Megjelent: 11 éve

Adótörvény: pórul jár a nyugdíjas vállalkozó

Nem került bele a kormány javaslatába az az elképzelés, amely megszüntetné ugyan a különadót, de a társasági adó kulcsának 18 százalékra emelésével és egy sor adóalap-korrekciós tétel kiiktatásával gyakorlatilag növelné a vállalkozások terheit.

A kormány megtartaná az egységes közteheralapokat érintő módosítást, ennek értelmében a munkaadói járulék és a szakképzési hozzájárulás a társadalombiztosítási járulék alapjának megfelelően alakulna. A munkavállalói járulékot pedig az egyéni egészségbiztosítási járulékkal megegyező alappal kellene számolni.

A korábban benyújtott adótörvények még nem tartalmazták a családi pótlék átalakítását célzó módosításokat: az inflációnak megfelelően, 3,9 százalékkal emelkedik a családi pótlék összege - ám csak szeptembertől.

Kis szigorítást azért tartalmaz a rendszer: megszűnik a kettős adóztatás a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozók esetében, de az az egyféle teher megemelkedik. Az egészségügyi szolgáltatói járulékot eddig azoknak a nyugdíjas vállalkozóknak kétszer kellett megfizetniük, akik egyéni vállalkozásuk mellett egy társas vállalkozás személyesen közreműködő tagjai is voltak. Ez jövőre megszűnik, ugyanakkor a járulék mértéke 4350 forintról 4500 forintra nő.

Összességében nyilván több nyugdíjas vállalkozót érint a járulékemelés, mint a kettős adófizetés megszüntetése, vagyis a módosítás egy újabb intézkedésnek felel meg a nyugdíj melletti vállalkozások ellen. A nyugdíj mellett vállalkozóknak első körben meg kellett fizetniük az egészségügyi szolgáltatói járulékot, jóllehet rendelkeznek biztosítotti jogviszonnyal, áll a Napi Gazdaságban.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter