A versenyszférára is kiterjed a Prémium évek program"/>
Megjelent: 15 éve

A versenyszférára is kiterjed a Prémium évek program

A Prémium évek program kiterjesztéséről, a szakképzés megszerzésének támogatásáról, illetve az építőipari cégeknek a közbeszerzésekben való részvételének szigorításáról döntött szombati ülésén a kormány - jelentette be a kormányszóvivő.

A költségvetési szférában dolgozók mellett a versenyszektorban dolgozók is beléphetnek a Prémium évek programba, amellyel a kormány a 25 éves vagy annál több munkaviszonnyal rendelkező 50 év feletti munkavállalókat kívánja segíteni - közölte László Boglár kormányszóvivő szombaton.
A nyugdíj előtt három évvel a részmunkaidőben foglalkoztatott dolgozóknak a teljes munkaidő és a részmunkaidő közötti járulékteher különbségét, valamint a magánnyugdíj-befizetést finanszírozzák. Így a csökkentett időben foglalkoztatott munkavállalóknak nem csökken a nyugdíjalapjuk.
A rendszerbe 2006. december 31-ig lehet belépni. Számítások szerint erre a célra 2006-ban 114 millió, 2007-ben 560 millió, 2008-ban 1,059 milliárd, míg 2009-ben mintegy 3 milliárd forintra lesz szükség.
Módosul a felnőttképzési törvény
A kormány elfogadta a felnőttképzési törvény módosításához benyújtott javaslatot. Képzési támogatásban a jövőben kizárólag olyan intézmények részesednek, amelyek vállalják a munkanélküliek foglalkoztatását, illetve vállalják a továbbfoglalkoztatást. A támogatás céljai is bővülnek, mivel az állam részben vagy egészben biztosítja a felnőttek számára az első szakképzés megszerzését, illetve az 50 év felettieknél a második szakma megszerzését is. Ha valaki nem tesz sikeres vizsgát, köteles lesz visszafizetni az oktatás költségeit.
A kormány döntött arról is, hogy részben vagy egészben kizárják a jövőben azokat a cégeket az állami pályázatokból, akik bizonyítottan megsértették a foglalkoztatási szabályokat.
Szigorítja a kormány a közbeszerzési eljárás alá tartozó beruházás esetében, illetve a nettó tízmillió forint feletti építkezések beruházóinak az adatközlési kötelezettségét. A szabályokat megsértő cégeket a kormány szándéka szerint kizárnák öt évre a közbeszerzési eljárásokból.
A közbeszerzési pályázatokon való részvétel feltétele lesz az is, hogy a beruházás értékének 10 százaléka feletti részre igénybe vett várható alvállalkozókat az ajánlatokban meg kell nevezni.
Külföldiek is kaphatnak alkalmi munkavállalói könyvet
A kormány módosította az alkalmi munkavállalói könyv felhasználását is. A lehetőséggel a jövőben a magyar állampolgárok külföldi hozzátartozói, valamint a mezőgazdaságban foglalkoztatott külföldiek is élhetnek.
László Boglár bejelentette: Lamperth Mónika belügyminiszter megbízást kapott a kormánytól arra, hogy a társtárcákkal közösen készítsen átfogó előterjesztést, amelynek célja az önkormányzatok mozgásterének bővítése, a normatív támogatási rendszer korszerűsítése, illetve a kistérségi közigazgatási rendszer továbbfejlesztése.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ezzel a javaslatcsomaggal készül a kormány a járvány második hullámára

A kormány a munkaerőpiacon is készül a járvány második hullámára, ősszel kerülhet a kormány elé a szaktárca által készített javaslatcsomag,... Teljes cikk

VOSZ: a kata szigorítása erősítheti a válsághullámot a kisvállalkozók körében

Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára szerint a büntetőadó nem oldja meg a rejtett foglalkoztatás problémáját. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek