Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

A válság miatt kevesebb külföldi keres munkát Amerikában

A gazdasági válság miatt kevesebb külföldi szakember keres munkát az Egyesült Államokban, mint a korábbi években. A H-1B vízumprogramban 2003 óta először marad több ezer hely betöltetlen - írta a csütörtöki The Wall Street Journal.

A magasan képzett külföldi szakemberek körében visszaesett a munkavállalási jogot biztosító amerikai vízum iránti érdeklődés, pedig az utóbbi években mindig túljelentkezés volt. A külföldi szakembereket évről évre felszippantották a különböző szoftvercégek, kórházak és egyéb vállalatok, a Szilícium-völgyben és a Wall Streeten sok cég támaszkodott az indiai programozók és a kínai mérnökök tudására.

Tavaly, bár a recesszió kezdete már érződött, a munkáltatók egyetlen nap alatt szétkapkodták a kiosztható 65 ezer H-1B jelű vízumot (ilyen 6 évig terjedő beutazási engedélyt adnak ki a különleges képzettségű munkavállalóknak). Idén viszont, szeptember 25-ig - a program megnyitása utáni hat hónap alatt - csak 46 700 vízumkérelem érkezett a kormányhoz.

A gyengén teljesítő gazdaság idén visszafogta az amerikai vállalatok külföldi munkaerő iránti étvágyát. Ugyancsak szerepet játszik, hogy Washingtonban úgymond bevándorlás ellenes hangulat uralkodik: a korábbiaknál sokkal tüzetesebben megvizsgálják, hogy a már 9,8 százalékos munkanélküliség mellett milyen külföldi munkaerőnek adják meg a beutazási engedélyt.

A politikai nyomás más téren is érződik. Azoknak a cégeknek, amelyek állami segélyt kaptak, bizonyítaniuk kell, hogy először amerikaiakat igyekeznek felvenni a munkahelyekre, és hogy a külföldi alkalmazottakkal nem amerikai állampolgárokat váltanak fel. Egyebek között a Bank of America is emiatt volt kénytelen a külföldieknek kínált korábbi állásajánlatokat visszavonni.

A The Wall Street Journal szerint a H-1B vízumprogram idei visszaeséséhez az is hozzájárult, hogy például az indiai és kínai szakemberek új karrierlehetőségekhez jutnak otthon a viszonylag gyorsan növekvő hazai gazdaságban, a mélypontra került amerikai gazdaság a jelenleg érvényesülő bevándorlási politikával nem túl vonzó számukra.

  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter