Megjelent: 5 éve

Alacsony fizetés magas adóval - ebből van elegük a magyaroknak

Az alacsony keresetűek adóztatása nőtt az elmúlt években, így nálunk van az EU második legnagyobb terhelése. Az éves nettó átlagkereset terén Magyarország az EU harmadik, a bruttó bérköltség tekintetében pedig az ötödik legalacsonyabb értékét produkálja - tudatja a Napi Gazdaság az Eurostat adatait idézve.

Magyarország az ötödik legalacsonyabb értéket produkálja az EU-ban az egy órára jutó átlagos munkaerőköltség terén - derül ki az Eurostat adataiból. Az uniós átlag 24,60 eurót tett ki és 29,20 euróra rúgott az eurózónában 2010-ben. A két szélső érték között - 3,80 euró (Bulgária) és 40,30 euró (Dánia) - több mint tízszeres a szorzó.

A bruttó keresetek Dániában a legmagasabbak az EU-tagok között (25 euró/óra), a legalacsonyabbak pedig Bulgáriában (1,50) és Romániában (2,00).

Az éves nettó átlagkereset terén Magyarország az EU harmadik legalacsonyabb értékét produkálja. A legjobban Luxembourgban keresnek(38 254 euró), míg a legrosszabbul Bulgáriában (4328 euró).

Az alacsony keresetűek adóztatása terén hazánk a 2013-as adatok alapján azon államok között van - Belgium, Franciaország, Németország, Olaszország, Ausztria, Románia, Lettország és Svédország mellett -, ahol a legnagyobb, 40 százalék feletti az adóék, vagyis a nettó kereset és a bérköltség aránya. Itthon ráadásul jelentős növekedés is történt, a 2005-ös 43,1 százalékról 49-re - ez a belga 50 százalék után a második legnagyobb érték az EU-ban -, ami minden bizonnyal az egykulcsos szja bevezetésének tudható be - írja a Napi Gazdaság.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Átlagosan 160 ezer munkanélküli volt Magyarországon a november-januári időszakban

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint január végére 250 ezerre csökkent a nyilvántartott álláskeresők létszáma. Teljes cikk

Kibékült a Srí Lanka-i munkavállalókat alkalmazó pékség a tiltakozókkal

A Ditrói Pékségnél javultak a munkakörülmények, és várják a helyi szakemberek jelentkezését. Teljes cikk

367 800 forint volt a bruttó éves átlagkereset tavaly

A KSH adatai szerint a nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 244 600 forint volt 2019-ben. Teljes cikk