Megjelent: 8 éve

Alakulóban a szakszervezeti szövetség - a LIGA-t nem keresték

Székely Tamás, az ASZSZ elnöke hangsúlyozta: hosszú folyamat eredménye az egyesülés, amelynek az a célja, hogy minél szélesebb körben tudják képviselni a közüzemi, a költségvetési, valamint a versenyszférában dolgozók érdekeit. Annak kapcsán, hogy mi lesz az új szervezet neve, valamint ki lesz az elnöke, még korai beszélni az elnök szerint, de az idén el kell dőlniük a részleteknek - fogalmazott. Hozzáfűzte, hogy négy bizottságban, hónapok óta tárgyalnak az alapszabályról, a szervezeti struktúráról, valamint a vagyoni és szakmai kérdésekről. Székely Tamás tájékoztatása szerint az Autonómoknak 18 tagszervezete van 95 000 taggal.

Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke kiemelte, hogy egy új minőségű szövetséget szeretnének létrehozni, mert a jelenlegi szakszervezetei struktúra nem hatékony, nem tudják megfelelően érvényesíteni a munkavállalói érdekeket. Kifejtette, hogy nem ernyőszervezetet hoznak létre, de még nem dőlt el, mi lesz az új szövetség formája, tekintettel arra, hogy ezen még sokat kell dolgozni, s számos jogszabályi, számviteli feltétel van.

Az MSZOSZ elnöke is azt elmondta, hogy még az idén szeretnének megállapodást kötni, és az ezzel kapcsolatos döntéseket a megfelelő fórumok fogják meghozni. Kiemelte, hogy a "politikai döntés" már megszületett, mindhárman egy erős szövetséget szeretnének létrehozni.

Varga László, a SZEF elnöke azt MTI kérdésére hangsúlyozta: egyelőre arról van szó, hogy a konföderációk kinyilvánítják azt a szándékukat, hogy részesei szeretnének lenni egy erősebb érdekképviselet kialakításának. Ismertette, hogy a SZEF 13 tagszakszervezetet tömörít.

Gaskó István, a LIGA elnöke emlékeztetett arra, hogy a Ligának az elmúlt 15 évben kétszer is kezdeményezte, hogy a hat magyar szakszervezeti konföderáció ernyőszervezetbe tömörüljön. Értelmezése szerint az MSZOSZ, a SZEF és az Autonómok integrált konföderációt szeretnének létrehozni, nem pedig ernyőszervezetet. Hozzátette, hogy a LIGA-t nem kereste meg a három tömörülés, hogy csatlakozzanak.

A LIGA elnöke kiemelte: számukra nem elfogadható a pártkötődés, így valószínűleg nem is lenne helyük a formálódó együttműködésben, mert "egy pártfüggő, egy MSZP-hez kötődő konföderációra lehet számítani.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke elmondta: egy szakszervezeti összefogás eredményes lehet, ha a tagságot, a mögötte lévő gazdasági erőt és a szakértelmet koncentrálják. Ez az összefogás értékközösség is, hiszen a társulók "baloldali szakszervezetek, szociáldemokrata értékrendű szervezetnek vallják magukat", míg a MOSZ keresztény szociális értékrendet vall.

Az elnök reményét fejezte ki, hogy a legfontosabb kérdésekben egyet fognak érteni az új szakszervezeti formációval, és törekednek a jó kapcsolatok fenntartására. Hozzátette, hogy az ideológia maga nem is olyan merev törésvonal. A törésvonal a különböző ideológiák mentén szerveződő politikai erőkhöz kapcsolódásban jelenhet meg. A választásokhoz közeledve itt lehetnek konfliktusok, de úgy véli, hogy nem ez az elsődleges szempont a szakszervezetek együttműködésében.

Kuti László, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) elnöke az MTI-nek azt mondta: ők egy speciális, magasan képzett munkavállalói réteget képviselnek, és egyelőre nem látják, hogyan tudnák ezeket az érdekeket megfogalmazni egy ilyen nagy társulásban. Kiemelte ugyanakkor, hogy továbbra is együttműködnek a többi konföderációval.
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
600 millió forintra pályázhatnak a társadalmi területen működő cégek

A társadalmi célú hitelt 1 és 10 millió forint közötti értékben igényelhetik a cégek. Teljes cikk

Az igazgatókon is múlhat a koronavírusos tanárok bére

A Klebelsberg Központ nem vezet nyilvántartást a koronavírusos pedagógusokról. Teljes cikk

Egyre jobban félünk a munkanélküliségtől

A magyar gazdaság jövőjének megítélése az üzleti szférában októberben összességében javult - derül ki a GKI felméréséből. Teljes cikk