A versenyszférára is kiterjed a Prémium évek program"/>
Megjelent: 15 éve

A versenyszférára is kiterjed a Prémium évek program

A Prémium évek program kiterjesztéséről, a szakképzés megszerzésének támogatásáról, illetve az építőipari cégeknek a közbeszerzésekben való részvételének szigorításáról döntött szombati ülésén a kormány - jelentette be a kormányszóvivő.

A költségvetési szférában dolgozók mellett a versenyszektorban dolgozók is beléphetnek a Prémium évek programba, amellyel a kormány a 25 éves vagy annál több munkaviszonnyal rendelkező 50 év feletti munkavállalókat kívánja segíteni - közölte László Boglár kormányszóvivő szombaton.
A nyugdíj előtt három évvel a részmunkaidőben foglalkoztatott dolgozóknak a teljes munkaidő és a részmunkaidő közötti járulékteher különbségét, valamint a magánnyugdíj-befizetést finanszírozzák. Így a csökkentett időben foglalkoztatott munkavállalóknak nem csökken a nyugdíjalapjuk.
A rendszerbe 2006. december 31-ig lehet belépni. Számítások szerint erre a célra 2006-ban 114 millió, 2007-ben 560 millió, 2008-ban 1,059 milliárd, míg 2009-ben mintegy 3 milliárd forintra lesz szükség.
Módosul a felnőttképzési törvény
A kormány elfogadta a felnőttképzési törvény módosításához benyújtott javaslatot. Képzési támogatásban a jövőben kizárólag olyan intézmények részesednek, amelyek vállalják a munkanélküliek foglalkoztatását, illetve vállalják a továbbfoglalkoztatást. A támogatás céljai is bővülnek, mivel az állam részben vagy egészben biztosítja a felnőttek számára az első szakképzés megszerzését, illetve az 50 év felettieknél a második szakma megszerzését is. Ha valaki nem tesz sikeres vizsgát, köteles lesz visszafizetni az oktatás költségeit.
A kormány döntött arról is, hogy részben vagy egészben kizárják a jövőben azokat a cégeket az állami pályázatokból, akik bizonyítottan megsértették a foglalkoztatási szabályokat.
Szigorítja a kormány a közbeszerzési eljárás alá tartozó beruházás esetében, illetve a nettó tízmillió forint feletti építkezések beruházóinak az adatközlési kötelezettségét. A szabályokat megsértő cégeket a kormány szándéka szerint kizárnák öt évre a közbeszerzési eljárásokból.
A közbeszerzési pályázatokon való részvétel feltétele lesz az is, hogy a beruházás értékének 10 százaléka feletti részre igénybe vett várható alvállalkozókat az ajánlatokban meg kell nevezni.
Külföldiek is kaphatnak alkalmi munkavállalói könyvet
A kormány módosította az alkalmi munkavállalói könyv felhasználását is. A lehetőséggel a jövőben a magyar állampolgárok külföldi hozzátartozói, valamint a mezőgazdaságban foglalkoztatott külföldiek is élhetnek.
László Boglár bejelentette: Lamperth Mónika belügyminiszter megbízást kapott a kormánytól arra, hogy a társtárcákkal közösen készítsen átfogó előterjesztést, amelynek célja az önkormányzatok mozgásterének bővítése, a normatív támogatási rendszer korszerűsítése, illetve a kistérségi közigazgatási rendszer továbbfejlesztése.
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Emeli a kormányhivatali dolgozók bérét a kormány

Emeli a kormány a területi közigazgatásban dolgozók bérét, legalább 10, de átlagosan 18 százalékkal, és a cafeteria-rendszert is újra bevezetik... Teljes cikk

Cser Ágnes: igazságtalan lenne a hálapénz elfogadásának büntetése

Az érdekképviselet etikátlannak és igazságtalannak tartja az orvoskamara javaslatát, amely szerint büntetni kellene a paraszolvenciát - mondta Cser... Teljes cikk

A januári fizetéssel kapják először kiegészítő juttatásukat a fegyveres testületeknél dolgozók

A januári fizetéssel kapják meg először kiegészítő juttatásukat a fegyveres testületeknél szolgálók, az érintettek február 5-ig megkapják emelt... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek