Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Állami kézben a megyei önkormányzati intézmények: megszűnik a vezetők jogviszonya

Előkészítik a megyei intézményfenntartó központ kialakítását, amely a dolgozók munkaviszonyát nem érinti, viszont a vezetőkét igen.

images

Év végéig intézményi biztos készíti elő a megyei intézményfenntartó központ kialakítását, amely az egészségügyi intézmények kivételével az összes átvett intézmény fenntartásáért lesz felelős a jövőben - derül ki a közigazgatási és igazságügyi miniszter által pénteken benyújtott törvényjavaslatból.

A megyei önkormányzatok konszolidációjáról, a megyei önkormányzati intézmények és a Fővárosi Önkormányzat egyes egészségügyi intézményeinek átvételéről szóló törvényjavaslatból szerepel továbbá, hogy ezen intézményi biztos megbízatása meghatározott időre, legkésőbb december 31-ig szól. Az egészségügyi intézményekkel összefüggő intézmény fenntartási feladatokat a kijelölt szerv látja majd el.

A javaslat szerint a tulajdonjog és a fenntartói jog átszállása nem érinti a megyei intézmények által foglalkoztatottak közalkalmazotti jogviszonyát, illetve munkaviszonyát, valamint az egészségügyi szolgáltatónál az egészségügyi tevékenység végzésében egyéb jogviszony keretében közreműködő egészségügyi dolgozó munkavégezésére irányuló jogviszonyát.

A vezetőket tekintve viszont a javaslat úgy fogalmaz: "az átvett nem egészségügyi intézmény vezetőjének, vezető tisztségviselőjének, kuratóriuma vezetőjének, valamint gazdasági vezetőjének foglalkoztatási jogviszonya és az intézmény vezetésére vagy a gazdasági igazgatói feladatok ellátására kapott vezetői megbízása - munkáltatói jog gyakorlójának eltérő döntése hiányában - legkésőbb 2012. március 31. napján e törvény erejénél fogva megszűnik". Hozzátették viszont, hogy a megszűnés nem érinti a jogszabályban, vagy a foglalkoztatásra vonatkozó szerződésben meghatározott, a szerződéshez kapcsolódó juttatáshoz való jogot.

Az egészségügyi szolgáltató főigazgatói és gazdasági igazgatói feladatainak ellátására a törvény hatálybalépése és 2012. március 31. között pályázatot kell kiírni, vagyis ezen vezetők megbízatása addig szól, amíg pályázati úton be nem töltik posztjukat.

A Navracsics Tibor által benyújtott törvényjavaslat kimondja: a megyei önkormányzat vagyona, valamint a megyei önkormányzat intézményeinek vagyonelemei, illetve, az átadásra kerülő fővárosi egészségügyi szolgáltatók, valamint a működésükhöz kapcsolódó vagy azt elősegítő, közvetlen, vagy közvetett többségi részesedésükkel működő gazdasági társaságban meglévő tulajdoni részesedés és vagyon elidegenítésére és megterhelésére 2012. január elsejéig nem kerülhet sor. Emellett a törvényjavaslatban szereplő a 2011. évi költségvetésről szóló törvény módosítása szerint a megyei önkormányzatok 2011. december havi illetékbevétele a központi költségvetésbe kerül.

A törvényjavaslat az egészségügyi ellátás vonatkozásában úgy rendelkezik: 2012. március 31-ig, 2012. május elsejei hatálybalépéssel a kormány által kijelölt szerv határozza meg az egészségügyi szolgáltatók fekvőbeteg-szakellátási kapacitásait, az ehhez kapcsolódó többletkapacitásokat, valamint az ellátási területeket. Mint írták, "a kapacitást és az ellátási területeket megállapító határozatok ellen fellebbezésnek nincs helye", a korábban erről szóló határozatok hatályukat vesztik.

A törvényjavaslat az egészségügyi ellátórendszer fejlesztése kapcsán definiálja a megközelítőleg 900 ezer - 1,6 millió biztosított ellátásáért felelős egészségügyi térséget. Az egészségügyi ellátás térségi felosztásának szabályait, valamint az egészségügyi ellátási térségeket a kormány rendeletben határozza majd meg.

A javaslat mellékletében felsorolják az állami kézbe kerülő fővárosi, valamint megyei önkormányzatok által fenntartott egészségügyi intézményeket. Eszerint 18 megyében 30 egészségügyi intézmény, valamint a fővárosban 13 egészségügyi szolgáltató és a Fővárosi Központi Egészségügyi Beszerző és Szervező Zrt. kerül át állami kézbe. Ezek mellett viszont azokat a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló ingatlanokat is átveszi az állam, "amelyeket 1990 után egészségügyi ellátás céljára használtak, és amelyek egészségügyi funkciója megváltozott, de egyéb közcélra nem került hasznosításra".

A törvényjavaslat több törvény módosítását is tartalmazza, köztük a helyi önkormányzatokról; a szociális igazgatásról és szociális ellátásról; a közoktatásról; az egészségügyről; a fővárosi és megyei kormányhivatalokról; a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről; valamint a 2011. évi költségvetésről szóló törvény módosítását is.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ekkora fizetést kínálnak a szeptemberben kezdő iskolaőröknek

A rendőri előképzettség nem feltétele az iskolaőri munkának. Teljes cikk

Kétféleképpen sújtja a minimálbéreseket a járvány

Anyagilag és egészségileg is ki vannak téve a járványnak a kötelező legkisebb keresetért dolgozó munkavállalók. Teljes cikk

A Semmelweis Egyetem letesztelteti koronavírusra külföldön járt dolgozóit

Az óvintézkedésekre a környező országokban tapasztalható koronavírusos esetszám-emelkedés miatt van szükség. Teljes cikk