli rokon legyen.

Tippek a tudatos karriertervezéshez:

- Saját érdeklődésünknek megfelelően válasszunk szakmát, ne a környezet nyomására
- Kerüljük ki az öncélú diplomahalmozás csapdáját
- Adjunk hangot elért eredményeinknek
- Merjünk nemet mondani és képviselni saját érdekeinket
- Válasszunk magunknak mentort
- Tudatosítsuk magunkban: a siker és a jó eredmény nem a véletlen műve
Follow hrportal_hu on Twitter

Megmutatjuk a sikeres apróhirdetés feladás titkait

Egyre több ember használja a népszerűbb apróhirdető oldalakat, vagy vásárlás, vagy eladás céljából. A kínálat egyre nagyobb, az emberek pedig egyre jobban belejönnek használatukba és tapasztalatot szereznek. Eladni mindenki szeretne, hiszen egy ideig mindenki mindent megtart, majd egy idő után eszébe jut, hogy talán még egy jó kis üzletet is kihozhat ebből! tovább..

  További cikkek
  Szexuális zaklatás elleni tanfolyamot vezetnek be az amerikai képviselőházban

  Ennek értelmében a képviselőház valamennyi irodai dolgozójának kötelező lesz részt venniük a tanfolyamon. A politikusokra ugyanakkor nem vonatkozik... Teljes cikk

  Megmutatjuk a sikeres apróhirdetés feladás titkait

  Egyre több ember használja a népszerűbb apróhirdető oldalakat, vagy vásárlás, vagy eladás céljából. A kínálat egyre nagyobb, az emberek pedig... Teljes cikk

  Minden, amit a zöld autókról tudnunk kell

  Sokan láttunk már mellettünk elsuhanó zöld autót. Egy Toyota, vagy egy Lexus némán halad az aszfalton, talán észre se vesszük. Mindenki ismeri... Teljes cikk

  Városi kertek és tricikli-kávézó - társadalmi startupok találkoznak Budapesten

  A kelet-közép-európai régió huszonöt legígéretesebb társadalmi startupja versenyez jövő héten Budapesten. A megmérettetésre az SAP szoftvercég... Teljes cikk

  Így készítsük fel autónkat a nagy hidegre

  Ahogy közeleg az ősz, majd beköszönt utána a tél, egyre több autósnak jut eszébe a téligumik felszerelése. Ám ilyenkor nem csak az abroncsokra... Teljes cikk

  Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár