Megjelent: 9 éve

Ahol nem a munka kevés, hanem a szakképzett munkás

images

Maholnap nem lesz mesterember, aki egymásra tud helyezni két téglát - állítja Kassay Jenő, az Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetségének (ÉMSZ) ügyvezető titkára.

A Medgyaszay István Szakképző Iskolában oktatott szakmák közül az ács-állványozó, a tetőfedő, az épület- és építménybádogos, valamint az építményszigetelő szakmák számítanak hiányszakmának - sorolja Sándor Mátyás igazgató. Mindegyik esetben évről évre jóval nagyobb a munkaerő-piaci igény a kínálatnál, vagyis a kibocsátott tanulók mindegyikére több állásajánlat is jut. Szakember-utánpótlás hiányában azonban egyetlen vállalkozás sem életképes.

Mi lehet a megoldás?

Kassay Jenő szerint egyrészt megfelelő ösztöndíjrendszerrel, a kiemelkedő szakmai teljesítmény nyilvános elismerésével és díjazásával, másrészt a felsőfokú képzés túltámogatásának megszüntetésével lehetne a szakképzésben részt vevők létszámát növelni. Fel kellene számolni azt az illúziót, hogy mindenki alkalmas arra, hogy egyetemre járjon, diplomát szerezzen. Állami szinten kell visszamozdítani az arányokat a felsőoktatás irányából, ami a gimnáziumok dominanciáját eredményezi a középfokú oktatásban a szakképzés rovására - ért egyet Sándor Mátyás.

Átalakulóban a munka fizikai jellege

Az építőiparhoz köthető "legkoszosabbnak" titulált szakmák is sokat változtak az évek során: fejlődött a technika és a technológia, korszerűbb anyagokat használnak, mint pár évtizede. Manapság már egyre kevesebbet malteroznak, a cementeszsákok kiszerelése is 50 kilóról a felére csökkent, amit sok helyen emelőgépekkelmozgatnak, így a munka fizikai jellege is átalakulóban van - állítja Szilágyi János, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) oktatási és képzési igazgatója.

Egyre több a lány

Nyugat-Európában a "Girls Go Tech" célkitűzésnek köszönhetően egyre több a szakmunkáslány, elsősorban szerszámkészítő és szerkezetlakatos-, festő-, burkoló-, hegesztőés CNC-esztergályosszakmákban. A lányok számára is szeretnénk vonzóvá tenni a szakmunkát mind az építő-, mind pedig a gépipar területén, mivel a kézügyesség egyre inkább előtérbe kerül: a burkolók munkája szinte már művészet - lelkesedik Szilágyi János.

Népszabadság
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter