Megjelent: 12 éve

A VOSZ szerint jogalap nélküli a vasutassztrájk

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége szerint a jelenlegi vasutassztrájk nem fér össze a hazai jogszabályok szellemével, így jogalapja sincs.

A VOSZ szerint a kormány és a szociális partnerek - köztük a Vasutas Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) tagjait is tömörítő Liga Szakszervezetek - az Országos Érdekegyeztető Tanács keretei között 2007. december 21-én megállapodtak az 5-7,5 százalékos, a 2008. évre érvényes keresetnövelési értékben. A bérmegállapodást a Liga Szakszervetek képviselője is aláírta. Ezt a decemberi megállapodást rúgja fel a VDSZSZ és a LIGA Szakszervezetek közös elnöke.

A VOSZ szerint ez a magatartás veszélybe sodorja az évtizedes, működő béralku-mechanizmust, megkérdőjelezi jelenét és jövőjét, kétségessé teszi értelmét. A VOSZ csakúgy mint eddig, ezután is kizárólag olyan partnerekkel kíván tárgyalni és szerződést kötni, akik/amelyek a megkötött megállapodásokat betartják és betartásért felelősséget vállalnak.

A VOSZ továbbra is tiszteletben tartja a munkavállalók sztrájkhoz való jogát, de ellenez minden törvénysértő és nagy kárt okozó magatartást. A Szövetség álláspontja szerint a jelenlegi sztrájk nem fér össze a hazai jogszabályok szellemével, s jogalapja sincs. A jogalap nélküli, rosszul szervezett munkabeszüntetés súlyosan sérti a vállalkozások, munkáltatók, munkavállalók (nyugdíjasok, diákok) érdekeit, lejáratja a nagy tradícióval rendelkező hazai vasutasságot és veszélyezteti a munkahelyeiket is.

Ezzel párhuzamosan lehetetlenné teszi az iparosok, kereskedők és szolgáltatók értékalkotó tevékenységét: zavartkelt és kárt okoz - szól a VOSZ közleménye. Ezt nem hagyhatják szó nélkül, ezért a VOSZ kéri a sztrájkoló vasutasokat, hogy vegyék fel a munkát és folytassák a mindannyiunk számára hasznos tevékenységüket.

Kéri továbbá az OÉT Munkavállalói Oldalát alkotó szakszervezeti konföderációkat, hogy világos állásfoglalásban fejezzék ki viszonyukat a mostani sztrájkhoz, nevezetesen, hogy támogatják vagy elutasítják-e azt, illetve érvényesnek és magukra nézve kötelező érvényűnek tekintik-e a 2007. december 21-i bérmegállapodást.

A VOSZ kéri a munkaügyi kormányzatot, hogy az együttműködő szociális partnerek bevonásával haladéktalanul kezdődjék meg a sztrájkról szóló 1989. VII. törvény felülvizsgálata, különös tekintettel a sztrájkkezdeményezés körülményeire és a még elégséges szolgáltatások témakörére.

Amennyiben a sztrájk elhúzódik, javasolja a fuvarozó vállalkozásoknak, hogy kis- és nagybuszok igénybevételével szövetségbe tömörülve lépjenek be a személyszállítás piacára, ezzel biztosítva a munkavállalók és a diákok zökkenőmentes közlekedését. A Szövetség kéri a gazdasági kormányzatot, hogy a bizonytalan vasúti szolgáltatást kiváltó személyszállító fuvarosok tevékenységét állami eszközökkel is támogassa.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter