Megjelent: 14 éve

Álláskeresés előtt önvizsgálat

Aki igazán állást szeretne, az fordulhat a tanácsadókhoz, de az sem árt, ha magát menedzseli az álláskereséskor.

Győzzük meg magunkat és a másik felet

Deák Andrea, a Neumann International AG, a magyarországi piacvezető személyzeti tanácsadó cégének igazgatója szerint legyen szó pályakezdőkről, a munkaadó vállalattól költségcsökkentési okokból hirtelen elbocsátott alkalmazottakról, túlkorosokról, mindenki arra kényszerül, hogy először is megismerje, majd tanulja is meg hatékonyan eladni saját szellemi és emberi értékeit.

Az álláskeresési folyamat valamennyi lépésének átgondoltnak kell lennie. Tudomásul kell venni, hogy ha ezen lépések közül bármelyiket is nem megfelelően kezeljük, kudarcra van ítélve tevékenységünk.

A legtöbb probléma ott kezdődik, hogy az emberek jelentős hányada nem rendelkezik reális önismerettel. Deák Andrea azt tanácsolja, hogy a jelölt vizsgálja meg, milyen feladatok elvégzésére alkalmas tudása és személyisége alapján, és mi az, amit ebből örömmel végezne. Természetesen a munkaadók ezt másként láthatják, ilyenkor határozott érvrendszer révén képesnek kell lennünk meggyőzni a másik felet a mi álláspontunkról.

Alapvetően sikeres pályázók is sok esetben tudnának áttekinthetőbb és lényegre törőbb önéletrajzot, figyelemfelkeltőbb motivációs levelet írni, ha alaposabban végiggondolnák: mit és hogyan emeljenek ki, és mit tegyenek hangsúlytalanabbá jelentkezéseikben. Az interjút játsszuk le magunkban előre:,mely kérdésekre számíthatunk. Készüljünk fel konkrét példákkal, amelyek alátámasztják szakmai és személyiségbéli alkalmasságunkat. Feltétlenül legyenek kérdéseink is, mert azok révén tudjuk kifejezésre juttatni, hogy érdeklődésünk komoly.

Kérdezzünk rá a sikertelenség okára

Elutasítás esetén ne törődjünk bele abba az indoklásba, hogy másra esett a választás. Az udvariasan feltett, előre átgondolt konkrét kérdéseinkre kapott válaszok segíthetnek a cég döntésének és önmagunk jobb megértéséhez. Ez továbbépítkezésünket szolgálja.

Bár a munkavállaló általában joggal érezheti magát kiszolgáltatott helyzetben, mégis azt tanácsolja a Neumann International AG igazgatója, hogy a bérigény megfogalmazásánál lebegjen a szemünk előtt: munkánk ereje érték, tehát pénzre váltható. Hogy mennyi pénzt tudunk belőle csinálni, az a képességeinken és tapasztalatainkon kívül az önérdek-érvényesítési készségünkön is nagyban múlik. Ne jöjjünk zavarba, amikor a pénz szóba kerül. Először is tisztában kell lennünk értékünkkel a munkaerőpiacon, és azután tudnunk kell meggyőzni a másik felet arról, hogy ez valóban megfelel a valóságnak, és számára megéri megfizetni bennünket.

Munkajogász tanácsát is kérhetjük

A biztos munkahely létbiztonságot jelent, ezért legyünk óvatosak a felmondással. Kérjünk előszerződést, vagy legalábbis írásos ajánlatot a leendő munkáltatónktól, mielőtt főnökünket tájékoztatjuk a távozásunkról. A hiedelemmel ellentétben ez nem a céggel szembeni bizalmatlanságunkat jelzi, és a vállalatok is természetesnek veszik, hogy be akarjuk magunkat biztosítani. A jó szerződés mindkét fél érdekeit szem előtt tartja, akár még munkajogásszal is nézessük meg azt megkötés előtt.

Deák Andrea szerint hosszan sorolható még, milyen egyéb témákban kell felkészültnek lennünk. A javaslatokkal azonban csupán a figyelmet akarta felhívni arra, hogy saját érdekünkben alapvető fontosságú az álláskeresés minden egyes momentumának nyomon követése.

Ha úgy határozunk, hogy egyedül, személyzeti tanácsadó nélkül vágunk neki az álláskeresésnek, azért egy konzultáció erejéig vegyük igénybe a szolgáltatásait, javasolja a Neumann International AG vezetője.

  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter