Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 13 éve

A vasutasok is csatlakoznak a közszféra sztrájkjához

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete is csatlakozik a február 21-ére meghirdetett kétórás közszolgálati figyelmeztető sztrájkhoz, így ha addig nincs megegyezés, a vasúti közlekedés is leáll erre az időre - közölte Gaskó István, a szakmai szakszervezet, illetve a Liga Szakszervezetek elnöke.

A versenyszférában tevékenykedő vasutas szakszervezet így fejezi ki a közszféra jogos bérharcát támogató szolidaritását - hangsúlyozta az elnök.

A sztrájkhoz feltehetően csatlakoznak további vasutas, az autóbusz-közlekedésben érdekelt, illetve villamosipari és repülőtéri szakszervezetek is - hangzott el a sajtótájékoztatón. Felhívják továbbá a versenyszféra többi szakszervezetét, munkavállalóját, hogy fejezze ki szolidaritását a közszféra dolgozói iránt, mert az egész ország érdekében tevékenykednek. A szolidaritás élménye nagyon hiányzik a mai magyar valóságból - jegyezte meg az elnök.

Kónya Péter, a Liga Szakszervezetek társelnöke ismertette, hogy a szövetséghez tartozó Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége demonstrációt szervez erre a napra. A szövetséghez tartozó munkavállalók nem sztrájkolhatnak, ezért a Keleti pályaudvaron 8.30-kor kezdődő demonstráción csak azok tudnak részt venni közülük, akik szabadságon vannak, vagy szabadnaposok. Kérik viszont mindazokat, akik szolidárisak a közszféra bérharcával, hogy csatlakozzanak hozzájuk.

Kónya Péter elmondta, elfogadhatatlannak tartják, hogy a közszférában két évig még az infláció ellentételezésére se adjon lehetőséget a kormányzat. Ugyanakkor a további tárgyalásokon megegyezésre törekednek, s ha ez sikerül, akkor nem kell megtartani a február 21-iki figyelmeztető sztrájkot.

Gaskó István szólt arról is, hogy a Liga Szakszervezetek az Országos Érdekegyeztető Tanács legutóbbi ülésén szerették volna elérni, hogy ez a fórum is tegyen ajánlást a közszférában megvalósítandó keresetemelésre, azaz arra, hogy a közszférában is érje el a keresetemelés legalább az 5,5 százalékot, a versenyszférának ajánlott 5,5-8 százalékos érték alsó határát.

Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Miért vállalunk részmunkaidős állást?

Az Eurostat friss jelentése szerint 31,2 millió 20-64 év közötti nő, valamint 9,5 millió ugyanebben az életkorban lévő férfi dolgozott... Teljes cikk

Ennyit kell fizetnie annak, aki már nem tanul, de még nem dolgozik

Azoknak a fiataloknak, akik szeptembertől nem tanultak tovább, de még nem tudtak elhelyezkedni, decembertől saját maguk után egészségügyi... Teljes cikk

A DK egyetért a szakszervezeti minimálbér-emelési követeléssel

A Demokratikus Koalíció egyetért a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel: azonnal legalább 10%-kal kell emelni a minimálbért - írják közleményükben.... Teljes cikk