Akár 350 ezer is lehet az óradíj - rendbe tennék a tanácsadói szakmát"/>
Megjelent: 11 éve

Akár 350 ezer is lehet az óradíj - rendbe tennék a tanácsadói szakmát

Akár 350 ezer forint is lehet egyes vezető tanácsadók óradíja - hangzott el a Vezető Tanácsadók Magyarországi Szövetsége (VTMSz) sajtótájékoztatóján.

Háromezer és 350 ezer forint között mozog a vezető tanácsadók óradíja ma Magyarországon - mondta Dr. Kornai Gábor, a VTMSz elnöke egy szerdai sajtótájékoztatón. Emögött azonban nagyon különböző teljesítmény és minőség lehet, ezért megítélés kérdése, kinek mi számít soknak vagy kevésnek - tette hozzá.

A vezetési tanácsadók beszerzésének hazai gyakorlata sok esetben nem felel meg az etikai és szakmai kritériumoknak – nyilatkozta az elnök. Így a szakma hírnevének visszaállítása érdekében a szövetség úgy döntött, hogy szakmai kamarává alakul át. Így meg tudnák különböztetni a vezetői tanácsadást mint hivatást végzőket a kóklerektől, illetve magát a hivatást a korrupciótól és pénzmosástól. Emellett ez lehetőséget adna arra is, hogy megvédjék saját érdekeiket és az ügyfeleiket. A kamarát mint a tanácsadói hivatás érdekvédelmi szervezetét 2014-15-re alakítanák át.

A KSH szerint 2007-ben összesen 487 milliárd forintot könyveltek el a cégek üzletviteli tanácsadás címén. Ebből mindössze 120 milliárd forinttal tudnak elszámolni, vagyis a VTMSz-be tömörült, illetve az ismert, ám tagsági viszonnyal nem rendelkező tanácsadócégek éves árbevétele ennyi tesz ki. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 360 milliárd forint útja és helye hivatalosan ismeretlen.

"Ez rendkívül ártalmas a szakma hírnevére, hiszen sokan a pénzmosás formájával azonosítják a tanácsadást, és a szolgáltatásnak csak ezt a formáját ismerik. Ez a több százmilliárdos gyanús összeg lehetett pénzmosás, korrupciós díj vagy egyéb. Bármelyik is, mindenképpen ártalmas a szakma jövőjére nézve” - véli Kornai Gábor.

Kevés a hivatásos tanácsadó

Míg a KSH adatai szerint 14 400 cég foglalkozik üzleti tanácsadással, addig a szövetség úgy véli, mindössze 800-1200 a ténylegesen ezzel foglalkozó vállalkozások száma. A statisztikai hivatal 40 200 tanácsadót tart számon, a VTMSz viszont azt állítja: 3000-3500-an lehetnek azok, akik mint hivatást végzik ezt a szakmát. Utóbbiak közül jelenleg 160-170 az aktív CMC (Certified Managemenent Cosultant - Bejegyzett Vezetési Tanácsadó) címmel rendelkező tanácsadó.

Bár sokféle tanácsadás létezik, közös bennük az, amit eladnak. Egyrészt kompetenciát értékesítenek, mert a megbízó nem rendelkezik a szükséges speciális szakértelemmel, gyakorlattal, tapasztalattal. Ugyanakkor valójában ezzel nem is kell rendelkeznie, hiszen másban jó, máshoz kell értenie.

A tanácsadók másrészt kapacitást is értékesítenek, hiszen lehet, hogy az ügyfél értene ahhoz a bizonyos területhez, de nincs ideje rá (- például mert jól szervezetten végzi a dolgát). Előfordulhat az is, hogy a megbízó számára nem áll rendelkezésre az időszakosan szükséges kapacitás.

A jó vezetőknek adnak tanácsokat

Tanácsot adni csak jó vezetőnek érdemes – hangsúlyozta Kornai Gábor, hozzátéve: ezek a menedzserek felismerik az ismeret és/vagy az idő hiányát, ezért észszerűen az időszakos kompetencia- és/vagy kapacitásbevonást választják.

A vezetési tanácsadás helyzetét is megnehezíti a válság – véli az elnök. Mint mondta, a cégek a média, a képzés és a marketing után ezen a területen húzzák meg a nadrágszíjat. Ez annak ellenére így van, hogy a tanácsadók sokféle business recovery, azaz az üzleti életet támogató, a válság hatásait kezelő szolgáltatást tudnak nyújtani, amelyekkel segíthetnek a cégeknek túlélni ezt a nehéz időszakot.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter