Megjelent: 7 éve

Alakulóban a szakszervezeti szövetség - a LIGA-t nem keresték

Székely Tamás, az ASZSZ elnöke hangsúlyozta: hosszú folyamat eredménye az egyesülés, amelynek az a célja, hogy minél szélesebb körben tudják képviselni a közüzemi, a költségvetési, valamint a versenyszférában dolgozók érdekeit. Annak kapcsán, hogy mi lesz az új szervezet neve, valamint ki lesz az elnöke, még korai beszélni az elnök szerint, de az idén el kell dőlniük a részleteknek - fogalmazott. Hozzáfűzte, hogy négy bizottságban, hónapok óta tárgyalnak az alapszabályról, a szervezeti struktúráról, valamint a vagyoni és szakmai kérdésekről. Székely Tamás tájékoztatása szerint az Autonómoknak 18 tagszervezete van 95 000 taggal.

Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke kiemelte, hogy egy új minőségű szövetséget szeretnének létrehozni, mert a jelenlegi szakszervezetei struktúra nem hatékony, nem tudják megfelelően érvényesíteni a munkavállalói érdekeket. Kifejtette, hogy nem ernyőszervezetet hoznak létre, de még nem dőlt el, mi lesz az új szövetség formája, tekintettel arra, hogy ezen még sokat kell dolgozni, s számos jogszabályi, számviteli feltétel van.

Az MSZOSZ elnöke is azt elmondta, hogy még az idén szeretnének megállapodást kötni, és az ezzel kapcsolatos döntéseket a megfelelő fórumok fogják meghozni. Kiemelte, hogy a "politikai döntés" már megszületett, mindhárman egy erős szövetséget szeretnének létrehozni.

Varga László, a SZEF elnöke azt MTI kérdésére hangsúlyozta: egyelőre arról van szó, hogy a konföderációk kinyilvánítják azt a szándékukat, hogy részesei szeretnének lenni egy erősebb érdekképviselet kialakításának. Ismertette, hogy a SZEF 13 tagszakszervezetet tömörít.

Gaskó István, a LIGA elnöke emlékeztetett arra, hogy a Ligának az elmúlt 15 évben kétszer is kezdeményezte, hogy a hat magyar szakszervezeti konföderáció ernyőszervezetbe tömörüljön. Értelmezése szerint az MSZOSZ, a SZEF és az Autonómok integrált konföderációt szeretnének létrehozni, nem pedig ernyőszervezetet. Hozzátette, hogy a LIGA-t nem kereste meg a három tömörülés, hogy csatlakozzanak.

A LIGA elnöke kiemelte: számukra nem elfogadható a pártkötődés, így valószínűleg nem is lenne helyük a formálódó együttműködésben, mert "egy pártfüggő, egy MSZP-hez kötődő konföderációra lehet számítani.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke elmondta: egy szakszervezeti összefogás eredményes lehet, ha a tagságot, a mögötte lévő gazdasági erőt és a szakértelmet koncentrálják. Ez az összefogás értékközösség is, hiszen a társulók "baloldali szakszervezetek, szociáldemokrata értékrendű szervezetnek vallják magukat", míg a MOSZ keresztény szociális értékrendet vall.

Az elnök reményét fejezte ki, hogy a legfontosabb kérdésekben egyet fognak érteni az új szakszervezeti formációval, és törekednek a jó kapcsolatok fenntartására. Hozzátette, hogy az ideológia maga nem is olyan merev törésvonal. A törésvonal a különböző ideológiák mentén szerveződő politikai erőkhöz kapcsolódásban jelenhet meg. A választásokhoz közeledve itt lehetnek konfliktusok, de úgy véli, hogy nem ez az elsődleges szempont a szakszervezetek együttműködésében.

Kuti László, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) elnöke az MTI-nek azt mondta: ők egy speciális, magasan képzett munkavállalói réteget képviselnek, és egyelőre nem látják, hogyan tudnák ezeket az érdekeket megfogalmazni egy ilyen nagy társulásban. Kiemelte ugyanakkor, hogy továbbra is együttműködnek a többi konföderációval.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ekkora fizetést kínálnak a szeptemberben kezdő iskolaőröknek

A rendőri előképzettség nem feltétele az iskolaőri munkának. Teljes cikk

Kétféleképpen sújtja a minimálbéreseket a járvány

Anyagilag és egészségileg is ki vannak téve a járványnak a kötelező legkisebb keresetért dolgozó munkavállalók. Teljes cikk

A Semmelweis Egyetem letesztelteti koronavírusra külföldön járt dolgozóit

Az óvintézkedésekre a környező országokban tapasztalható koronavírusos esetszám-emelkedés miatt van szükség. Teljes cikk